scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

De echte Max

Gepubliceerd op 14 november 2014 door Johan Peeters

Terwijl Max voor zijn laatste Formule 3-evenement in Macau bivakkeert, verscheen er vrijdag uit de koker van Scuderia Toro Rosso een artikel over Max Verstappen met de titel “The Real Max”, waarin hem het hemd van het lijf wordt gevraagd.

Er werd met hem gesproken over zijn eerste ervaringen achter het stuur van de STR9 in Japan, de Verenigde Staten en Brazilië, waar hij de wagen van Jean-Eric Vergne mocht overnemen gedurende de eerste vrije trainingen. Veel onderwerpen kwamen aan bod. Natuurlijk ging het over autosport, maar ook over vriendinnen, school, muziek, videogames en meer.

TR: Jouw opa, jouw oom, jouw moeder en natuurlijk jouw vader hebben allemaal geracet: in hoeverre komt jouw passie voor de autosport van hen?
Max: "Ik ben opgegroeid in deze wereld, maar het was mijn eigen beslissing om te gaan racen. Toen ik vier jaar oud was, zag ik een kind, nog jonger dan ik, in een kart rijden en dat wilde ik ook. In het begin mocht ik niet van mijn vader, maar ik bleef aanhouden en toen ik vier en een half was mocht ik beginnen."

TR: Jouw vader racete van 1994 tot en met 2003 in de Formule 1. Jij was nog erg jong, maar is er een race in het bijzonder die je je kunt herinneren?
Max: "Ik denk zo rond 2000, 2001 toen hij voor Arrows reed. De meeste races keek ik thuis. Maar soms was ik in de paddock aan het spelen en rennen."

TR: Wat is het belangrijkste advies wat jouw vader je gegeven heeft?
Max: "Waarschijnlijk: 'Doe je best op de baan en blijf relaxed. En wat de media aangaat, luister niet naar alles wat ze zeggen en lees niet alles.'”

TR: Wat is jouw favoriete muziek?
Max: "Ik zou zeggen popmuziek. Ik heb niet echt een favoriet nummer of een favoriete popgroep."

TR: Ben je een hartstochtelijk videogamer? En wat is jouw favoriete genre?
Max: "Hoofdzakelijk racegames, vooral een aantal jaren geleden toen ik nog wat meer vrije tijd had. Formule 1-games waren bij mij favoriet, maar de mooiste gevechten had ik met mijn vader met MotoGP-games. We raceten tegen elkaar toen ik nog zes of zeven jaar oud was. Daarna was hij te langzaam voor mij!"

TR: En hoe zit het met de bioscoop? Heb je een favoriete film, acteur of genre?
Max: "Toen ik nog jonger was, vond ik Spiderman het leukst. Ik hou wel van het idee om te kunnen vliegen. Ik heb ze allemaal gezien, de eerste drie met Toby Maguire en de twee laatste met Andrew Garfield. Op een bepaalde manier vond ik de eerste serie mooier, maar bij de tweede zijn de graphics en het kostuumdesign cooler."

TR: Als je geen autocoureur was geworden, wat voor een andere carrière zou jou gepast hebben?
Max: "Ik denk motorcoureur. Als ik niet met karts was begonnen dan was ik gestart op twee wielen. Ik had een mini-bike waar ik veel plezier aan beleefde. Op dit moment is Marc Marquez mijn favoriete coureur. Hij doet echt geweldige dingen met zijn motor."

TR: Heb je een vriendin?
Max: "Ja! Ze komt ook uit een racefamilie, dus ze kent dit wereldje."

TR: Over school: wat was jouw favoriete vak? En het leukste moment met je klasgenoten?
Max: "Ik vond school niet zo leuk. Waarschijnlijk was gymnastiek het favoriete deel van het schoolrooster. Wat het leukste moment aangaat zal ik nooit vergeten dat we een soort van 'fruitdag' hadden op mijn school in België. Eens per maand kregen we veel fruit op school en op een gegeven moment begonnen we hier wat mee te spelen. Ik gooide een stuk fruit naar een klasgenoot. Het spatte uiteen in zijn gezicht en spreidde zich uit door het hele lokaal!"

TR: Je hebt nu verschillende keren in de Toro Rosso STR9 gereden. Hoe zou je deze ervaring beschrijven aan een vriend van je eigen leeftijd?
Max: "Het gaat hard, een stuk sneller dan een achtbaan. In het begin als je voor het eerst instapt, kun je het met je ogen niet bijhouden, vooral als je remt. Als je een bocht doorgaat, voel je dat hij blijft gaan… het stopt niet. Als je in een gewone straatauto opschakelt, voel je het vermogen wegzakken, maar hier blijft hij maar accelereren."