scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max crasht in Macau na perfecte start

Gepubliceerd op 15 november 2014 door Johan Peeters

Nadat Max Verstappen zich als snelste rookie op vrijdag tijdens de tweede kwalificatie voor de Macau Grand Prix naar een knappe derde tijd had gereden, maar door een gridstraf twee plekken verloor, maakte de 17-jarige Red Bull Junior op zaterdag een duur foutje door in de vierde ronde voor het eerst kennis te maken met de meedogenloze vangrails in Macau.

Tijdens de kwalificatie race reed Verstappen junior, na een ijzersterke start, vanaf P5 naar een prima tweede plek. Blokkerende achterwielen bij het aanremmen zorgden er echter voor dat Max een paar ronden later in aanraking kwam met de vangrails en hiermee zijn kansen op het winnen van de Formule 3 Macau Grand Prix op zondag danig zag slinken.

Als de startlichten met een vertraging van dik een half uur doven, schiet Max als een duveltje uit een doosje uit de startblokken en ziet kans om op het rechte stuk richting Lisboa Esteban Ocon, Tom Blomqvist en Felix Rosenqvist te verschalken. Net na de Lisboa bocht raken de Carlin rijders Sean Galael en Antonio Giovinazzi elkaar, wat hen dwingt de pits op te zoeken.

Max rijdt de eerste ronden achter kopman Lucas Auer, die langzaam van hem wegloopt. Rosenqvist zit op de staart van Max, maar nadat de ervaren Zweed zich voor Lisboa verremt, is de grootste druk voor Max verdwenen. Max verliest daarna tijd op Auer maar ziet kans om een beetje weg te lopen bij Rosenqvist.
“Ik had in de kwalificatie race een prima start, maar daarna had ik het wat moeilijk in de tweede sector. Vermoedelijk was onze bandendruk iets te laag”, aldus Max tegenover Verstappen.nl.

In de vierde ronde slaat het noodlot genadeloos toe. Max raakt de vangrail nadat zijn Van Amersfoort Racing Formule 3-auto tijdens het aanremmen voor de Solitude Esses aan de achterzijde blokkeert. Met een verbogen linker voorwielophanging en een kapotte linker achterband ziet Max nog kans om de auto naar de pits te rijden. Zijn actie, en een crash van Sam McLeod in dezelfde ronde, zorgen voor een safety car-periode.

“Na een paar ronden ging het eigenlijk steeds beter, maar bij het aanremmen naar die snelle rechter knik die naar boven loopt, blokkeerde de auto aan de achterzijde, waardoor ik de binnenkant van de bocht mistte. Ik raakte daarna met het achterwiel de bandenstapel, waardoor de band van de velg werd gedrukt. Het ging eigenlijk nog niet eens zo hard. Daarna raakte ik met het linker voorwiel de vangrail en was het over”, beschrijft een teleurgestelde Max.

Na de herstart in de achtste ronde ziet Rosenqvist kans om de koppositie van Auer over te nemen na een mooie uitremactie op het rechte stuk. Auer kan in de daarop volgende ronden geen vuist meer maken, waardoor Rosenqvist als oorspronkelijke polesitter de race wint. Auer wordt tweede, terwijl Blomqvist het podium completeert. Ocon eindigt de race als vierde.

Zondag zal Max dus zijn laatste Formule 3-race van P24 aanvangen in de vijftien ronden tellende Formula 3 Macau Grand Prix. De kansen op een overwinning zijn erg klein, maar op een stratencircuit als Macau weet je het maar nooit. “Ik moet hopen op een paar safety car-periodes om nog echt naar voren te komen. We zullen zien. Ik ga in ieder geval mijn best doen,” besluit Max.

De start van deze presigieuze wedstrijd is gepland om 8.30 uur Nederlandse tijd. Het tijdschema van het hele evenement is terug te vinden op onze kalender pagina.

Live timing is hier te vinden: http://www.mstworld.com/timing/livetiming.htm?series=WTCC-SUPPORT

Een (onofficiële) live stream kun je via de volgende link bekijken: http://www.ustream.tv/channel/macau-grand-prix-2014-720p
Een live stream versie met Engels commentaar (alleen beschikbaar tijdens de races): http://hitsports.net/bt2.php

Live audio, wisselend tussen Chinees, Portugees en Engels: mms://202.86.176.11:8081/

Voor de laatste updates over Max verwijzen we graag naar onze Twitter en Facebook pagina’s.
Vergeet ook niet een kijkje te nemen in ons Macau fotoalbum

Uitslag (zaterdag 15 november) Formule 3 Macau Grand Prix:
Uitslag kwalificatierace