scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Spannende kwalificatie brengt Max op eerste startrij naast Ocon

Gepubliceerd op 01 augustus 2014 door Niels Hendrix

De kwalificatie voor de eerste race van het Europees Formule 3-weekend op de Red Bull Ring bleef tot de slotseconde spannend. Het was tot het vallen van de vlag stuivertje wisselen, maar uiteindelijk was het Esteban Ocon die Max Verstappen op de valreep naar de tweede startplek verwees. De 16-jarige Van Amersfoort Racing coureur was daar echter niet over ontstemd: “Ik ben tevreden met de plek op de eerste startrij. De snelheid zat er goed in tijdens de kwalificatie en de balans van de auto was erg goed.”

Max, de leider in het kampioenschap Ocon en de twee Carlin rijders Tom Blomqvist en Antonio Giovinazzi waren in een vierstrijd verwikkeld voor de pole positie. Max hing lange tijd rond P10, maar met nog een paar minuten te gaan, leek hij na een sterke ronde polesitter te worden. Maar al snel verwees Blomqvist de Nederlander een plek terug. Verstappen junior pareerde nog door vijf honderdsten sneller te gaan en de Brit terug te pakken, maar ondertussen ging ook Ocon een tandje harder en met 1:24.856 veroverde de Fransman de beste uitgangspositie voor race 1 zaterdagochtend.

Max: “In het begin van de kwalificatie had ik wat last van verkeer en moest ik een gaatje laten ontstaan. Daarna gingen er vlak voor mij een paar van de baan, waardoor er wat zand op de baan lag. Het duurde dus even voor ik mijn beste tijd kon neerzetten, maar ik had er alle vertrouwen in. Het komt toch altijd neer op de laatste minuten van de kwalificatie.”

Max legt uit hoe de afstelling van zijn Dallara F312 - Volkswagen verschilt tussen een kwalificatie en een race: “Voor een kwalificatie zet je de afstelling van de auto iets scherper, meer op de limiet. Tijdens een race moet je gedurende langere tijd het maximale eruit kunnen halen, dus dan wordt de auto iets vergeeflijker afgesteld, zodat hij makkelijker te besturen is.”

Zaterdag om 11.10 uur gaat race 1 van ronde acht van het FIA Formula 3 European Championship van start. “Het belangrijkste is een goede start, zodat je meteen de aansluiting hebt. Ik zie hier op de Red Bull Ring wel kansen om in te halen. Als je snelheid goed is, lukt dat, want je kunt hier best wat slipstreamen."

Het programma van dit weekend staat op onze circuit pagina.
Verder is Max te volgen via de officiële livetiming en de live stream (alleen tijdens races).
Overigens zal RTL7 (RTL GP) zondagmiddag van 15.00 tot 16.30 uur race 3 live uitzenden.

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende het weekend updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op Verstappen.nl.

Uitslagen (vrijdag 1 augustus) FIA Formula 3 European Championship Red Bull Ring:
Uitslag eerste vrije training
Uitslag tweede vrije training
Uitslag eerste kwalificatie