scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Ecclestone schikt corruptiezaak voor 75 miljoen euro

Gepubliceerd op 05 augustus 2014 door Niels Hendrix

Bernie Ecclestone is vrijgepleit van verdere vervolging in de corruptiezaak, waar hij zich in Duitsland voor de rechtbank voor moest verantwoorden. De 83-jarige Formule 1-baas heeft in overeenstemming met de Duitse openbaar aanklager de zaak voor 75 miljoen euro geschikt.

De Brit stond voor het gerecht in München terecht voor vermeende omkoping en het aanzetten tot corruptie. Bij een veroordeling zou daarvoor een gevangenisstraf tot tien jaar kunnen volgen. Ecclestone werd er als commerciële baas van de koningsklasse van verdacht in 2006 een medewerker van de Duitse bank Bayerische Landesbank te hebben omgekocht voor maar liefst 44 miljoen dollar. Die werknemer, Gerhard Gribkowsky, werd twee jaar geleden tot 8,5 jaar achter de tralies verbannen voor zijn aandeel in de zaak.

De vermeende omkoping zou Ecclestone ervan verzekerd hebben dat Bayerische Landesbank haar Formule 1-aandelen aan de huidige eigenaren van de autosportklasse, CVC Capital Partners, zou verkopen. Die partij genoot de voorkeur van Ecclestone, omdat hij dan verzekerd was zijn belangrijke functie als F1-baas te behouden. Mogelijk zijn door die handeling de aandelen - gedurende 2005 en 2006 - voor een te lage prijs van eigenaar verwisseld.

Ecclestone won eerder in 2014 nog een andere rechtszaak over de Formule 1-verkoop. Dat was voor het gerecht in Londen. Constatin Medien uit Duitsland beweerde daar in 2006 meer geboden te hebben voor de F1-aandelen dan de 839 miljoen die CVC Capital Partners ervoor heeft neergeteld en bovendien daardoor veel geld is misgelopen. Het hooggerechtshof wees die claim echter af, omdat Ecclestone niet voornemens geweest zou zijn de aandelen voor een te laag bedrag te verkopen. Wel werd toen al vastgesteld dat er sprake was van omkopen, waarvoor de Brit zich in München moest verantwoorden.

Ecclestone heeft altijd gepleit onschuldig te zijn. Desondanks liet hij via zijn advocatenteam weten de rechtszaak te willen schikken, omdat het een te zware wissel op hem trok. Eerst werd er nog gesproken over een bedrag van 25 miljoen euro, maar uiteindelijk is er door Ecclestone 75 miljoen neergeteld om te schikken. Het hoogste bedrag uit de Duitse geschiedenis.

Sven Thomas liet als advocaat van Ecclestone weten dat de rechtbank ook geen vonnis heeft uitgesproken, waardoor er ook geen schuldig verklaring is gekomen in de vermeende omkoping: “Mijn cliënt wordt dus nog altijd als onschuldig verondersteld.”
Ecclestone heeft altijd volgehouden dat hij werd gechanteerd door Gribkowsky en zou “omdat hij de zaak erg hinderlijk vond” hebben besloten te schikken. Een andere reden, aldus Thomas, was het vermijden van risico van een veroordeling: “Want dat is altijd een risico en nu hebben we bovendien voorkomen dat de zaak nog maanden duurt en gelijk voor een soort van vrijspraak gezorgd.”

Door de schikking tussen Ecclestone en de Duitse staat lijkt de rechtszaak nu definitief tot een einde gekomen. Ecclestone heeft bij de staat geopperd het bedrag van 75 miljoen euro maar voor de aanleg van een nieuw circuit te gebruiken.