scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Mark Koense - Anders dan anderen

Gepubliceerd op 31 juli 2014 door Niels Hendrix

“Wanneer - het is wat mij betreft niet meer een kwestie van als - Max Verstappen in de Formule 1 debuteert, zal ik nog eens terugdenken aan de eerste zomerweek van 2014, aan toen het allemaal écht begon.

Soms weet je, voel je, dat je getuige bent van iets bijzonders. Ik zag bijvoorbeeld ooit op de BBC Senna’s eerste Formule 3-race, eind 1982, toen hij nog Da Silva werd genoemd. Wat hij die dag op Thruxton deed, was niet normaal. Datzelfde gevoel bekroop me tien jaar later, toen ik zag hoe Jos Verstappen huis hield in de Formule Opel-Lotus. Je kunt het niet precies uitleggen, maar je weet het meteen - deze is anders dan de anderen.

Dat gevoel biedt overigens, dat geef ik toe, geen enkele garantie voor succes, vooral niet als je het bespeurt bij een kartcoureur. Max brak vorig jaar in de karting alle records, maar Kees van de Grint merkte destijds in zijn column in dit magazine terecht op: ‘Zoals Max de kartsport domineert heeft zelden iemand gedaan. Maar slechts 4% van alle wereldkampioenen bereikte de Formule 1...’ Kees voegde daar echter meteen aan toe dat ‘als de voortekenen niet bedriegen, komt er nu een Nederlandse Formule 1-rijder aan die wel eens de uitzondering op die regel zou kunnen zijn.’

Ik kon eind vorig jaar alleen maar vermoeden hoe moeilijk het voor Jos moest zijn om nu, nu Max ineens op de drempel van de autoracerij stond, die zo verschrikkelijk moeilijke keuzes te moeten maken die een carrière kunnen maken of breken. Welke klasse, welk kampioenschap, welk team? Het hangt van zoveel factoren (en facturen) af.

De Formule Renault lag natuurlijk voor de hand, maar uitzonderlijke talenten doen weinig voor de hand liggende dingen. In de winter, aan de koffie in zijn kartwerkplaats, verklapte Jos me al dat ze voor de Formule 3 zouden gaan. Hoe kón hij ook anders na die eerste, sensationele testritten? Zelfs Jos was verbaasd over hoe die waren verlopen. Hij praatte er niet over als een stereotype ‘racevader’, nee, zijn verbazing was oprecht en onvervalst. ‘Dat Max meteen zó hard ging met een Formule 3, dat heeft echt indruk op me gemaakt. Ik wist werkelijk niet wat ik zag. Die auto beviel hem goed, omdat hij voelde dat hij daarmee als rijder echt een verschil kan maken.’

Dat klopt, zo is inmiddels gebleken. Eind juni won Max zes races in één week tijd en lag zijn naam op de lippen van alle mensen die er toe doen in de Formule 1. Voor iedereen die er al aan gewend is, of enthousiast roept: ‘Zie je wel! Ik wist het wel!’ - je mag nooit vergeten dat wat Max op 16-jarige leeftijd presteert in zijn eerste jaar in de autoracerij, als debutant in het oh zo competitieve EK Formule 3, totaal niet normaal is. Je mág daar niet aan wennen, je hád dit nooit kunnen voorspellen en je móet er elke keer weer het exceptionele van erkennen. Max wint races vanaf pole position, vanaf P5, na herstarts, in de regen, op droog, op Spa en op de straten van de Norisring. En hij doet dat allemaal, bovendien, rijdend voor een team dat voorheen niet eens actief was in het EK.

Nee, hij is er nog lang niet en ja, er kan nog veel mis gaan. Maar geef hem dan ook de tijd er te komen en de kans fouten te maken. Voorspellingen doen heeft geen zin. Voorlopig doet Max veel dingen beter dan de rest en zelfs een paar dingen die nog nooit iemand heeft gedaan. Ik sluit sinds die ene week in juni in ieder geval helemaal niets meer uit. Elk topteam in de Formule 1 houdt hem in de gaten. En terecht. En sinds die eerste F3-race van Senna weet ik hoe hard het soms kan gaan.”

Mark Koense
Hoofdredacteur RTL GP Magazine

De nieuwe editie van RTL GP Magazine - met o.a. bovenstaande tekst - is sinds vandaag verkrijgbaar!