scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Victoria doet haar achternaam eer aan op een kart

Gepubliceerd op 08 augustus 2014 door Niels Hendrix

Victoria, de 14-jarige dochter van Jos Verstappen, heeft op het kartcircuit van Genk haar achternaam eer aan gedaan. De vlotte meid viste bij haar afkomst uit dezelfde genenpoule als haar grote broer Max. Dus met een voormalig Formule 1-coureur als vader en een in het verleden internationaal succesvol kartende moeder Sophie Kumpen, was het afgelopen donderdag de hoogste tijd om haar eigen talent te gaan beproeven.

Onder toeziend oog van familie en vrienden toog Victoria zich in het Belgische Genk in een kartoutfit. Voor de gelegenheid werden niet alleen de CRG-kart, maar ook een overall en helm geleend van Max, tweevoudig Europees kampioen en wereldkampioen karting 2013.
“In het begin was ik wel even zenuwachtig, want ik wist niet hoe goed ik nog zou zijn”, vertelt Victoria enthousiast. “Maar het ging heel goed. Ik vond het super leuk. Dit smaakt naar meer.”
Vader Jos vult aan: “Victoria heeft het juiste gevoel, dat heb ik gisteren gezien. Er kan nog veel verfijnd worden, maar dat kun je al doende leren. Dat is normaal. Mijn eerste indruk is heel positief.”

Vanzelfsprekend heeft de jonge dame, die opgegroeid is in een racefamilie, in het verleden al vaker op een kart gereden. Vaak voor de lol op binnenbanen en drie jaar geleden - op 11-jarige leeftijd - voor het eerst op een kart geschikt voor internationaal niveau, geprepareerd door Jos. Zo’n technisch hoogstaande machine stond ook gisteren voor haar klaar op de kartbaan vlak bij haar thuis, waar ze een volledige testdag afwerkte.

“Met mijn vader had ik afgesproken een keer te gaan karten”, vervolgt Victoria, waarop Jos toevoegt: “Dit komt niet vanuit mij, zij wilde per se. De laatste tijd merkte ik dat en ik had haar een dag karten beloofd. Toen ik woensdag een Rotax Senior kart voor haar klaar maakte, zag ik haar al glunderen. Gisteren was het dan dé dag.”

“Het ging erg goed voor een eerste keer”, aldus de dame. “Jos gaf me handige en nuttige tips hoe ik me kon verbeteren. Dat ging bijvoorbeeld over het nemen van bochten, dat deed ik in het begin iets te hoekig en dat moest ronder. Ook heeft mijn vader op een kart voor me gereden, zodat ik de ideale lijn kon zien en ervan kon leren. Op het einde van de dag ging het al veel beter.”
Victoria maakte veel kilometers. “Ik heb zo’n 100 rondjes gereden, echt flink veel. Dus vandaag heb ik last van mijn nek, wat spierpijn en voel ik mijn vingers en ribben.”

“Victoria boekte gedurende de dag veel progressie en op het laatst met goede banden op haar kart ging ze echt goed”, aldus Jos. “Ze gaat hard door de bocht, ze kon me bijhouden en ze is absoluut niet bang. Met inhalen twijfelt ze niet en gooit ze de kart er gewoon tussen. Het waren een paar leuke gevechten op ’t circuit. Ik ben ervan onder de indruk hoe goed ze het doet voor een eerste keer. Leuk om dit te zien, zeker voor een meisje. Ik ben trots op haar.”

Victoria laat weten vaker achter het stuur te willen kruipen: “Dit is iets wat ik vaker ga doen. Waarschijnlijk zelfs volgende week al.” Ernaar gevraagd of ze van karting haar sport wil gaan maken, antwoordt ze: “Eerst wil ik vaker gaan testen. Daarna zien we wel hoe het gaat. Ik vond het donderdag in ieder geval ontzettend leuk.”

Jos steunt zijn dochter, zo zegt hij: “Als Victoria echt wil gaan karten, ga ik het serieus met haar oppakken. Maar het moet vanuit haar komen om mij daarin te stimuleren. Als zij het wil, heb ik daar zin in. Ze moet wel weten dat het niet altijd net zo plezier als gisteren is om te karten. Je bent ook vaak alleen, of in de kou en de regen. Dat is afzien en hoort er ook bij. Maar ik heb wel het idee dat ze dit wil doorzetten…”

De toekomst zal moeten uitwijzen of het gezegde “zo vader, zo zoon” uitgebreid zal worden met “zo dochter”. “Inderdaad”, besluit Victoria daarop.

Van deze testdag van Victoria op Genk hebben we - met dank aan Frits van Eldik - een exclusief fotoalbum samengesteld. Klik hier om dit album te bekijken.