Verstappen tweemaal snelste in kwalificatie voor race twee en drie in Imola

Gepubliceerd op 11 oktober 2014 door Bas Winckels

Max Verstappen had iets recht te zetten na de onsuccesvol verlopen race van zaterdagochtend. Nadat hij deze ochtend maar liefst drie keer buiten de baan terecht kwam en de race voortijdig moest staken, moest hij ook nog eens een voorwaardelijke straf van één race in ontvangst nemen na zijn botsing met Roy Nissany. Dit betekent dat als Max in een van de resterende races van het FIA Formula 3 European Championship in de fout gaat, hij één race zal moeten toekijken. Er was maar één manier om de criticasters de mond te snoeren: de snelste zijn in de kwalificatie voor race twee en drie op Imola. En dat deed Verstappen junior met overtuiging.

Het is even voor zessen ’s avonds als de Van Amersfoort Racing teamgenoten achter elkaar de baan op gaan voor de kwalificatie voor de tweede en derde race in Imola. In zijn eerste vrije ronde noteert Max een 1:38.074, op dat moment de tweede tijd. Maar al gauw duiken de rondetijden van iedereen naar beneden. Zijn volgende ronde gaat in 1:37.238, vervolgens noteert hij een 1:37.106 en in zijn zevende ronde volgt 1:36.816. Met nog zes minuten te gaan, wordt de sessie onderbroken door een rode vlag, veroorzaakt door Ed Jones, die er in bocht vijf, Villeneuve, vanaf gaat. De Brit stapt uit zijn auto, maar gaat voor alle zekerheid nog even naar het ziekenhuis voor controle.

Omdat het te donker wordt, wordt de sessie niet meer hervat, waardoor de tijd van Max blijft staan als de snelste tijd van de sessie. Ook zijn tweede snelste tijd is nog altijd sneller dan de snelste tijd van de nummer twee, Tom Blomqvist, waardoor Max de derde race van pole zal mogen vertrekken. De tweede race zal Max starten vanaf positie elf, aangezien hij nog een straf van tien plaatsen tegoed had voor het wisselen van een motor op de Nürburgring.

We spreken Max vlak na het avondeten. “Het ging gelijk goed. De auto voelde vanaf het begin een stuk beter aan dan gisteren. Je zag ook al wel in de race vanmorgen dat het goed ging. Voor zondag hoop ik op een goede start en een goede eerste ronde, zodat we nog mee kunnen doen voor de punten. Er zijn kansen om meer punten te pakken dan alleen maar een paar.”

Blomqvist staat derhalve op pole voor de eerste race. Ocon completeert de top drie voor de eerste race. Giovinazzi en Fuoco starten vanaf de plaatsen drie en vier. Lucas Auer komt niet verder dan de negende positie. De derde race mag Ocon vanaf de tweede plaats vertrekken. De tweede startrij wordt bevolkt door achtereenvolgens Fuoco en Blomqvist. De grote verrassing van de dag is William Buller, die beide races vanaf de vijfde plaats mag vertrekken.

De tweede race van dit weekend wordt verreden op zondag 11 oktober om tien over tien ’s ochtends. De derde en laatste race van het weekend volgt om 16:00 uur. Beide races zijn live te zien via de livestream van fiaf3europe.com

Uitslagen (zaterdag 11 oktober) FIA Formula 3 European Championship Imola:
Uitslag kwalificatie race 2
Uitslag kwalificatie race 3