scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Lewis Hamilton wint in Abu Dhabi en is wereldkampioen F1

Gepubliceerd op 23 november 2014 door Johan Peeters

Door zijn winst in de Grand Prix van Abu Dhabi op het Yas Marina Circuit heeft Lewis Hamilton voor de tweede keer in zijn carrière de wereldtitel Formule 1 behaald. Zijn enig overgebleven rivaal voor de titel, Nico Rosberg, zag zijn kansen in rook opgaan nadat hij met motorproblemen te kampen kreeg.

Hamilton, die met een voorsprong van zeventien punten op zijn teamgenoot bij Mercedes aan de laatste race van 2014 begon, kon de kat uit de boom kijken en hoefde alleen maar direct achter Rosberg te finishen om zich tot wereldkampioen te laten kronen.

Rosberg, die zich op zaterdag nog knap naar zijn elfde pole positie van het seizoen had gereden, had  hulp van een andere coureur nodig die zich tussen hem en Hamilton moest nestelen mocht hij de wedstrijd winnen om daarmee, op zijn beurt, het wereldkampioenschap naar zich toe te kunnen trekken.

Bij de start is het Rosberg die door wielspin erg slecht van zijn plek komt en Hamilton aan zich voorbij ziet rijden. Al voor de eerste bocht rijdt Rosberg al achter de feiten aan. Hij kan de achterstand op Hamilton gedurende de eerste helft van de race beperken tot een paar seconden. Door problemen met zijn ERS vanaf ronde 24, wat hem motorvermogen kost, ziet Rosberg zijn kansen op de wereldtitel verdampen.

Rosberg kan zijn Mercedes aan de praat houden, maar valt gedurende de race langzaam uit de top tien. Een paar ronden voor het einde vraagt het team om de auto de pits in te rijden, maar Rosberg wil de race uitrijden en eindigt uiteindelijk roemloos op plek veertien.

Even leek het erop dat Hamilton dezelfde problemen had aan boord van zijn Mercedes maar naarmate de wedstrijd vorderde, leken die te verdwijnen. Hierdoor kon hij de wedstrijd nipt winnen voor een aanstormende Felipe Massa, die uiteindelijk maar twee en een halve seconde te kort kwam. Met zijn tweede plek scoorde Massa zijn beste resultaat sinds zijn debuut voor het Williams-team.

Zijn teamgenoot bij Williams, Valtteri Bottas, reed zich uiteindelijk naar een knappe derde plaats nadat hij bij de start veel plaatsen verloor en daardoor gedwongen werd een inhaalrace te rijden. Daniel Ricciardo werd vierde ondanks dat hij, samen met Sebastian Vettel, wegens een afgekeurde voorvleugel vanuit de pitstraat was gestart. De voorvleugels, die Red Bull tijdens de kwalificatie gebruikte, bleken teveel te kunnen bewegen waardoor de FIA ze afkeurde.

Jenson Button werd voor McLaren vijfde in misschien wel zijn laatste Formule 1-race van zijn imposante carrière. De wereldkampioen van 2009 bleef hiermee de beide Force India’s van Nico Hulkenberg en Sergio Perez, en de tweede Red Bull van Vettel voor.

De top tien werd volgemaakt door Fernando Alonso in zijn laatste race voor Ferrari op plek negen, en zijn teamgenoot Kimi Raikkonen op plek tien.

Toro Rosso kende geen gelukkige wedstrijd. Daniil Kvyat moest zijn auto in het begin van de race met motorproblemen aan de kant zetten en Jean-Eric Vergne was niet bij machte zich in de punten te rijden.

De uitslag van de Grand Prix van Abu Dhabi:

   Nr Coureur             Team                        Tijd
 1 44 Lewis Hamilton      Mercedes                 55 1:39:02.619  
 2 19 Felipe Massa        Williams-Mercedes        55 +2.5 secs  
 3 77 Valtteri Bottas     Williams-Mercedes        55 +28.8 secs  
 4  3 Daniel Ricciardo    Red Bull Racing-Renault  55 +37.2 secs 
 5 22 Jenson Button       McLaren-Mercedes         55 +60.3 secs  
 6 27 Nico Hulkenberg     Force India-Mercedes     55 +62.1 secs 
 7 11 Sergio Perez        Force India-Mercedes     55 +71.0 secs 
 8  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  55 +72.0 secs 
 9 14 Fernando Alonso     Ferrari                  55 +85.8 secs  
10  7 Kimi Räikkönen      Ferrari                  55 +87.8 secs  
11 20 Kevin Magnussen     McLaren-Mercedes         55 +90.3 secs  
12 25 Jean-Eric Vergne    STR-Renault              55 +91.9 secs 
13  8 Romain Grosjean     Lotus-Renault            54 +1 Lap 
14  6 Nico Rosberg        Mercedes                 54 +1 Lap  
15 21 Esteban Gutierrez   Sauber-Ferrari           54 +1 Lap 
16 99 Adrian Sutil        Sauber-Ferrari           54 +1 Lap 
17 46 Will Stevens        Caterham-Renault         54 +1 Lap 
-- 10 Kamui Kobayashi     Caterham-Renault         42 +13 Laps 
-- 13 Pastor Maldonado    Lotus-Renault            26 +29 Laps 
-- 26 Daniil Kvyat        STR-Renault              14 +41 Laps