scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Pirelli moet F1 serieuzer nemen

Gepubliceerd op 02 juli 2013 door Niels Hendrix

Gedurende het Formule 1-seizoen zal Jos Verstappen als columnist voor GPUpdate.net na Grands Prix zijn licht laten schijnen over wat er in het weekend is gebeurd. Daarbij zal hij natuurlijk extra goed de verrichtingen van Giedo van der Garde in de gaten houden.
Hierbij de column van Jos over de GP van Groot-Brittannië:

"Vier klapbanden tijdens één race. Dat mag natuurlijk niet gebeuren in de hoogste klasse van de autosport. Pirelli ligt nu flink onder vuur, maar de vraag is in hoeverre dat terecht is. Misschien ligt de schuld niet volledig bij Pirelli. {C}Ik moet zeggen dat ik op dit moment geneigd ben om ze het voordeel van de twijfel te geven.

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat ik geen fan ben van de Pirelli-banden waarmee momenteel gereden wordt in de Formule 1. Ik vind dat de coureurs banden moeten hebben waarmee zij voluit kunnen gaan. Nu zijn zij tijdens de races vooral bezig om hun banden zo lang mogelijk heel te houden, terwijl de Formule 1 daar in mijn ogen niet om hoort te draaien. Het lijkt me ook erg frustrerend voor de coureurs, om niet het maximale uit hun auto en zichzelf te kunnen halen.

Dat wedstrijdleider Charlie Whiting erover nadacht om de race te staken en de teams nu dreigen om de Duitse Grand Prix te boycotten, geeft wel aan hoe ernstig de situatie zondag was. Ik hoop dat Pirelli de Formule 1 snel wat serieuzer gaat nemen, want ik vind dat ze dat tot dusver te weinig hebben gedaan. Maar we moeten ook niet vergeten dat er achter de schermen veel politiek meespeelt. Onder andere Ferrari en Lotus hielden eerder dit jaar nog de introductie van een nieuwe band tegen, terwijl die de problemen met het loskomen van het loopvlak diende op te lossen. Uit angst dat ze hun voordeel op de huidige banden kwijtraken. Ik snap dat je als team je voordeel niet wilt verliezen, maar de veiligheid van je coureurs gaat toch boven alles?

Daarnaast doet Pirelli natuurlijk ook alleen maar wat de FIA ze voorschrijft. De FIA wil graag banden die de races aantrekkelijker maken en Pirelli probeert daar alleen maar zo goed mogelijk gehoor aan te geven. Hoe het ook zij, laten we hopen dat ze snel een oplossing vinden voor de huidige problemen. Niet alleen omdat het op dit moment niet veilig is, maar ook omdat Pirelli heel veel imagoschade oploopt hiermee, terwijl ze miljoenen investeren om de sport van rubber te voorzien. De rookietest zal nu gebruikt worden om aan de banden te werken. Eerder werd bekend dat Mercedes daar niet bij zal zijn, als straf voor hun bandentest eerder dit jaar. Een goede straf. Hiermee worden de zaken weer een beetje gelijk getrokken.

Het andere grote nieuws uit Silverstone was dat Mark Webber na dit jaar uit de Formule 1 vertrekt. Ik vind dat hij een goed moment heeft uitgekozen om afscheid te nemen en dat hij een goede keuze heeft gemaakt door voor Porsche in de LMP1 te gaan rijden. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat Porsche een geweldig merk is om voor te racen en ik denk dat Mark nog een heel lange carrière voor zich heeft in de langeafstandsracerij. Hopelijk blijven dit keer alle vier de wielen op de grond!

Afgelopen weekend was ik zelf in Genk, waar mijn zoon Max Europees kampioen werd in de KZ-klasse. Opnieuw een belangrijke titel, nadat hij eerder al de eindzege had gepakt in de WSK Euro Series. Ondanks dat Max bijzonder goed bezig is, acht ik de kans groot dat we nog een jaar doorgaan in de karts. Max is nog maar vijftien. Je hebt bovendien maar één kans om een goede eerste indruk te maken in de autosport. Ik wil hem daarom maximaal voorbereiden op deze stap. We hebben al een plan klaar met hoe we het aan gaan pakken en daarbij maakt het eigenlijk niet zoveel uit of hij nog een jaartje blijft karten. We laten het dus rustig gebeuren.

Tot de volgende keer!"
Jos Verstappen

Copyright: GPupdate.net