Ecclestone mikt op zichzelf met kerstkaart

Gepubliceerd op 19 december 2014 door Niels Hendrix

Bernie Ecclestone drijft de spot met zichzelf en de gerechtelijke problemen in Duitsland, die hem dit jaar dicht bij een gevangenisstraf brachten. Elke kerst stuurt de Formule 1-baas een kaart in vorm van een gepersonaliseerde cartoon. In het verleden nam hij ‘spygate’ op de hak, waarbij Max Mosley er met een zweep van langs kreeg, was Jean Todt te zien in een bruiloft met het Concorde verdrag en Lewis Hamilton die van een rokende McLaren naar een met dollars volgetankte Mercedes vluchtte.

Voor 2014 heeft de 84-jarige Brit de schijnwerper op zichzelf gericht. De kaart toont een overvaller te paard met een revolver gericht op Ecclestone, die een zware zak met ‘$100 miljoen’ voortsleept. “Dit is geen overval”, vertelt de dief aan Bernie. “Ik collecteer voor de deelstaat Beieren.”
De scherpe reactie van Ecclestone valt aan de binnenzijde van de kaart te lezen: “Misschien kunnen we nu een Formule 1 race houden in de ontzettend mooie Duitse stad München.”

In augustus dit jaar betaalde Ecclestone $100 miljoen om een corruptiezaak te schikken met de Duitse openbaar aanklager en zo de rechtszaak in München te beëindigen. Door de overeenkomst bleef Ecclestone als onschuldig te boek staan en werd een langslepend proces voorkomen. Ecclestone was ervan beschuldigd geld richting Gerhard Gribkowsky als bankier van de Duitse bank Bayerische Landesbank  geschoven te hebben. De vermeende omkoping zou Ecclestone ervan verzekerd hebben dat de bank haar Formule 1-aandelen aan de huidige eigenaren van de autosportklasse, CVC Capital Partners, zou verkopen.