Vijfde en derde tijd voor Max na vrije trainingen Hockenheim

Gepubliceerd op 17 oktober 2014 door Niels Hendrix

Met een vijfde en derde tijd tijdens de eerste twee vrije trainingen op de Hockenheimring, is Max Verstappen het afsluitende FIA Formula 3 European Championship weekend niet begonnen zoals hij had gehoopt. Maar er zit nog meer in het vat als we de Van Amersfoort Racing-coureur mogen geloven.

“Met de derde tijd ben ik tevreden, gezien het beperkte aantal ronden dat ik heb kunnen rijden”, vertelt Max, die een momentje kende en vlak voor het einde van de eerste vrije training naast het asfalt belandde. “Daardoor was niet alles aan de auto meer recht. Het ging dus redelijk goed, maar er had meer in gezeten.”

Tijdens de eerste vrije training, die even na het middaguur onder een stevig wolkendek aanvangt, is het asfalt nog opdrogend na de regenval in de ochtend. Alle Formule 3-coureurs nemen hun tijd om op stoom te komen, maar de naam van Verstappen prijkt al snel in de voorste regionen. Met nog een kwartier te gaan positioneert Max zich op P1 om vlak daarna de pits op te zoeken.

Wanneer de Red Bull Junior even later weer naar buiten komt en een snelle ronde laat noteren, bevindt hij zich met 1:34.080 op de derde stek. Maar met nog een tweetal minuten te gaan, schiet de auto met nummer 30 naast de baan en raakt deze licht beschadigd. Max eindigt de eerste vrije training uiteindelijk als vijfde, achter Lucas Auer, Felix Rosenqvist, Esteban Ocon en zijn teamgenoot Jules Szymkowiak.

Max over zijn uitstapje: “De baan was nog licht vochtig en bij het inrijden van Motodrom kwam ik op het groene gedeelte, raakte de bodem van de auto de grond en spinde ik rechtsaf. De eerste muur mist ik nog net, maar ik raakte alsnog de tweede.” Het gevolg is een los hangende voorvleugel en een kromme spoorstang. Gelukkig weet het Van Amersfoort Racing team de auto vlot te repareren en kan Max snel aansluiten bij de tweede vrije training, die inmiddels is aangevangen.

Daarin blijven de rondetijden dalen. Max noteert al snel de derde tijd en lijkt dus niets aan snelheid te hebben ingeboet. Er zijn ondertussen meer coureurs die in Motodrom problemen kennen. Michele Beretta vliegt rechtdoor het grind in, Antionio Giovinazzi maakt een uitstapje over het gras en Jake Dennis parkeert zijn auto naast de baan. Dat laatste veroorzaakt een rode vlag, waarna de tweede vrije training voorbij is.

Max eindigt na elf ronden met 1:33.132 als derde, achter wederom Auer en Ocon. Max: “Uiteindelijk ging het redelijk goed. Het is altijd beter om meer ronden te rijden, maar we weten hoe we de auto nog kunnen verbeteren. Er is nog meer grip te vinden in de snelle bochten en in de korte bochten bij het uitkomen ervan.”

Het programma in Hockenheim is enigszins afwijkend van eerdere weekenden. Vrijdag om 15.05 uur is de eerste kwalificatie, waarna om 17.40 uur al de tweede kwalificatie op de planning staat. Het programma van dit weekend staat op onze circuit pagina.
Verder is Max te volgen via de officiële livetiming en de live stream (alleen tijdens races).

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende het weekend updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op Verstappen.nl.

Ook is er een fotoalbum ingericht voor dit weekend waarin we gedurende de komende dagen steeds nieuwe foto's zullen bijplaatsen.

Uitslagen (vrijdag 17 oktober) FIA Formula 3 European Championship Hockenheim:
Uitslag eerste vrije training
Uitslag tweede vrije training