Veel kilometers voor Toro Rosso op derde testdag Jerez

Gepubliceerd op 03 februari 2015 door Bas Winckels

Carlos Sainz heeft zijn teleurstellend verlopen zondag goedgemaakt op dinsdag. Waar de Spanjaard eerder deze week niet verder kwam dan 46 ronden, stelde het team hem in staat om dinsdag maar liefst 137 ronden af te leggen. Waardevolle kilometers dus voor het team uit Faenza, waar ook de Nederlander Max Verstappen voor rijdt. De snelste ronde van Sainz ging vandaag in 1:23.187, waarmee hij sneller was dan Verstappen op maandag. Max komt morgen weer in actie op de laatste testdag op het Circuito de Jerez.

Sainz is echter niet de man met de meeste ronden achter zijn naam, want die eer gaat naar Nico Rosberg in de Mercedes. De Duitser rondt het circuit maar liefst 151 maal. Helemaal probleemloos gaat dat niet: zijn bolide valt rond de middag stil als zijn motor ermee stopt, wat een rode-vlag-situatie veroorzaakt. Buiten dat beleeft het team een nagenoeg probleemloze testdag.

Het team van McLaren zou wensen dat ze hetzelfde kon zeggen. Waar de testdag veelbelovend begint, met maar liefst 32 ronden, geeft rond lunchtijd de Honda-motor opnieuw problemen. Ditmaal valt de druk van het koelwatersysteem weg, waardoor de testdag vroeg tot een einde komt. Het team werkt aan een oplossing voor het probleem en zal morgen de tests hervatten. Fernando Alonso, die het probleem ontdekt in zijn outlap, komt derhalve weinig aan rijden toe.

De snelste van de dag is Felipe Nasr in de Sauber. Hij zet een snelste tijd neer van 1:21.545 en rijdt een totaal van 109 ronden. Er moet bij gezegd worden dat Nasr zijn toptijd neerzette op een setje Pirelli banden met een zachte compound. Ook de testdag voor Sauber verloopt niet probleemloos, want in de ochtend veroorzaakt de Braziliaan een code rood wanneer hij in bocht negen van de baan spint. Gelukkig voor hem en het team is er weinig schade aan de auto.

Een probleem met de telemetrie zorgt ervoor dat Pastor Maldonado pas laat met zijn bolide de baan op kan. Toch rijdt hij uiteindelijk 96 ronden en is zijn snelste tijd slechts iets meer dan een seconde langzamer dan de toptijd van Nasr. Ook hier moet bij vermeld worden dat deze wordt neergezet op een setje zachte banden.

Kimi Raikkonen in de Ferrari en Daniel Ricciardo in de Red Bull zorgen nog voor enige opwinding op het circuit door rondenlang vlak achter elkaar over de baan te jagen. Het is makkelijk voor een van beiden om een gat te laten vallen als ze meer ruimte zouden willen hebben, maar het feit dat ze dit niet doen, duidt erop dat beide heren wel waarde hechten aan de onderlinge ‘race’. Ricciardo staat overigens een groot deel van de ochtend binnen doordat zijn motor gewisseld moet worden. De Fin Raikkonen laat wederom de snelheid en betrouwbaarheid van de Ferrari zien, iets wat Sebastian Vettel gisteren en eergisteren al deed. De Ferrari doet dit steeds op medium-compound banden.

Felipe Massa rijdt vandaag voor het eerst in de Williams FW37. In de ochtend komt de Braziliaan niet veel aan rijden toe, maar maakt dat in de middag ruimschoots goed. Hij maakt daarbij ook veel proefstarts.

De sessie komt vroegtijdig tot een einde: een minuut voor het verstrijken van de tijd valt de Lotus van Maldonado stil op het circuit tussen bochten vijf en zes. De rode vlag wordt vrijwel direct gevolgd door het zwart-wit geblokt.

                                                                               

De tijden en het aantal ronden van dinsdag 3 februari:

1  Felipe Nasr        Sauber        1m21.545s          -         (108)
2  Kimi Raikkonen     Ferrari       1m21.750s          +0.205s   (92)
3  Nico Rosberg       Mercedes      1m21.982s          +0.437s   (151)
4  Felipe Massa       Williams      1m22.276s          +0.731s   (71)
5  Pastor Maldonado   Lotus         1m22.713s          +1.168s   (96)
6  Carlos Sainz       Toro Rosso    1m23.187s          +1.642s   (136)
7  Daniel Ricciardo   Red Bull      1m23.901s          +2.356s   (48)
8  Fernando Alonso    McLaren       1m35.553s          +14.008s  (32)

Het programma van de resterende dagen van deze eerste testsessie staat op onze circuitpagina.
Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende de testdagen updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op Verstappen.nl. Ook is er een fotoalbum ingericht voor de presentatie en de komende testdagen, waarin we steeds nieuwe foto's zullen bijplaatsen.