Sauber verliest hoger beroep: Van der Garde mag racen

Gepubliceerd op 12 maart 2015 door Niels Hendrix

Het hoger beroep dat Sauber aanhangig had gemaakt bij de Supreme Court van Victoria is donderdag afgewezen. De door de rechtbank eerder gedane uitspraak dat Giedo van der Garde in staat moet worden gesteld om de Grand Prix van Australië te rijden, blijft daarmee overeind.

“Het beroep is afgewezen, omdat we geen fouten zien in de onderbouwing van de eerdere rechtszaak”, zo luidt de verklaring van de rechtbank. Het veiligheidsaspect waar Sauber op hamerde, werd ter zijde geschoven. “Zoals de rechter opmerkt, zijn deze evenementen strikt gereguleerd en zijn we er zeker van dat ze aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen.”

Sauber moet Van der Garde nu in staat stellen in Melbourne te rijden. Die beslissing betekent in feite dat Sauber nu drie coureurs heeft: Van der Garde plus het duo voor 2015, Marcus Ericsson en Felipe Nasr. Met maar twee beschikbare auto’s, is het nog onduidelijk wie er daadwerkelijk aan de start zal staan aanstaande zondag.

Er zijn nog enkele praktische zaken die overwonnen moeten worden, wil Van der Garde daadwerkelijk kunnen racen. Het schuimen van een stoeltje is daar de minste van. Bij het rijden in de Formule 1 hoort een papierwinkel en de superlicentie, het F1-rijbewijs, is daar een onderdeel van. Dat heeft Van der Garde nog niet in bezit en hij is van medewerking van verschillende partijen, waaronder Sauber en de FIA, afhankelijk om dat in handen te krijgen.

Van der Garde blijft optimistisch: “Qua tijd zal het er om spannen, maar het is niet onmogelijk. De superlicentie is een formaliteit en alleen wat papierwerk. En dat stoeltje moet ook lukken. Het is nu afwachten wat er gebeurt, maar als het aan mij ligt, ga ik nu direct aan het werk op het circuit."

Om ervoor te zorgen dat Sauber ook daadwerkelijk in actie komt om de Nederlander te laten racen, heeft Van der Garde opnieuw een zaak aangespannen, direct na de uitspraak van het hooggerechtshof. Mocht Sauber in gebreke blijven dan kan Van der Garde beslag leggen op hun bezittingen. Het Zwitserse team moet voor 22.00 uur Australische tijd een lijst doorgeven met al hun spullen in Melbourne.

Vrijdag om 10.30 uur – twee uur voor de eerste vrije training van start gaat – komt de zaak opnieuw voor de rechter. Als Sauber dan zich onvoldoende heeft ingezet om Van der Garde te kunnen laten racen, kunnen alle bezittingen in beslag genomen worden. Ook voor teambaas Monisha Kaltenborn zijn er dan mogelijk consequenties. Het komt er dus op neer dat als Van der Garde niet voor Sauber racet, er niemand voor Sauber zal racen.