Max en Carlos op Servus TV gepresenteerd

Gepubliceerd op 01 december 2014 door Niels Hendrix

Max Verstappen en Carlos Sainz waren maandagavond te gast in het programma “Sport und Talk aus dem Hanger-7” van de Oostenrijkse tv-zender Servus tv. De Nederlander werd daar op 18 augustus dit jaar nog aangekondigd als Scuderia Toro Rosso-coureur en nu zat hij er samen met zijn afgelopen vrijdag bekend gemaakte Spaanse teamgenoot.

Het duo, dat het jongste Formule 1-paar in de geschiedenis van de sport vormt, was vanuit München samen naar Oostenrijk gereden. Vanzelfsprekend met de 20-jarige Carlos achter het stuur, want Max heeft als 17-jarige nog geen rijbewijs. “We zijn nu beiden Formule 1-coureurs, dus ik zat vol vertrouwen bij hem in de auto. Hij was mijn taxichauffeur”, grapte Max.

Dr. Helmut Marko, die als adviseur verbonden is aan Red Bull voorspelt het nodige vuurwerk met de jonge line-up van Toro Rosso: “Met deze twee jonge coureurs zal het weer veel roering gaan geven. Het zijn twee kerels die zich door niets laten stoppen en er absoluut vol voor gaan. Dat gaat zeker nog de een of andere verrassing en verbaasde gezichten opleveren.”

Max is bij zijn debuut in maart 2015 in Melbourne de jongste Grand Prix deelnemer ooit. Maar records zijn niet iets waar het talent zich mee bezighoudt. “Eerst is het belangrijk om in mijn eerste F1-seizoen zo goed mogelijk werk af te leveren. Daarna kan het snel gaan, maar voor nu is het eerste doel om in het eerste jaar zo goed mogelijk te presteren.”

Terugblikkend op de tweedaagse test in Abu Dhabi, vorige week dinsdag en woensdag, zegt Max: “Voor mij was dat een volgende stap in mijn voorbereiding op volgend jaar. Het was een nuttige ervaring samen met het team, waarbij ik alle medewerkers beter heb leren kennen, binnen het team zijn dat vooral de engineers. De meeste teamleden ken ik ondertussen bij  naam, zeker degenen waar ik nauw mee samenwerkt aan dezelfde auto. Ik heb in Abu Dhabi veel ronden kunnen afleggen en zo nuttige data vergaard, die ons volgend jaar helpt in de voorbereiding.”

Op het gebied van zijn fysieke voorbereiding, ziet Max geen problemen in het vooruitschiet. “Tijdens de test in Abu Dhabi heb ik zelfs meer gereden dan tijdens een Grand Prix-weekend. Op de tweede dag zat ik vier uur aan één stuk in de auto. Ik heb bovendien nog de hele winter om te trainen en me voor te bereiden, dus dat zal geen probleem opleveren op het gebied van fitheid.”

Max heeft meerdere malen in de Red Bull-simulator gezeten en inmiddels ook meermaals met een heuse Formule 1-bolide het asfalt opgezocht. Hoe verhouden die twee zich? “De simulator komt heel dicht in de buurt van de realiteit. De manier waarop het gaspedaal, de rem en de versnellingen reageren lijkt heel erg op het echte werk. Natuurlijk zijn de g-krachten moeilijk na te bootsen, bijvoorbeeld wanneer je nek die in bochten te verduren krijgt. Maar hoe je de auto moet afstellen en hoe de auto aanvoelt en zich gedraagt, dat komt erg dicht in de buurt.”

Gevraagd of de coureurs ook al dromen van een wereldkampioenschap, antwoordt Max: “Dat is uiteindelijk waar je het voor doet. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken, dus nu is het wel iets anders. Maar het is geweldig om dat te kunnen doen waar je van houdt. Daarna ga je natuurlijk voor het maximale en voor zoveel mogelijk kampioenschappen.”

Klik hier voor een video van het fragment met Max en Carlos op Servus TV.