scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Massa had eerder weggemoeten

Gepubliceerd op 11 september 2013 door Niels Hendrix

Gedurende het Formule 1-seizoen zal Jos Verstappen als columnist voor GPUpdate.net na Grands Prix zijn licht laten schijnen over wat er in het weekend is gebeurd. Daarbij zal hij natuurlijk extra goed de verrichtingen van Giedo van der Garde in de gaten houden.
Hierbij de column van Jos over de GP van Italië:

"Sebastian Vettel was in Monza te sterk voor de concurrentie. Jammer dat Kimi Raikkonen na de eerste ronde binnen moest komen voor een nieuwe voorvleugel, na bij de start in aanraking te zijn gekomen met Serio Perez. {C}Raikkonen ging daarna namelijk vrij goed. Voor het kampioenschap is dit natuurlijk erg zonde. Als je ziet hoe Vettel het op dit moment doet, kun je concluderen dat de strijd om de wereldtitel wel gestreden is. Natuurlijk geven de andere rijders nog niet op, dat zou ik ook niet doen als ik hen was, maar als je realistisch kijkt maken ze weinig kans meer.

Op dit moment heeft iedereen het over Kimi Raikkonen die naar Ferrari gaat. Ik had hem eigenlijk graag langer door zien gaan bij Lotus, maar ik snap zijn keuze voor Ferrari wel. Dat is een topteam waar geld geen onderwerp is, terwijl je links en rechts toch hoort dat er op dat vlak bij Lotus wel problemen zijn. Misschien dat dit ook een belangrijke reden voor hem is geweest om bij Ferrari te tekenen. Ferrari beschikt volgend jaar met Kimi Raikkonen en Fernando Alonso dus over twee toppers. Ik verwacht een mooie strijd tussen die twee en het zal aan de teamleiding zijn om die situatie in goede banen te leiden. Ze zullen er meteen vanaf het eerste akkefietje bovenop moeten zitten. Als ze open kaart spelen naar beide coureurs, kan het lang goed gaan, maar zodra een van de twee het gevoel krijgt dat de ander wordt voorgetrokken, kan er een probleem ontstaan. Denk maar eens terug aan Fernando Alonso en Lewis Hamilton bij McLaren. Ik ben benieuwd. Een ding dat zeker is dat Ferrari volgend jaar erg sterk voor de dag komt.

Felipe Massa heeft dinsdagavond zijn vertrek bij Ferrari alvast aangekondigd. Als ik Ferrari was geweest, had ik hem al veel eerder aan de kant gezet. Ik heb nooit een hoge pet van hem opgehad. Ik denk dat Ferrari dus een goede keuze heeft gemaakt door met hem te stoppen en voor Raikkonen te gaan. Zeker voor de korte termijn. Voor de lange termijn was Nico Hülkenberg ook een goede optie geweest. Hij deed het erg leuk in Monza, met de derde tijd in de kwalificatie en de vijfde plaats in de race. Hij heeft hiermee iedereen in de paddock enorm verrast. Een vijfde plek in een Sauber is helemaal niet verkeerd. Met Hülkenberg had Ferrari ook een coureur gehad die zich prima kan schikken in de rol van tweede rijder. Er wordt nu gezegd dat hij naar Lotus gaat. Daar zou hij ook goed zitten. Bij Sauber is de situatie heel onzeker, dus het zou wel verstandig zijn als hij daar weggaat.

Bij Red Bull is de keuze gevallen op Daniel Ricciardo. Ze hebben daar een eigen talentenprogramma en dan is het natuurlijk wel zo handig dat je af en toe ook een talent door laat stormen, zoals ze nu doen. Anders heeft zo'n talentenprogramma natuurlijk weinig zin. Bij Sauber proberen ze een Rus van achttien in recordtempo op te leiden tot Formule 1-coureur. Mark Webber zei onlangs dat ze tegenwoordig alleen nog maar voor het geld kiezen en niet meer voor het talent. Tot op zekere hoogte ben ik het met hem eens: de Formule 1 is de top van de autosport en daar moet ook de top van de coureurs in rijden. We moeten echter afwachten hoe Sergey Sirotkin het gaat doen. We zullen het zien. Ik heb die jongen nog in de karting zien rijden, maar destijds is hij me niet echt opgevallen.

Het contract van Robin Frijns bij Sauber loopt binnenkort af. Dat zat er natuurlijk al een poosje aan te komen. Robin moet nu samen met de mensen om hem heen keihard aan de slag om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst. Hij wil graag in de Formule 1 rijden, maar er zijn natuurlijk ook nog andere klassen waarin hij zijn brood kan verdienen. Misschien zou hij er goed aan doen om volgend jaar eerst een heel seizoen in de GP2 door te brengen en daarin de sterren van de hemel te rijden. Dan zou hij mogelijk nog een goede kans maken om in de Formule 1 komen. Maar mocht dat niet lukken, zou ik als ik hem was naar de DTM gaan kijken. Giedo van der Garde is ondertussen lekker bezig. Zijn laatste paar wedstrijden zagen er heel goed uit. Gas blijven geven, is het enige wat ik hem te zeggen heb.

Tot de volgende keer!"
Jos Verstappen

Copyright: GPupdate.net