Jos Verstappen zeer tevreden over eerste testdag Max

Gepubliceerd op 02 februari 2015 door Bas Winckels

Als vader en mentor gaat Jos Verstappen bijna overal waar zijn zoon Max ook gaat. Het is dan ook vanzelfsprekend dat hij, met zijn ervaring als Formule 1-coureur, een goed oordeel kan vellen over de eerste testdag van Max in de Formule 1. Hoe heeft hij deze eerste testdag beleefd? "Ik probeer tijdens dit soort dagen altijd alles in de gaten te houden. Het is altijd weer spannend."

Vanaf de zijlijn sloeg hij zijn zoon gade bij diens eerste officiële meters in zijn debuutseizoen. "Ik vond dat hij het goed deed", vertelt Jos. "In de eerste runs had hij het echt moeilijk, voornamelijk met de temperatuur van de remmen. Maar hij geeft de juiste dingen aan en dan zie je dat het team dingen verandert en het meteen de goede kant op gaat." Het belang van de test is ook voor Verstappen senior duidelijk: "Iedereen kijkt naar de rondetijden, maar op dit moment is het belangrijk dat het team zoveel mogelijk ronden aflegt om zoveel mogeiljk informatie te krijgen. En dat is vandaag redelijk gelukt. Je kunt geen tijden vergelijken, want er staan auto's voor hem die met een andere, zachtere compound banden hebben gereden." 

Hoe werkt zo'n probleem in de ochtend door in het hoofd van een coureur? "Nou, als de remmen niet op temperatuur zijn, dan is dat niet goed voor het gevoel in de auto. Dan koelen de banden te veel af, dat soort dingen. Het een werkt door in het ander: alles heeft met elkaar te maken. En het is voor een rijder heel belangrijk dat hij vertrouwen heeft in de auto. Dat maakt het moeilijk en dat is Formule 1: door kleine dingetjes kun je in een heel lastig parket terecht komen."

Was het team volgens hem tevreden over Max? "Ik heb heel even met zijn engineer gesproken en hij was zeer tevreden over vandaag. Max heeft geen foutjes gemaakt en hij heeft erg constant gereden."