Weergaloze inhaalrace brengt Max tweede plek op Imola

Gepubliceerd op 12 oktober 2014 door Niels Hendrix

Zaterdag toonde Max Verstappen al zijn pure snelheid door een dubbele pole positie te scoren voor de laatste twee races op Imola. Zondag volgde in race 2 een demonstratie van het racetalent van de Red Bull Junior, toen de 17-jarige Nederlander van de elfde naar de tweede plek reed in een weergaloze inhaalrace.

Max wist in het sterke rijdersveld van het FIA Formula 3 European Championship en op een baan waar inhalen als meer dan moeilijk wordt gezien zichzelf knap naar voren te rijden. De Van Amersfoort Racing coureur viert de tweede plaats dan ook als een overwinning: “Ik ben ontzettend blij, race 2 op Imola ging heel erg goed. Zeker als bedenkt dat ik als elfde moest starten en inhalen op dit circuit moeilijk is. De snelheid zat er goed in en dan kun je ook aanvallen.”

Op de startgrid bezet Max de elfde stek, omdat hij voor de derde en laatste keer tien plaatsen is teruggezet na zijn motorwissel op de Nürburgring. Als de lichten doven manoeuvreert Verstappen junior zich na een goede start nog in de eerst ronde langszij de eerste concurrenten en komt hij als achtste door.
Max: “In het begin van de race waren er nog vochtige plekken op het asfalt, dus in de eerste ronde heb ik goed gekeken waar wel en geen grip was. Dat bood ook kansen met inhalen, omdat je juist dan het verschil kunt maken.”

Het is duidelijk dat Max de snelheid heeft om aan te vallen en bij de eerste de beste gelegenheid wordt Jake Dennis voorbij gestoken. in de vijfde ronde haalt Max William Buller in en gaat hij op P6 rond, als de safety car wordt ingezet na een spin van Alexander Toril, wiens auto op een ongelukkige plek strandt bij Piratella.
Op het moment dat het F3-veld weer wordt losgelaten, zit Max op het vinkentouw bij Prema Powerteam coureur Nicholas Latifi en meteen grijpt Verstappen junior zijn kans om bij het ingaan van Tamburello P5 te pakken.

Max heeft direct aansluiting bij de leider in het kampioenschap Esteban Ocon. Ook de Fransman blijkt geen partij voor Max als hij hem buitenom bij Tamburello het nakijken geeft en zodoende het gevecht om de vierde plek wint. “De Prema Powerteam coureurs zijn moeilijk in te halen, maar Ocon remde vroeg, dus ik kon hem zo voorbij”, licht Max toe.
Meteen daarna volgt een mazzeltje als Antonio Fuoco met problemen aan zijn linkerachterwiel de pitstraat opzoekt en zo de derde positie aan Max overdraagt. Er zijn dan nog tien minuten te racen voor de onstuitbare Verstappen.

Vooraan zijn het de Jagonya Ayam with Carlin teamgenoten Tom Blomqvist en Antonio Giovinazzi die na de start onbedreigd aan kop hebben gelegen. De Brit gaat met een riante voorsprong aan de leiding, maar met nog twee ronden te gaan, heeft Max het gat naar de Italiaan dicht gereden na enkele malen de snelste rondetijd te hebben laten noteren. Max zit dan bij Giovinazzi op de staart en zet hem flink onder druk.

Bij het uitkomen van de laatste bocht van de race grijpt Max dan als een duveltje uit een doosje zijn kans. “Ik maakte een foutje in de voorlaatste ronde, maar ik was echt aan het pushen”, aldus Max. “Antonio verdedigde sterk de laatste ronde op het rechte stuk bij Tamburello en het was moeilijk om hem bij te blijven in de middelste sector. Maar in de laatste bocht ging hij iets te wijd, raakte het gras buiten de baan en had wat wielspin. Het leek alsof hij van het gas ging omdat hij dacht dat de race al voorbij was. Ik bleef gewoon voluit gaan en dat heeft me uiteindelijk de tweede plaats opgeleverd.”

Zo pakte Max in een zinderende slotfase bij het zwaaien van de finishvlag met 0.019 seconden verschil de tweede plaats van de enigszins beteuterd achterblijvende Giovinazzi.
Blomqvist won onbedreigd vanaf pole. Ocon, Lucas Auer en Latifi completeerden de top zes.

De derde en laatste race van het weekend in Imola start om 16.00 uur. Max mag dan van pole positie starten. “Aangezien ik tevreden ben met de afstelling, gaan we daar niet veel aan veranderen”, besluit Max.

Het programma van dit weekend staat op onze circuit pagina.
Verder is Max te volgen via de officiële livetiming en de live stream (alleen tijdens races).

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende het weekend updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op Verstappen.nl.

Uitslagen (zondag 12 oktober) FIA Formula 3 European Championship Imola:
Uitslag race 2