Max dominant van vlag naar victorie in Hockenheim

Gepubliceerd op 18 oktober 2014 door Niels Hendrix

Max Verstappen heeft in Hockenheim de eerste race van het laatste FIA Formula 3 European Championship van start tot finish geleid. De dominante manier waarop hij dat volbracht, deed denken aan zijn hoogtijdagen uit de karting, waarin de concurrentie ook vaak alleen zijn achterbumper te zien kreeg.
In de weinig spannende race volgden Lucas Auer (kfzteile24 Mücke Motorsport) en Tom Blomqvist (Jagonya Ayam with Carlin) de Van Amersfoort Racing-coureur naar het podium.

“Dit is een mooie overwinning na een prima start en goede race”, aldus Max. “Zeker na die moeilijke tweede kwalificatie van vrijdag. We hebben daarna het nodige aan de auto veranderd, ook qua motorafstelling, dus het was spannend hoe het tijdens race 1 zou gaan, maar het pakte allemaal goed uit. Samen met Van Amersfoort Racing en de engineers van Spiess hebben we de auto goed afgesteld voor de race.”

Als de startlichten voor eerste race op de Hockenheimring doven, verzilvert Max zijn pole positie en neemt hij de leiding. Auer, Blomqvist en Giovinazzi sluiten aan en daarmee blijft de top vier ten opzicht van de grid ongewijzigd.
Tijdens de eerste drie ronden kan de Oostenrijker nog aanhaken bij Max, maar na een paar maal de snelste ronde te hebben laten noteren, is er een gat geslagen dat tijdens de resterende ronden niet meer zal worden ingelopen. Sterker nog, de Red Bull Junior loopt alleen maar verder weg van de concurrentie en finisht met 3.7 seconden voorsprong als eerste. Het is de tiende zege van het seizoen voor Verstappen junior en dat bovendien op het circuit waar hij ook voor het eerst in de Formule 3 zegevierde.

Max vertelt over zijn wedstrijd: “De eerste drie ronden had ik het nog moeilijk, maar daarna kon ik een voorsprong nemen op Auer, helemaal toen hij zijn wielen blokkeerde in de Spitzkehre. Ik wilde daarna niet teveel van de banden vragen, dus het middenstuk van de race heb ik proberen te controleren en minder hard gepusht om mijn banden te sparen. Daardoor kon ik op het einde van de race meer voluit gaan dan Auer.”

Tijdens de eerste ronde zijn er nog enkele positiewisselingen en schiet een enkeling door het stof. En in de negende ronde weet Jordan King aan de kampioen Esteban Ocon voorbij te gaan voor P6. Maar inhalen lijkt een lastige aangelegenheid bevestigt ook Max, die onverstoord naar de overwinning rijdt: “Voor race 2, die ik vanaf P9 moet starten, is het belangrijk om een goede start te maken. Hopelijk kan ik daarna de nodige concurrenten inhalen, maar dat zal niet makkelijk worden. Op dit circuit is het namelijk moeilijk om achter iemand aan te sluiten, zoals je ook zag bij Auer. Waarschijnlijk wordt het wachten tot anderen problemen krijgen met hun banden.”

De tweede race in Hockenheim start zaterdag om 16.10 uur. Zondag om 11.05 uur wordt het Europese F3-seizoen afgesloten. Max vertrekt deze twee races vanaf de negende en achtste posities. Het programma van dit weekend staat op onze circuit pagina.
Verder is Max te volgen via de officiële livetiming en de live stream (alleen tijdens races).

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende het weekend updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op Verstappen.nl.

Uitslagen (zaterdag 17 oktober) FIA Formula 3 European Championship Hockenheim:
Uitslag race 1