scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max op het podium in Oostenrijk ondanks aanrijding in eerste bocht

Gepubliceerd op 02 augustus 2014 door Johan Peeters

Op de zonnige Red Bull Ring in Oostenrijk is Max Verstappen, ondanks een aanrijding in de eerste bocht met de leider in het kampioenschap Esteban Ocon, de eerste wedstrijd van het weekend voor de achtste ronde van het FIA Formula 3 European Championship op het podium gefinisht.
“Ik ben blij dat ik vijftien punten voor het kampioenschap op Ocon heb kunnen inlopen in deze race, ondanks dat de ophanging helemaal krom was", aldus een opgeluchte Max direct na de wedstrijd.

Bij het doven van de startlichten komt de van pole positie vertrokken Ocon goed van zijn plek. Max heeft echter een nog betere start dan zijn concurrent in het kampioenschap en beiden rijden zij aan zij richting eerste bocht. Ocon stuurt voor de eerste bocht in en laat voor Max te weinig ruimte. De snelle Limburger kan een aanrijding niet voorkomen en duwt Ocon in een spin. Beide kemphanen komen buiten de baan terecht. Max verliest niet veel tijd en kan als vierde zijn weg vervolgen, maar verliest in de eerste ronde nog twee plekken om na de eerste ronde als zesde door te komen. Het incident heeft grotere gevolgen voor Ocon, want hij kan zijn weg pas vervolgen als het hele veld aan hem voorbij gereden is.

Max: “Ik had een heel goede start, waardoor ik naast Ocon naar de eerste bocht reed, maar daar liet hij mij geen ruimte en we raakten elkaar. Ik kon er niks aan doen. Ondanks schade aan de voorwielophanging ging het niet verkeerd, alhoewel ik denk dat als we nog twee rondjes meer hadden moeten rijden de ophanging gewoon gebroken was.”

Het incident wordt door de stewards onderzocht en vooraan in het veld is het Tom Blomqvist gevolgd door Antonio Giovinazzi, Felix Rosenqvist, Jake Dennis en Antonio Fuoco die allen dankbaar gebruik maken van de aanrijding tussen Max en Ocon. Max heeft schade aan de linker voorwielophanging, maar ziet ondanks dat in de derde ronde al kans om aan Ferrari-protegé Fuoco voorbij te steken. De Jagonya Ayam with Carlin-teamgenoten Blomqvist en Giovinazzi rijden als aan een touwtje aan kop van het veld op enige afstand gevolgd door Rosenqvist en Dennis. Het gevecht tussen de laatsten geeft Max de mogelijkheid om op beide rijders in te lopen.

Net op het moment dat Max het gat gedicht heeft, plaatst Dennis een aanval op Rosenqvist in bocht twee, waardoor beiden de bocht half missen en Max zonder moeite binnendoor de derde plek in de schoot geworpen krijgt. In het verder verloop van de wedstrijd kan Max door de opgelopen schade geen vuist meer maken naar de rijders voor hem en uiteindelijk finisht hij de race op een derde plek achter Blomqvist en Giovinazzi.

Ocon eindigt na een inhaalrace buiten de punten op een dertiende plek. Daarmee verkleint Max zijn achterstand in het kampioenschap met vijftien punten naar 101. “Ik moest na de race nog naar de stewards, maar die beoordeelden het voorval met Ocon gelukkig als een race incident”, aldus Max.

Update: Na de race heeft Max een tijdstraf van vijf seconden gekregen, waardoor hij van P3 naar P5 zakte.

Om 17.25 uur zal Max de tweede kwalificatie van het weekend rijden. Tijdens deze kwalificatie worden de startposities voor race 2 en 3 van ronde acht van het Europse F3-kampioenschap bepaald.

Het programma van dit weekend staat op onze circuit pagina.
Max is verder te volgen via de officiële livetiming en de live stream (alleen tijdens races).
RTL7 (RTL GP) zal zondagmiddag van 15.00 tot 16.30 uur race 3 live uitzenden.

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende het hele weekend updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op Verstappen.nl.

Neem hier ook eens een kijkje voor de laatste foto’s van het evenement op de Red Bull Ring.

Uitslagen (zaterdag 2 augustus) FIA Formula 3 European Championship Red Bull Ring:
Uitslag race 1 (herzien)