Jos blikt terug op Europees F3-seizoen 2014

Gepubliceerd op 19 oktober 2014 door Niels Hendrix

Zelf beschrijft hij zijn rol gekscherend als “taxichauffeur”, maar vader Jos levert een belangrijke bijdrage aan de successen van Max Verstappen. Senior probeert al zijn race-ervaring over te brengen op junior en is een onmisbaar klankbord. Terugblikkend op het Europese Formule 3-seizoen, zegt Jos: “Je weet vooraf niet wat je moet verwachten van het seizoen, maar ik denk dat het ‘t belangrijkste is dat Max veel heeft geleerd. Van alle F3-rijders heeft hij de meeste wedstrijden gewonnen en dat bij een team dat voorheen nog geen wedstrijd had gewonnen. Max heeft het in mijn ogen heel goed gedaan en op veel mensen erg veel indruk gemaakt.”

“Tijdens het seizoen ging het beter en beter en kon Max zelfs nog voor het kampioenschap gaan. Op de Nürburgring hadden we met een opgeblazen motor een teleurstelling te verwerken. Dat was een dieptepunt toen hij op kop lag en uitviel, maar ook dat maakt je sterker. Uiteindelijk is Max derde geworden in het kampioenschap en dat is gewoon een goed resultaat.” Jos vervolgt: “Er zijn een paar foutjes gemaakt, maar Max pakt alles heel snel op. Je ziet hem groeien en hij zal in de toekomst alleen nog maar beter worden.”

Jos: “De races op Spa-Francorchamps en op de Norisring in de regen waren helemaal top. Dat had niet beter kunnen gaan en die zes overwinningen op een rij zijn voor mij de meest gedenkwaardige periode van het seizoen. Maar het meest memorabele moment van het jaar is voor mij zijn Formule 1-debuut tijdens de Grand Prix van Japan.”
De laatste race van het FIA Formula 3 European Championship zit er op, maar Jos ziet dat niet als een afsluiting van een hoofdstuk. “Nee, we zijn pas net begonnen, dus we sluiten niks af. We gaan gewoon verder op de manier waarop we al jaren bezig zijn. Wat Max dit jaar heeft bereikt, is gigantisch en het wordt alleen maar meer en beter.”

Jos is nog immer Neerlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit. Bang dat hij die titel aan zijn zoon gaat verliezen, is Verstappen senior niet. “Daar ben ik niet bang voor, want dat gaat echt wel gebeuren. Ik kijk er zelfs naar uit, want daar zijn we al heel lang mee bezig. Het zou moeten. Als iemand die titel moet overnemen, is Max dat wel.”
Vooruitblikkend op Melbourne, de eerste Grand Prix van Max, besluit Jos: “Max moet zich zo goed mogelijk voorbereiden op zijn eerste Formule 1-seizoen. Daar horen de vrijdagtrainingen, testdagen en fysieke trainingen bij. Max ligt wat dat betreft op schema, dus ik heb er alle vertrouwen in dat hij er honderd procent klaar voor is als hij aan de start staat.”