Max traint in het Red Bull Diagnostics & Training Center

Gepubliceerd op 17 december 2014 door Johan Peeters

Max Verstappen is afgelopen week van 9 tot en met 12 december in Oostenrijk geweest om daar in het Red Bull Diagnostics & Training Center (DTC) te werken aan zijn fysieke en geestelijke gezondheid. Dit DTC ligt in het kleine plaatsje Thalgau in de buurt van Salzburg. Aan de buitenkant lijkt het gebouw meer op een oude schuur dan een high-tech centrum waarin atleten werken aan hun voorbereiding op hun wedstrijden.

De sporters van Red Bull mogen allemaal gebruik maken van het DTC. Red Bull sponsort zo’n 600 sporters wereldwijd die aan veel verschillende takken van sport deelnemen. We mogen wel stellen dat Red Bull in bijna alle topsporten actief is. Het DTC is in feite een bijzonder goed uitgeruste sportschool gekoppeld aan een perfecte medische begeleiding voor de atleten.

Tijdens en na het sporten kunnen onder andere bloedwaarden geanalyseerd en in de gaten gehouden worden. Zelfs op het mentale vlak worden sporters begeleid. Voor de sporters staat een team van psychologen ter beschikking.

Tijdens de dagen dat Max in het centrum aanwezig was, stonden de morgensessies vooral in het teken van fysieke trainingen, terwijl de middag gebruikt werd om onder meer reactietesten te doen en trainingsschema’s en dergelijke door te nemen. Max hierover: “In het DTC begonnen we ‘s morgens met trainingen op de fiets of loopband die erg intensief waren. In de namiddag waren het vaak geen echte trainingen, maar werd bijvoorbeeld mijn reactievermogen op een computer getest en werd mij uitgelegd hoe ik het beste kan trainen.”

“Tijdens de trainingen werd ik volgeplakt met elektroden en werden elke dag de bloedwaarden in de gaten gehouden. Ook zijn er metingen gedaan om te kijken of er dingen beter kunnen qua postuur. Het kan zijn dat die dingen uiteindelijk problemen op gaan leveren.”

Op onze vraag of hij ook met de aanwezig psychologen gesproken heeft en met hen een programma doorlopen heeft, antwoordt Max lachend: “Ik heb er wel even mee gepraat, maar er stond gelukkig geen programma met die mannen op de planning.”

In de komende maanden zal Max zich vooral buiten de auto voor moeten bereiden op de eerste race van het nieuwe seizoen. Tot begin februari wordt er niet getest. “Ik moet nog op alle vlakken vooruitgang boeken. Maar het zwaarste zal het voor mijn nek worden. Als mijn nek sterk genoeg is, zal ik de minste problemen hebben. Ik train mijn nek gewoon dagelijks thuis met gewichten.”

Sinds kort heeft Max een eigen trainer die bij hem in de buurt zal komen wonen. Samen zullen ze zich de komende maanden intensief bezig gaan houden met de voorbereiding op zijn eerste race in de Formule 1, die op 15 maart in Melbourne van start zal gaan.