scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Rik Vernooij: “Max in de F1 is de kroon op het werk van dit seizoen.”

Gepubliceerd op 30 september 2014 door Bas Winckels

Afgelopen vrijdag waren Jos en Max te gast bij AutoWeek College in Utrecht. Maar niet alleen de Verstappens waren er, ook Rik Vernooij, de race-engineer van Max bij Van Amersfoort Racing was bij het evenement aanwezig. Met ALLsportsradio praatte hij daar bij over hoe de aanloop naar zijn huidige seizoen met Max is verlopen en over hoe het seizoen momenteel verloopt.

Wat gebeurde er binnen het team toen bekend werd dat Max bij jullie ging racen? “Daar waren we heel erg blij mee. In september, oktober wilden we al dat Max bij ons kwam racen. Uiteindelijk is het seizoen begonnen in april en in februari is die beslissing pas genomen.” Er breekt dan een drukke tijd aan voor veel mensen. “Je weet dat de druk hoog is. Je wilt altijd maximaal presteren, maar je ziet ook dat er wat bijzonders kan gebeuren. Alles moet goed gebeuren en er is dan nog weinig tijd. Maar je bent ook blij, want je weet dat er een heleboel kansen liggen.”

Vernooij, die tijdens zijn technische studie in Delft al betrokken was in de autosport door het bouwen van een racewagen voor de Formule Student, werkt inmiddels al acht jaar bij Van Amersfoort Racing. “Frits zit al langer dan 35 jaar in het vak, hij heeft een neusje voor talent. In zijn team geeft hij jonge mensen de kans om zichzelf te ontwikkelen. Het is een uniek team, een unieke Nederlandse onderneming.”

Als geen ander kent Vernooij het belang van het werken met een goede coureur. “Ik kan nog zo’n snelle auto neerzetten, maar als iemand er niet hard mee kan rijden, dan is er geen resultaat en wordt er vrij snel gezegd dat de auto niet goed is. Ik ben altijd bezig met kijken naar wie we volgend jaar moeten hebben.” Het volgen van de verrichtingen van Max Verstappen in de karts was dus een logische stap. “Huub Rothengatter komt nog wel eens langs op de zaak. We hebben het vaak over Max gehad, hij was lyrisch over hem. Dan ga je dat in de gaten houden. Eind 2013 hebben we gezegd: Max móet een keer bij ons komen testen. Dat zou ook gaan gebeuren, maar toen was het plan van Jos en Max nog om Formule Renault 2.0 te gaan rijden. Dus als hij een Formule Renault test kreeg, dan ging dat voor. We hebben lang naast de zijlijn gezeten, maar uiteindeljik hadden ze vertrouwen in het team, hebben ze gezien wat we deden en hebben we gezegd ‘We gaan het Europees kampioenschap Formule 3 doen’!”

Waren jullie, toen afgelopen zomer alle aankondigingen van Red Bull kwamen, al op de hoogte van de toekomstige stappen van Max? “Ja, je werkt heel intensief samen met Jos en Max, dus je hoort wel van de interesse die er is.” Het volgend seizoen zal er voor Van Amersfoort Racing dan ook heel anders uit zien. “Volgend jaar hebben we Max niet meer, maar we wisten sowieso dat als Max het goed zou doen, dat het voor één seizoen zou zijn. We zijn op zoek naar een nieuwe Max. Max heeft veel talent en daar hebben we het afgelopen seizoen met zijn allen wat moois van weten te maken. Het nieuws dat Max volgend jaar in de Formule 1 gaat rijden, is uitiendelijk de kroon op het werk van dit seizoen.”