scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Tandje bijzetten, Giedo

Gepubliceerd op 23 april 2013 door Niels Hendrix

Gedurende het Formule 1-seizoen zal Jos Verstappen als columnist voor GPUpdate.net na elke Grand Prix zijn licht laten schijnen over wat er in het weekend is gebeurd. Daarbij zal hij natuurlijk extra goed de verrichtingen van Giedo van der Garde in de gaten houden.
Hierbij de column van Jos over de GP van Bahrein:

"Sebastian Vettel mag afgelopen zondag in Bahrein dan wel dominant hebben gewonnen, in het kampioenschap zullen we de drievoudig wereldkampioen voorlopig nog niet zien domineren. {C}Er zijn op dit moment namelijk vier teams die heel erg sterk zijn. Naast Red Bull zijn dat Ferrari, Lotus en Mercedes.

Red Bull is heel snel maar heeft nog moeite om de balans van de auto goed voor elkaar te krijgen, Ferrari doet het vooral goed op gebruikte banden, Lotus was in Bahrein erg sterk in de race, maar iets minder goed in de kwalificatie en bij Mercedes zagen we precies het omgekeerde, die waren heel erg rap in de kwalificatie maar deden het in de race minder goed op gebruikte banden. Dit zijn de vier teams waar het dit seizoen om gaat, maar een absolute favoriet voor de eindzege valt er op dit moment nog niet aan te wijzen. We hebben ook nog maar vier races gehad, dus het kan sowieso nog alle kanten op.

Sergio Perez en Jenson Button waren in Bahrein lekker met elkaar in de weer. Van Perez kan ik het wel begrijpen, die had voor het eerst dit jaar de kans om zijn teamgenoot te verslaan. Voor het weekend kreeg hij van zijn teambaas te horen dat hij meer zijn ellebogen moet gebruiken. Dat heeft hij dit keer duidelijk gedaan, maar je moet als teamgenoten wel de kerk in het midden laten. Natuurlijk is je teamgenoot je eerste concurrent, maar je moet wel in het belang van je team blijven denken. Ben je beduidend sneller, dan moet je hem voorbij gaan en bij hem weg rijden, maar als je dat niet bent, moet je geen gekke dingen doen en het elkaar niet onnodig moeilijk maken. Dan moet je aan het team denken en accepteren dat er niet meer te halen valt.

Giedo van der Garde kwam in Bahrein voor de vierde race op rij aan de finish, wat heel fijn is natuurlijk, maar als we hem met zijn teamgenoot vergelijken, doet hij het toch minder goed. Dat Charles Pic afgelopen weekend sneller was, had deels te maken met de nieuwe onderdelen die hij op de auto had gekregen, maar Giedo moet zichzelf wel afvragen waarom zijn teamgenoot wel met de updates rijdt en hij niet. Ik had daar zelf als coureur altijd heel veel moeite mee als mijn teamgenoot wel nieuwe onderdelen kreeg en ik niet. Daar legde ik me niet zonder slag of stoot bij neer. Dat het team Heikki Kovalainen weer terug heeft genomen, is ook geen positief teken. Het wordt tijd dat Giedo in de races beter gaat presteren en het team naar zijn hand gaat zetten.

Vorige week was mijn eerste optreden als co-commentator bij Sport1. Dat was een leuke ervaring. Ronald van Dam heeft de eerste races veel kritiek gekregen, maar ik vind dat hij het goed doet. Ik sprong bij als ik dat nodig vond en kwam met dingen die mij opvielen. Met Sport1 is afgesproken dat ik in totaal vijf of zes races doe.

Tot de volgende keer!"
Jos Verstappen

Copyright: GPupdate.net