Max sluit waardevolle eerste testdag op Jerez af

Gepubliceerd op 02 februari 2015 door Bas Winckels

Op Circuito de Jerez heeft Max Verstappen zijn eerste testdag in de Toro Rosso STR10 afgerond. Het doel was om kilometers te maken en de nieuwe auto te leren kennen, iets waar Scuderia Toro Rosso vandaag beter in slaagde dan gisteren. Na een drukke ochtendsessie voor Max gooide het weer in de middag roet in het eten: regen zorgde ervoor dat er minder werd gereden. Uiteindelijk reed Nederlands’ enige Formule 1-coureur 73 ronden, met 1:24.167 als snelste tijd, gereden rond het middaguur.

“In de ochtend hadden we wat problemen met het opwarmen van de remmen, maar gelukkig hadden we dat snel verholpen", vertelt Max na afloop. "Daarna hebben we wat lange runs kunnen doen, zodat ik veel over de nieuwe auto kon leren.” De regen die in de middag viel, deerde het racetalent niet. “Het was nuttig om met de intermediates te kunnen rijden, want daarmee had ik nog nooit gereden. De auto ging ook heel goed in de regen.” Terugkijkend heeft Max een waardevolle dag achter de rug: “Ik ben blij dat we eindelijk aan de slag kunnen voor het aankomende seizoen en ik ben erg blij met deze eerste testdag op Jerez.”

Max eindigt de dag op de vijfde plaats. De snelste van de dag was Sebastian Vettel in de Ferrari. Hij zette een 1:20.984 op de klokken en was daarmee ruim sneller dan Felipe Nasr in de Sauber (1:21.867). Ook Valtteri Bottas in de Williams en Lewis Hamilton in de Mercedes gingen sneller in de rondte dan de Nederlander. Hij bleef wel Pastor Maldonado in de Lotus en Jenson Button in de McLaren voor. Daniil Kvyat kon door een beschadigde voorvleugel van zijn Red Bull alleen maar installatieronden zonder voorvleugel rijden en noteerde geen tijd.

De E23 van Lotus debuteerde vandaag op het 4428 meter lange circuit. De auto kwam pas laat aan in Jerez en aan het begin van de dag wist het team nog niet of de auto vandaag überhaupt op de baan zou kunnen verschijnen. De enigneers leverden echter fabuleus werk door Maldonado in staat te stellen 41 ronden te rijden. Problemen met de aandrijving zorgden ervoor dat het team niet meer ronden kon laten noteren.

De testdag voor Hamilton en Mercedes kwam voortijdig tot een einde door een waterlek in de motor. Toch klokte de Brit 91 ronden in de Mercedes W06, waarmee het team veruit aan de leiding gaat als het gaat om gereden kilometers op Jerez.

McLaren heeft nog problemen met het werkend krijgen van de combinatie van haar bolide met de Honda-motor. Hoewel Honda in de loop van de middag claimde het probleem gevonden te hebben, reed Jenson Button vandaag slechts zes ronden over de baan, waarbij geen representatieve tijd werd neergezet.

Bij Scuderia Toro Rosso neemt Carlos Sainz dinsdag het stuur weer over van Max. De Nederlander zal op woensdag de laatste testdag in Jerez voor zijn rekening nemen, voordat het hele circus na een korte pauze weer neerstrijkt in Barcelona.

De tijden en het aantal ronden van maandag 2 februari:

1 Sebastian Vettel	Ferrari 	1m20.984		(88)
2 Felipe Nasr		Sauber 		1m21.867  +0.883	(88)
3 Valtteri Bottas	Williams 	1m22.319  +1.335	(61)
4 Lewis Hamilton	Mercedes 	1m22.490  +1.506	(91)
5 Max Verstappen	Toro Rosso 	1m24.167  +3.183	(73)
6 Pastor Maldonado	Lotus 		1m25.802  +4.818	(41)
7 Jenson Button	McLaren 	1m54.655  +33.671	(6)
8 Daniil Kvyat		Red Bull 	- 			(18)

Het programma van de resterende dagen van deze eerste testsessie staat op onze circuitpagina.

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende de testdagen updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op Verstappen.nl. Ook is er een fotoalbum ingericht voor de presentatie en de komende testdagen, waarin we steeds nieuwe foto's zullen bijplaatsen.