scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Formule 1 ontwaakt uit winterslaap in Jerez

Gepubliceerd op 01 februari 2015 door Johan Peeters

Velen keken er al reikhalzend naar uit. Op zondagmorgen was het dan zover. De motoren werden gestart en de eerste voorzichtige rondjes werden gedraaid. Na de winterpauze konden de teams in Jerez de la Frontera weer aan de bak in voorbereiding op het nieuwe seizoen in de Formule 1.

Echter niet alle teams waren aanwezig op het circuit in Zuid-Spanje. Van Marussia en Caterham was al lange tijd duidelijk dat ze niet in Jerez zouden verschijnen. Afgelopen weken kwam het nieuws naar buiten dat ook Force India de eerste test aan zich voorbij liet gaan omdat, naar eigen zeggen, de nieuwe auto niet op tijd klaar zou zijn. Testen met de oude auto zou volgens het team weinig zin hebben.

Op de vroege zondagmorgen, voorafgaand aan de eerste van vier testdagen, onthulden drie teams hun nieuwe auto aan de alom aanwezige pers. Huidig wereldkampioen bij de constructeurs Mercedes showde voor het eerst de nieuwe W06 Hybrid en hoopt dat de concurrentie wederom zijn tanden stuk gaat bijten op het nieuwe wapen in handen van Nico Rosberg en wereldkampioen Lewis Hamilton. Het team heeft Pascal Wehrlein als derde rijder aangesteld.

Een paar deuren verder was het de beurt aan het team van Williams om ook hun nieuwe auto voor 2015 aan de omstanders te tonen. Felipe Massa en Valtteri Bottas haalden het doek van de FW37, waarmee het team dit jaar enkele overwinningen hoopt te scoren. Test- en reserverijders Susie Wolff en Alex Lynn waren ook aanwezig, maar zullen tijdens de eerste test niet in actie komen.

Het was de laatste dagen nog even spannend of Red Bull Racing op tijd zou zijn om aan de eerste testdagen deel te kunnen nemen. De auto kwam pas laat door de crashtest van de FIA, waardoor het team in tijdnood kwam met het afbouwen van de eerste auto. Alles kwam uiteindelijk op zijn pootjes terecht, waardoor het team uit Milton Keynes ook in staat was de nieuwe auto op zondagmorgen te onthullen.

De auto was voorzien van camouflagekleuren. Wellicht om de concurrentie niet slimmer te maken. Met de zwart witte strepen en logo’s is het lastiger de contouren van de auto te onderscheiden. Met de nieuwe auto hoopt Red Bull Racing dat hun coureurs Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo het vuur na aan de schenen te kunnen leggen bij Mercedes.

Als om 9.00 uur dan eindelijk de lichten op groen gaan, zijn het Rosberg, Vettel, Ricciardo en Ericsson die hun auto’s als eersten rond het circuit sturen voor een installatieronde. Het is maar vijf graden in Jerez en de baantemperatuur komt niet boven de tien graden uit. Even voor half tien is het Sainz die de nieuwe Toro Rosso STR10, onder toeziend oog van Max Verstappen, de baan op stuurt voor zijn installatieronde. De Spanjaard keert enkele minuten later terug in de pits na een probleemloos rondje.

Gedurende het verdere verloop van de morgen zien we vooral Rosberg veel op de baan. Sainz rijdt meerdere runs en oefent starts in de pitstraat. Opvallend is het feit dat Alonso aan het stuur van de McLaren-Honda maar enkele rondjes rijdt. Lotus komt de hele zondag niet in actie omdat de auto nog niet in Jerez is gearriveerd. Net voor het middaguur zien we de Williams met Bottas aan het stuur voor het eerst de baan op rijden voor zijn installatieronde.

De tijden en het aantal ronden van zondagochtend 1 februari:

1  Nico Rosberg		Mercedes	1:23.106s 	   (60)
2  Daniel Ricciardo	Red Bull	1:24.641s  +1.535  (22)
3  Marcus Ericsson	Sauber	 	1:24.804s  +1.698  (24)
4  Sebastian Vettel	Ferrari	 	1:25.764s  +2.658  (9)
5  Carlos Sainz 	Toro Rosso	1:26.081s  +2.975  (19)
6  Valtteri Bottas	Williams	1:28.479   +5.373  (4)		
7  Fernando Alonso	McLaren	        1:40.738s  +17.632 (6)

Later op de dag zullen we een verslag brengen van de middagsessie in Jerez

Het programma van de resterende dagen van deze eerste testsessie staat op onze circuitpagina.
Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende de testdagen updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op Verstappen.nl. Ook is er een fotoalbum ingericht voor de presentatie en de komende testdagen, waarin we steeds nieuwe foto's zullen bijplaatsen.