scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max rondt leerzame testdag op Adria af

Gepubliceerd op 10 september 2014 door Bas Winckels

Max Verstappen heeft vandaag met Scuderia Toro Rosso een uitgebreid testprogramma volbracht op de Adria International Raceway. Op een dag waarop zaken als proefstarts uitgebreid aan de orde kwamen, reed Max in totaal 148 ronden van 2,702 km in een Toro Rosso STR7 uit 2012, onder wisselende omstandigheden. Na al eens achter het stuur van een Formule 1-bolide te hebben gezeten in Rockingham en Rotterdam, was het een zeer leerzame eerste officiële test.

Je hebt vast een enerverende dag gehad? "Ja, het was superleuk", vertelt Max direct na afloop van de test. "Het was helemaal niet vermoeiend, het sturen gaat zelfs veel lichter dan met een Formule 3-auto." Van het rijden raakt de jonge toekomstig Formule 1-coureur niet van slag, de entourage er omheen maakt wel indruk. "Het is indrukwekkend hoeveel mensen er omheen actief zijn. En de engineering, hoe een probleem wordt opgelost." Tevredenheid overheerst dan ook: "Ik heb veel kunnen rijden en heb kunnen wennen aan de carbon remmen, want dat is natuurlijk heel anders dan in een Formule 3-auto." Ook de knopjes op het stuur kennen nu geen geheimen meer voor Max. En niet alleen Max is heel tevreden: "Ook het team is heel tevreden over hoe het gegaan is."

Het Adria International Raceway circuit, dat op twee uur rijden ligt van de Faenza fabriek waar de bolide vandaan komt, lag er vanmorgen nat bij na regenval de voorgaande nacht. De wagen wordt dan ook eerst voorzien van intermediates voor de eerste kilometers van de in totaal 395,3 kilometer die Max er vandaag zou afleggen. Max toonde zich direct thuis in de wagen en terwijl de omstandigheden op de baan snel beter werden, legde het 16-jarige talent meerdere ronden foutloos af. Al snel kon worden gewisseld naar slicks en ging voor Max, die volgend jaar als teamgenoot van Daniil Kvyat voor Scuderia Toro Rosso zal uitkomen, een eneverende dag vol uitdagingen van start. Gedurende de test werden niet alleen wisselende omstandigheden en afstellingen getest, maar werden ook pitstops en starts getest en geoefend. Max reed wisselend korte en lange stints en leerde ondertussen de vele functies van de wagen en het stuurtje kennen.

Max: “Ik keek echt uit naar deze eerste test in een Formule 1 wagen op een echt circuit. Ik heb er enorm van genoten. Het was meteen een goede gelegenheid om eens echt te werken met Xevi, die mijn race engineer zal zijn komend jaar. Het is ook meteen een goede kans om alle knoppen en mogelijkheden van het stuurtje te leren kennen. Het ging allemaal erg goed en ik kan dan ook haast niet wachten om weer zo snel als mogelijk opnieuw in een Formule 1-auto te stappen."

Ook Steve Nielsen, sport directeur van het team, toont zich tevreden: “Tijdens zijn eerste echte test in een Formule 1 wagen heeft Max het enorm goed gedaan. Hij leek helemaal thuis in de wagen, alsof hij er al vaker in gereden had, hij gaf zeker niet de indruk van iemand die pas zijn allereerste officiële test doet en zo goed als voor het eerst in zo’n auto rijdt. Max heeft geen fouten gemaakt vandaag, toonde zich vertrouwd met alles en zodra hem iets was uitgelegd vergat hij dat ook niet meer. Samengevat heeft hij het erg goed gedaan tijdens zijn eerste test.”

Xevi Pujolar, race engineer, was ook zeer te spreken over de samenwerking: “Max startte op intermediates en kwam al vrijwel meteen op snelheid. Hij maakte ook geen fouten. We hebben verschillende situaties getest die tijdens een raceweekend voorkomen. Max was erg geconcentreerd en precies en leerde erg snel zonder al te veel vragen te stellen. Op het moment dat we over konden gaan op slicks was Max vertrouwd met de auto en bouwde zijn snelheid verder op. Intussen hebben we met verschillende hoeveelheden brandstof getest zoals we ook tijdens de race en kwalificatie gebruiken en Max reed daarmee verschillende korte en langere stints. Voor een eerste test vond ik Max zeer indrukwekkend.”

Meer fotos van de eerste test van Max in de 2012 STR7 zijn te vinden in ons fotoalbum.