Max in top tien F1-coureurs met hoogste marketingwaarde

Gepubliceerd op 11 maart 2015 door Niels Hendrix

Ondanks dat Max Verstappen zijn eerste racemeters in de Formule 1 nog moet maken, behoort hij al tot de top tien van Formule 1-coureurs met de hoogste marketingwaarde. Bovenaan staat Fernando Alonso als commercieel meest interessante rijder voor sponsors, ondanks dat de Spanjaard de seizoensopening in Melbourne zal missen.

De marketingwaarde van F1-coureurs in hun thuisland werd door Repucom aan de hand van de Celebrity DBI index onderzocht. 68,4% van de Nederlanders is bekend met Max Verstappen en dat maakt de 17-jarige Scuderia Toro Rosso-coureur nu al tot een van Nederlands meest interessante sporters op commercieel gebied.

Alonso was ook in 2014 “Most Marketable Driver” in de Formule 1. McLarens nieuwe coureur is bekend bij ruim 98% van de Spanjaarden. 88% vindt hem een geschikte merkambassadeur en 83% heeft vertrouwen in de tweevoudig wereldkampioen. Achter Alonso volgen oud-teamgenoot Felipe Massa, Ferrari’s viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel en regerend wereldkampioen Lewis Hamilton. Alonso’s nieuwe teamgenoot Jenson Button completeert de top vijf.

“De teams zijn het afgelopen jaar flink gewijzigd en ook de top tien van coureurs met de hoogste marketingwaarde kent de nodige veranderingen. Hoe reageren merken op deze nieuwe grid?”, vraagt Sebastiaan Westerhout, directeur van Repucom Nederland, zich af. “We zien dat steeds meer consumentenmerken in de F1 stappen. Uiteindelijk zijn het de merken die profiteren van de marketingwaarde van een coureur. Nieuwe consumentgerichte partnerships zijn CNN’s sponsorship van McLaren Honda, de deal van Hugo Boss met Mercedes AMG en Williams Martini’s partnerships met Hackett, Unilever en Rexona.”

Westerhout vervolgt: “In Nederland zien we hetzelfde patroon. Zo verbindt Jumbo Supermarkten zijn naam aan Max Verstappen. De jongste F1-debutant aller tijden heeft de potentie om uit te groeien tot een wereldster. Merken die vanaf het begin betrokken zijn profiteren van zijn groeiende reputatie.”