scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Verstappen maakt de Formule 1-cirkel rond

Gepubliceerd op 18 augustus 2014 door Niels Hendrix

“Max” is de titel van het volgende hoofdstuk uit het Formule 1-boek van de Verstappens. 21 jaar na het debuut van vader Jos zal zoon Max voor het eerst aan de start van een Grand Prix staan. Met 17 jaar en 164 dagen is Verstappen junior dan de jongste Formule 1-debutant ooit als de startlichten in Melbourne doven en hij zijn Scuderia Toro Rosso de sporen geeft.

De op dit moment 16-jarige Nederlander is vanzelfsprekend nog niet in het bezit van een rijbewijs. Het is een unicum dat hij als minderjarige een Formule 1-coureur wordt en het is pas een goed jaar geleden, op 14 augustus 2013, dat Max zijn eerste meters in een raceauto aflegde. Op de natte baan in het Britse Pembrey was het talent toen al direct verbazingwekkend snel.

De carrière van de op 30 september 1997 geboren Max kent een steile opwaartse curve. Vanaf zijn zevende rijdt hij kartwedstrijden en rijgt hij de overwinningen en kampioenschappen aan elkaar. Dat doet hij tot 2010, wanneer hij met twaalf jaar oud genoeg is om internationaal te mogen racen. De zeges en titels blijven elkaar opvolgen en in 2013 volgt het hoogtepunt als Max op 15-jarige leeftijd tot tweevoudig Europees kampioen en wereldkampioen karting wordt gekroond.

Na enkele succesvolle tests in de Formule Renault 2.0 debuteert Max begin 2014 in de autosport. In de Florida Winter Series, een door de Ferrari Driver Academy als leerschool opgezette klasse voor beginnende autocoureurs, wint hij zijn eerste autorace. Van de twaalf wedstrijden in Florida komt Verstappen junior twee maal als eerste over de finish en belandt hij daarnaast nog drie maal op het podium.
De ambitieuze Max kiest voor een vervolg in het prestigieuze FIA Formula 3 European Championship en al in de tweede ronde wint hij zijn eerste F3-race. Na twee opeenvolgende hattricks op Spa-Francorchamps en de Norisring staat de teller op dit moment - met nog twee ronden in het kampioenschap te gaan - op acht overwinningen en vijf podiumplaatsen. Daarnaast zegeviert de 16-jarige Max dit jaar in de Zandvoort Masters.

De goede band met het Red Bull Junior Team bestaat al sinds lange tijd en vijf jaar geleden zat Jos Verstappen, als vader en begeleider, al voor het eerst op het hoofdkantoor in Oostenrijk. Dr. Helmut Marko is als adviseur van Infiniti Red Bull Racing het talent Max altijd blijven volgen en heeft een cruciale rol gespeeld bij de inlijving van Verstappen junior. In de week na de Formule 3-race op de Red Bull Ring is het contract dan ook daadwerkelijk ondertekend.

Scuderia Toro Rosso is het zusterteam van Infiniti Red Bull Racing en beide teams maken gebruik van Renault-aandrijving. De huidige teambaas is Oostenrijker Franz Tost, die al sinds 2006 die rol vervult. Sebastian Vettel en meer recent Daniel Ricciardo zijn succesvolle voorbeelden van coureurs die vanuit Toro Rosso naar Red Bull Racing zijn doorgegroeid.

Max wordt de vijftiende Nederlander ooit in de Formule 1. Hij stapt daarmee onder meer in de voetsporen van zijn vader Jos, die in 1994 bij Benetton debuteerde in de koningsklasse van de autosport. Met zeventien WK-punten is Jos nog altijd de meest succesvolle Nederlander ooit in de F1. Hij reed in 2003 zijn laatste Formule 1-seizoen, dat was voor het Minardi team. Eind 2005 verkocht toenmalig teambaas Paul Stoddart zijn aandelen aan Dietrich Mateschitz (eigenaar van Red Bull) en voormalig F1-rijder Gerhard Berger. Eind 2008 verwierf Red Bull volledig eigenschap over Toro Rosso.

Samengevat heeft Scuderia Toro Rosso haar oorsprong liggen in het Minardi-team, daar waar Jos zijn Formule 1-carrière eindigde. Nu twaalf jaar later pakt Max het stokje weer op bij de Italiaanse renstal en maakt de naam Verstappen een comeback, die de Formule 1-cirkel weer rond maakt.