scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Openhartig interview met Jos over Max

Gepubliceerd op 18 augustus 2014 door Niels Hendrix

Jos Verstappen is nog altijd Nederlands meest succesvolle Formule 1-coureur ooit, maar als er iemand is die de Limburger uit de boeken kan rijden dan is het wel zijn eigen zoon Max, die aan de vooravond staat van zijn eigen Formule 1-avontuur.
Maandag werd Max officieel aangekondigd als Scuderia Toro Rosso rijder voor aankomend F1-seizoen. Net zoals Jos altijd met open vizier de strijd aan gaat, staat hij de Verstappen Info Page ruimhartig en eerlijk te woord.

“De laatste tijd leefden we in een soort roes, dat kun je nauwelijks bevatten. We zaten volop in het proces van de onderhandelingen en er kwam zoveel op ons af. Vragen schieten door je hoofd, ook als vader zijnde. Maken we de juiste keuze? Is het niet te vroeg?”, doet Jos uit de doeken. Legitieme vragen, waar Verstappen senior nu een antwoord op heeft. “Het mannetje wordt volgende maand pas 17 jaar en gaat dan al de Formule 1 in. Max mist de ervaring, maar het is een weloverwogen keuze geweest. Veel mensen zullen dat te vroeg vinden, maar uiteindelijk ken ik Max het beste. Je moet je beseffen dat Max alles ontzettend snel in zich opneemt.”

Jos vervolgt: “Tijdens zijn eerste test in een Formule Renault 3.5-auto vorige week op de Red Bull Ring stapte hij in en scheurde hij weg. Max heeft het zo goed onder controle dat hij heel snel stappen kan maken om een F1-bolide te gaan besturen. We hadden ervoor kunnen kiezen om eerst in de GP2 Series in te stappen, maar ook daarin schuilt gevaar. Er zijn al veel talenten gesneuveld in de GP2. Bovendien verschillen de rondetijden van GP2 en F1 niet veel.” Nu is de knoop definitief doorgehakt. Jos: “Samen met Max, Raymond en Red Bull hebben we alle zaken zorgvuldig tegen elkaar afgewogen en zijn we tot de conclusie gekomen dat Formule 1 de beste optie is.”

Meerdere Formule 1-teams toonden openlijk hun interesse in Max, maar er is gekozen om via het Red Bull Junior Team met Toro Rosso de F1 in te stappen. “De doorslag was de gedrevenheid van Red Bull. Ze moesten en zouden Max inlijven. Ze hadden in de gaten dat er iets bijzonders rondrijdt en dat gevoel gaven ze ons ook. Dat is het mooie dat je dan samen hebt, die klik. Red Bull zie ik als een leidinggevend instituut qua opleiding. Binnen de autosport is het een enorm groot merk met geweldige faciliteiten en trainers. Max wordt echt klaargestoomd om het beste uit hem te halen.”

Jos benadrukt nogmaals dat het Verstappen-kamp bij hun beslissing niet over een nacht ijs is gegaan: “Ik heb er drie weken erg slecht van geslapen. Vooral tijdens het Formule 3-weekend in Oostenrijk, waar we gesprekken voerden met Dr. Helmut Marko. Ik was elke ochtend om half vijf klaar wakker. Dan keek ik naast me, waar Max gewoon lekker lag door te slapen. Die zondagmorgen hingen we om zes uur ’s ochtends al aan de telefoon en zat ik samen met Raymond om half zeven al documenten door te lezen en te overleggen. Het was gigantisch hectisch, zo intensief waren we ermee bezig, ook door de gedrevenheid vanuit Red Bull.”

De laatste jaren staat bij de Verstappens Max voorop en vervult Jos naast zijn vaderrol de taak van begeleider en coach. Jos daarover: “Ik heb mijn eigen carrière voor Max opgeofferd. Ik had zelf nog kunnen racen, maar vond dit een grotere uitdaging. Omdat ik zag wat Max in zijn mars heeft, wilde ik me daar helemaal aan toewijden en er alles voor doen om hem naar de top te brengen. Natuurlijk moet Max het uiteindelijk zelf doen achter het stuur, maar van kleins af aan heb ik hem de juiste richting op geduwd door kritisch te zijn. Max is voor zijn leeftijd enorm ver. Hij heeft in korte tijd een spurt doorgemaakt waar anderen vele male langer over doen. Red Bull heeft een juniorenprogramma, maar ik denk dat mijn opleidingsprogramma er ook mag zijn. Dat is wel gebleken. Natuurlijk begint het met het uitzonderlijke talent van Max, maar daarna is er naar alle facetten gekeken en naar perfectie gestreefd. Mijn ervaring heeft daarin een cruciale rol gespeeld. Racen zit in mijn bloed. Max heeft het niet altijd makkelijk gehad, maar zag ook de noodzaak ervan in om de top te halen.”

Nu begint de daadwerkelijke voorbereiding op het aanstaande Formule 1 debuut van Max. Jos legt uit wat er belangrijk is: “Max moet in snellere auto’s gaan rijden, fysiek sterker worden, oefenen in de simulator en integreren in het team. Hij moet bij Toro Rosso opgenomen worden en het juiste gevoel krijgen. In plaats van met vijf moet hij met vijftig mensen leren werken. Er is nog veel om te leren, maar of hij dat op zijn zeventiende of achttiende doet, maakt niet uit. Als de wil er maar is en de juiste mensen om hem heen staan. Ik zal zeker in het begin meegaan, niet om me met de auto of het team te bemoeien, maar om de grote lijnen in de gaten te houden.”

“De stap van Max in de Formule 1 is een ontzettend mooie uitdaging. Van de ene kant is ons doel bereikt en van de andere kant begint het weer opnieuw. Dat is het mooie eraan. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt met Max. Bij Torro Rosso zijn ze gewend met jonkies te werken en iedereen wil graag met hem aan de slag. Als vader zijnde geeft mij dat een goed gevoel. Omdat ik altijd alles samen met hem en voor hem heb gedaan, geef ik op een bepaalde manier toch mijn zoon uit handen. Maar het voelt goed.”
Jos besluit: “Al vanaf zijn zevende hebben we naar de Formule 1 toegewerkt. Negen jaar lang hebben Max en ik er dag en nacht alles voor gedaan. 24 uur per dag, zeven dagen in de week hebben wij hiervoor geleefd. Dus ik ben trots op Max, absoluut!”