Max leidt de dans op tweede testdag Imola

Gepubliceerd op 08 oktober 2014 door Johan Peeters

Vandaag stond voor Max de tweede dag van de officiële Formule 3-test op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in het Italiaanse Imola op het programma. Deze tweedaagse test op het voormalige Formule 1-circuit geldt als voorbereiding op het raceweekend, dat van 10 t/m 12 oktober op hetzelfde circuit zal plaatsvinden.

Nadat Max op dinsdag al 112 ronden reed op het circuit in de Italiaanse provincie Bologna, werden er op woensdag onder een stralend zonnetje en een zomerse temperatuur nog 76 aan dat totaal toegevoegd. Max eindigde de ochtendsessie na 46 ronden als snelste met een tijd van 1:36.553 en was daarmee bijna drie tienden sneller dan Jake Dennis en bijna een halve seconde sneller dan Sean Gelael. Ook in de middagsessie was het de jonge coureur, uitkomend voor Van Amersfoort Racing, die met een tijd van 1:36.938 aan het langste eind trok. Ditmaal gevolgd door Felix Rosenqvist en Jake Dennis.

Als de ochtendsessie van start gaat, is het Max die van meet af aan de toon zet. Met nog twee en een half uur te gaan laat Max een 1:36.593 noteren, waar de rest zich gedurende het verdere verloop van de morgensessie op stuk bijt. Max ziet kans om even later nog enkele honderdsten van zijn tijd af te knabbelen en beëindigt de sessie met een knappe tijd van 1:36.553 als eerste.

Tijdens de middagsessie is het onveranderd Max die de tijdenlijst aan blijft voeren. Heel lang zien we de jongste Formule 1-coureur ooit met een tijd van 1:37.156 aan kop staan, met Jake Dennis en Tom Blomqvist op een paar tienden achterstand. Als met een uur te gaan Max voor de laatste keer naar buiten gaat, scherpt hij zijn tijd nogmaals aan en weet er een 1:36.938 uit te persen. Met een totaal van 30 ronden in de middagsessie komt zijn totaal vandaag op 76. Max is de enige die een tijd onder de 1:37 rijdt. Felix Rosenqvist eindigt de dag als tweede met een tijd van 1:37.273, gevolgd door Dennis met een tijd van 1:37.287. Kampioenschapsleider Esteban Ocon komt niet echt uit de verf en eindigt de dag op respectabele afstand van Max als dertiende met een tijd van 1:37.705.

Na het einde van de middagsessie duurt het even vooraleer we Max aan de telefoon krijgen. Door de lay-out van het circuit in combinatie met het vele rijden de afgelopen twee dagen zijn er in de handen van Max blaren ontstaan die om een behandeling vroegen. Hiervoor heeft hij een kort  bezoek gebracht aan het plaatselijke ziekenhuis. “Doordat je veel op de kerbstones rijdt en het stuur nogal in je handen slaat zijn er blaren ontstaan. Meerdere rijders hadden hier last van. Ik denk dat ik daar het aankomend weekend geen last meer van zal hebben, maar we zullen zien. Voor de rest ging het vandaag weer erg goed. De snelheid zat er weer goed in, maar het had nog veel sneller gekund. Tijdens mijn snelste ronde werd ik opgehouden wat me vier tienden kostte", aldus een tevreden Max.

Aankomend weekend zal de voorlaatste wedstrijd voor het FIA Formula 3 European Championship in Imola plaatsvinden. Max maakt nog steeds kans op het kampioenschap al is de kans daarop erg klein. Zijn achterstand op klassementsleider Ocon is 77 punten met nog zes races te gaan. De eerste twee races zal hij nog een gridstraf krijgen van tien plaatsen, omdat hij op de Nürburgring een motor moest laten wisselen. Als we Max vragen naar de oorzaak van de opgeblazen motor antwoordt hij: “Die oorzaak zullen we wel nooit kunnen achterhalen want er was zoveel schade binnenin die motor dat alles eruit is geknald.”

Mocht Max niet in staat zijn om in Imola in te lopen op Ocon dan is de titel voor de Fransman. Ook de strijd om de tweede plek is nog lang geen uitgemaakte zaak, want Blomqvist staat maar tien luttele puntjes achter op de jonge Limburger.

Uitslagen (woensdag 8 oktober) FIA Formula 3 European Championship test op Imola:
Uitslag van de ochtendsessie
Uitslag van de middagsessie
Samenvatting test Imola