Woensdag uitspraak in zaak Van der Garde vs. Sauber

Gepubliceerd op 09 maart 2015 door Niels Hendrix

De Australische rechter in de zaak van Giedo van der Garde versus Sauber heeft zijn uitspraak tot woensdag uitgesteld. De Nederlandse coureur heeft Sauber voor het hooggerechtshof van Victoria gedaagd om het Zwitserse team de overeenkomst voor een volledige racestoel voor 2015 na te laten komen. Hij eist dat hij dit weekend bij de seizoensopener in Melbourne  in de C34 mag racen.

Eerder in Zwitserland won Van der Garde een zaak en die uitspraak probeert hij nu in Australië te laten erkennen, zodat de rechtbank er uitvoering aan zal geven en Sauber dwingt hem een racezitje te geven.

De advocaten van Sauber claimden in hun verweer dat het een onacceptabel risico – met mogelijk zelfs de dood tot gevolg – zou zijn om Van der Garde te laten racen in een auto waar hij geen stoeltje voor heeft en nog niet in heeft gereden.
“Van der Garde heeft geen ervaring met het besturen van de C34 Ferrari en heeft niet voldoende tijd om dat nog te leren”, aldus Rodney Garratt, de advocaat van Sauber, tegen de rechtbank.

Een ander argument was dat het tenminste twee weken zou duren om een passend stoeltje voor Van der Garde te maken. De advocaat van Van der Garde, Tom Clarke, voerde aan dat het in 2012 gelukt was om een coureur binnen drie dagen in een stoeltje te krijgen. “Teams zijn erg flexibel in het maken van specifieke aanpassingen voor iedere coureur.”

Clarke claimde ook dat clausules in de contracten van Marcus Ericsson en Felipe Nasr, de huidige coureurs van Sauber die ook aanwezig waren bij de hoorzitting, een vervanging mogelijk maken zonder die contracten te breken. “Sauber heeft de mogelijkheid om Van der Garde dit weekend in plaats van een andere coureur in te zetten, zonder dat dit in strijd is met de huidige contracten.”
De advocaat van Ericsson en Nasr liet weten dat het duo zwaar gesponsord is en “vele miljoenen euro’s” meebrengt naar de renstal uit Hinwil.

Bovendien zouden Ericsson of Nasr een eigen procedure tegen het team opstarten, mocht de rechter Van der Garde in het gelijk stellen. Sauber lijkt op die manier haar huidige coureurs als drukmiddel in te zetten.

De uitspraak volgt woensdag om 10.00 uur plaatselijke tijd. Dat is in Nederland om middernacht in de nacht van dinsdag op woensdag.