scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Lewis Hamilton wint in Japan

Gepubliceerd op 05 oktober 2014 door Johan Peeters

Door zijn winst in de Grand Prix van Japan op het uitdagende circuit van Suzuka heeft Lewis Hamilton zijn kleine voorsprong op zijn stalgenoot Nico Rosberg uitgebouwd. De race werd ingekort vanwege een crash van Adrian Sutil, die met zijn Sauber hard in de bandenstapels terecht kwam. Terwijl de Sauber C33 in de takels hing, verloor Jules Bianchi de controle over zijn Marussia en schoof zijwaarts tegen de takelwagen, waarna de wedstrijdleiding naast de safety car ook de medical car naar buiten stuurde. Korte tijd later werd de race stilgelegd middels rode vlaggen en verliet Bianchi buiten bewustzijn het circuit aan boord van een ambulance.

Nadat Hamilton tijdens de kwalificatie op zaterdag nog zijn meerdere moest erkennen in Rosberg, was het Hamilton die op zondag de rollen omdraaide door Rosberg met een fraaie inhaalmanoeuvre buitenom voorbij te steken en daarmee uiteindelijk de zege voor zich op kon eisen. Rosberg zag kans om Hamilton in de eerste 28 ronden achter zich te houden, maar nadat de rijders DRS tot hun beschikking kregen, was er voor de Duitser echter geen houden meer aan.

Een kwartier voor de start van de race begint het op Suzuka zo hard te regenen dat de FIA besluit om de race achter de safety car te starten. Na twee ronden gaat de rode vlag uit, omdat de weersomstandigheden te slecht zijn geworden om het hele veld los te laten.

Een kwartier later stopt het met regenen en de race wordt achter de safety car weer hervat. Als de safety car uiteindelijk in de tiende ronde de pits opzoekt, is het Rosberg die samen met Hamilton wegloopt van de rest van het veld. Fernando Alonso heeft dan al het strijdtoneel verlaten vanwege elektronische problemen aan boord van zijn Ferrari.

Op regenbanden lijkt het voor Rosberg niet moeilijk om Hamilton achter zich te houden, maar op het moment dat beiden wisselen naar intermediate banden is het Rosberg die al snel klaagt over overstuur in zijn Mercedes. Hamilton loopt langzaam in op Rosberg en als door de wedstrijdleiding DRS wordt vrijgegeven, ziet Hamilton kans om zijn teamgenoot met een fraaie inhaalmanoeuvre in bocht 1 te verschalken.

Met een vrije baan voor zich ziet Hamilton kans om weg te lopen bij zijn teamgenoot om hiermee zijn derde zege op rij te pakken, nadat de race voor de tweede keer is stilgelegd door middel van een rode vlag. Sutil is met zijn Sauber in bocht zeven van de baan geschoten en komt hard in de bandenstapels terecht. Even later schiet Bianchi op dezelfde plek van de baan en komt in aanraking met de kraan, waarmee baancommissarissen de gestrande auto van Sutil proberen te bergen.

Door hun auto’s op zaterdag met een regenafstelling aan de kwalificatie te laten deelnemen, plukt Red Bull op zondag hiervan de vruchten. Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo eindigen de race op respectievelijk de derde en vierde plaats.

Jenson Button eindigt de race als vijfde, nadat hij lange tijd op een derde plek heeft rondgereden. Door als eerste naar intermediate banden te wisselen, ziet hij kans om zich tot achter de beide Mercedessen  op te werken. Hij verliest een plekje aan Vettel als zijn stuurwiel vervangen wordt tijdens een pitstop en even later gaat ook Ricciardo nog met een mooie actie aan hem voorbij.

Valtteri Bottas en Felipe Massa, die als derde en vierde aan de race beginnen, zakken gedurende de race langzaam terug en eindigen op een zesde en zevende stek. Nico Hulkenberg eindigt de race als achtste voor Jean-Eric Vergne die knap als negende geklasseerd wordt nadat hij, door een gridstraf vanwege een motorwissel, als één na laatste aan de race begon. Sergio Perez scoort door als tiende te eindigen het laatste wereldkampioenschapspunt.

De uitslag van de Grand Prix van Japan:

   Nr Coureur             Team                        Tijd
 1 44 Lewis Hamilton      Mercedes                 44 1:51:43.021   
 2  6 Nico Rosberg        Mercedes                 44 +9.1 secs  
 3  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  44 +29.1 secs  
 4  3 Daniel Ricciardo    Red Bull Racing-Renault  44 +38.8 secs  
 5 22 Jenson Button       McLaren-Mercedes         44 +67.5 secs  
 6 77 Valtteri Bottas     Williams-Mercedes        44 +113.7 secs  
 7 19 Felipe Massa        Williams-Mercedes        44 +115.1 secs  
 8 27 Nico Hulkenberg     Force India-Mercedes     44 +115.9 secs 
 9 25 Jean-Eric Vergne    STR-Renault              44 +127.6 secs 
10 11 Sergio Perez        Force India-Mercedes     43 +1 Lap   
11 26 Daniil Kvyat        STR-Renault              43 +1 Lap 
12  7 Kimi Räikkönen      Ferrari                  43 +1 Lap 
13 21 Esteban Gutierrez   Sauber-Ferrari           43 +1 Lap 
14 20 Kevin Magnussen     McLaren-Mercedes         43 +1 Lap  
15  8 Romain Grosjean     Lotus-Renault            43 +1 Lap 
16 13 Pastor Maldonado    Lotus-Renault            43 +1 Lap 
17  9 Marcus Ericsson     Caterham-Renault         43 +1 Lap 
18  4 Max Chilton         Marussia-Ferrari         43 +1 Lap 
19 10 Kamui Kobayashi     Caterham-Renault         43 +1 Lap 
20 17 Jules Bianchi       Marussia-Ferrari         41 Accident 
21 99 Adrian Sutil        Sauber-Ferrari           40 Accident 
-- 14 Fernando Alonso     Ferrari                   2 Electronics