Exclusief interview met Max’ personal trainer Jake Aliker

Gepubliceerd op 08 februari 2015 door Johan Peeters

Om straks volledig fit aan zijn debuutseizoen in de Formule 1 te kunnen beginnen, werkt Max Verstappen sinds enkele maanden samen met zijn personal trainer Jake Aliker.

De Verstappen Info Page sprak tijdens de eerste test in Jerez de la Frontera exclusief met de 29-jarige Brit, die verantwoordelijk is voor de fysieke gesteldheid van de snelle Limburger.

VIP: "Jake, de laatste vier jaar was je werkzaam in het professionele rugby. Hoe ben je in de Formule 1 terecht gekomen?"
Jake: “Ongeveer een jaar geleden heb ik op een baan gesolliciteerd om met Red Bull Junior-coureurs te werken. Na enkele gesprekken gedurende afgelopen zomer kwam naar voren dat, mocht zich een mogelijkheid voor doen, ik geschikt zou zijn voor een rol binnen het team. Enkele maanden later kreeg ik een e-mail met het bericht dat er iets groots aan zat te komen en of ik nog geïnteresseerd was? Natuurlijk zei ik ja. Ze vroegen me of ik ooit van Max gehoord had, wat niet zo was. Ik begon me in hem en de carrière van Jos te verdiepen en realiseerde me al snel wat een geweldige kans dit voor me zou zijn.”

VIP: "Had de Formule 1 altijd al jouw interesse?"
Jake: "Ik ga hier niet net doen alsof ik altijd een fan was, maar de sport had wel mijn interesse. Meestal keek ik de eerste twintig minuten van een race en de laatste tien. Maar sinds afgelopen augustus mis ik geen minuut van een Grand Prix-weekend van donderdag tot zondag. Ik lees veel over de Formule 1 en ben me gaan realiseren wat de omvang van de sport is, zowel op als naast de baan.”

“Om hier in Jerez te zijn heeft me ook geholpen. Ik leer hier zoveel over de sport en voel me steeds comfortabeler in deze atmosfeer en ik heb er veel plezier in.”

VIP: "Van Rugby naar Formule 1 lijkt een grote verandering."
Jake: "Ik denk dat vooral het aantal mensen waar ik mee werk verschillend is. Voorheen was ik verantwoordelijk voor een redelijk grote groep, waar ik nu één op één werk met Max. Ik ben gewend om met jonge sporters te werken, het merendeel van de mensen waar ik mee werkte was tussen de 17 en 24 jaar oud.”

“Ik maak deel uit van een groter team, Max heeft een groot netwerk van mensen om zich heen. Toch ben ik in staat om al mijn aandacht, kennis en vaardigheden op hem te richten, in plaats van een grote groep. Maar maak je geen zorgen, mijn “to do” lijst wordt steeds groter."

VIP: "Hoe was de fysieke gesteldheid van Max toen je met hem begon te werken?"
Jake: "Voordat ik hem leerde kennen, trainde hij wel, vooral op uithouding, maar er was niet echt een gestructureerd plan. Dat is iets waar ik me nu op richt. In de toekomst zal Max moeten wennen aan gestructureerde training. In het begin zal het een allround training zijn, die zich steeds meer ontwikkeld tot een gespecialiseerde training. Daarnaast zal ik me focussen op zijn voeding en levensstijl.”

VIP: "Nu je het over voeding hebt, wie bepaalt wat Max eet en heeft hij een special dieet?"
Jake: "Max krijgt een speciaal dieet. We hebben mensen in dienst die zijn voeding en slaap monitoren en een plan voor hem uitstippelen. Ondertussen houd ik zijn voeding en gewicht in de gaten en zorg ervoor dat hij niet te zwaar is, vooral nu hij sterker wordt en meer spiermassa krijgt in aanloop naar het nieuwe seizoen.”

VIP: "Op welke oefeningen ligt de nadruk?"
Jake: "Hoofdzakelijk werken we in de sportschool aan zijn coördinatie en balans. We doen veel oefeningen om zijn lichaam en rug sterker te maken. Deze oefeningen worden afgewisseld met intervaltrainingen. Hopelijk kunnen we, als het Belgische weer een beetje meehelpt, wat meer dingen buiten gaan doen in plaats van op een loopband.”

VIP: "Zal de training van Max veranderen als het seizoen eenmaal begonnen is?"
Jake: “Normaal gesproken verdeel je een seizoen in een voorbereidingsperiode en een competitieve periode. In de voorbereidingsperiode bouw je de kracht e.d. op terwijl je daarna onderhoudt wat je heb opgebouwd.”

“Ik denk echter, en deze filosofie wordt steeds populairder, dat mensen meer kunnen dan ze zelf denken. Doordat het Formule 1-seizoen zo grillig verloopt, is het moeilijk een schema  voor de lange termijn te maken. We zullen tijd moeten vinden om te trainen tussen de Grand Prix-weekenden, testen, zomervakantie etc. Het aantal trainingen gedurende het seizoen zal iets afnemen, maar dat betekent niet in dat we niet hard trainen. We trainen echt hard en tot dusver doet Max het echt goed.”

VIP: "Is Max gedisciplineerd als het op trainen aankomt?”
Jake: “Max staat open voor mijn aanpak en hij wil graag leren. Hij realiseert zich dat een goede fysieke gesteldheid hem verder helpt in zijn carrière. Tot nu toe heeft hij zich vastgebeten in de oefeningen en pakt hij dingen snel op. Iets wat je ook mag verwachten van een Formule 1-coureur. Je geeft hem informatie die hij snel verwerkt en waarmee hij direct aan de slag gaat.”

VIP: "Sinds jouw aanstelling woon je bij Max in de buurt. Hoe beïnvloedt dit de relatie tussen jullie twee?”
Jake: " Dat gaat prima en we spreken elkaar dagelijks. In het begin moesten we elkaar nog leren kennen maar, zoals in iedere relatie, naarmate je elkaar langer kent raak je vertrouwd met elkaar. Ik vind het ook leuk om samen met Max de oefeningen te doen. Vorige week rende ik voor het eerst met Max een rondje over het circuit. Dat was redelijk heftig omdat ik nou niet bepaald een langeafstandloper ben”, lacht Jake. "Maar zulke dingen versterken de band tussen ons.”

“Ook wil ik voor hem wat afwisseling brengen in zijn leven. Nadat Max klaar is met zijn gesprekken met de engineers, Jos en anderen over het racen, kan ik, als groentje in de racerij, als afleiding met hem praten over andere dingen dan de racerij en trainen. Tot nu toe werkt dat goed en kijk ik uit naar het nieuwe seizoen.”