scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Vettels actie was respectloos

Gepubliceerd op 26 maart 2013 door Niels Hendrix

Gedurende het Formule 1-seizoen zal Jos Verstappen als columnist voor GPUpdate.net na elke Grand Prix zijn licht laten schijnen over wat er in het weekend is gebeurd. Daarbij zal hij natuurlijk extra goed de verrichtingen van Giedo van der Garde in de gaten houden.
Hierbij de column van Jos over de GP van Maleisië:

"Sebastian Vettel had gewoon naar zijn team moeten luisteren, toen hij de opdracht kreeg om minder toeren te maken en de race rustig uit te rijden. {C}Niet alleen heeft hij zijn teamgenoot Mark Webber, die in Maleisië de betere was, met deze actie een zege onthouden, hij heeft zichzelf ook geen dienst bewezen.

Natuurlijk wil je als coureur graag winnen, maar als je team je vertelt om de wagen rustig naar de finish te brengen en je teamgenoot niet in te halen, moet je dat doen. Het team roept dit namelijk niet alleen omdat zij graag met beide auto's een flink aantal punten wil scoren, maar ook omdat dit in je eigen belang is. Je hebt immers maar acht motoren per jaar tot je beschikking en het is daarom erg verstandig om in dit stadium van het seizoen je materiaal te sparen. Door het aantal toeren te laten zakken, slijt een motor veel minder hard. Als de kans er is om dit te doen, moet je het dan ook zeker niet nalaten.

Red Bull moet Vettel tot de orde roepen. Hoe ze dat precies aanpakken, moeten ze zelf bekijken, maar als teamgenoten heb je elkaar te respecteren en Vettel heeft zondag laten zien absoluut geen respect te hebben voor Webber. Ik vond het erg sneu voor Mark. Hij was gewoon de betere in deze race, maar omdat hij zich wel aan de opdracht van het team hield om het rustig aan te doen, ging de overwinning aan zijn neus voorbij. Vettel heeft zich geen teamspeler getoond en dat zal bij de andere teams ook niet onopgemerkt zijn gebleven. Hij heeft zichzelf hiermee geen goed gedaan. Als ik op de pitmuur bij Red Bull had gezeten, had ik tegen Vettel geroepen dat hij Webber weer voorbij moest laten. Gek eigenlijk, dat dat niet is gebeurd.

Zelf heb ik in de Formule 1 nooit echt problemen gehad met mijn teamgenoten, al kreeg ik tijdens een kwalificatie in 2001 wel een keer een remtest van Enrique Bernoldi, die nog maar net bij het team van Arrows zat en zich kennelijk even wilde bewijzen. Dat laatste kan ik wel begrijpen, maar je teamgenoot een remtest geven, kan echt niet. We hadden daarna een zeer heftige debrief, waarin het er heel hard aan toe ging en behoorlijk wat werd gescholden. Enrique heeft uiteindelijk zijn excuses aangeboden, waarna het weer goed was, maar vrienden word je niet meer na zo'n voorval, net als dat Vettel en Webber nooit vrienden zullen worden.

Afgelopen weekend was ik met mijn zoon Max op het circuit van Zuera, waar hij, net als begin deze maand op het Italiaanse La Conca, beide finaleraces wist te winnen. Het lijkt voor de buitenwereld misschien heel gemakkelijk te gaan, maar we moeten er keihard voor werken. We hadden dit keer moeite om de afstelling van de motor goed te krijgen. Het was echt puzzelen en dan ben je van 's ochtend vroeg tot 's avonds laat bezig. Om dan toch met twee overwinningen naar huis te gaan, geeft erg veel voldoening. Max heeft ook weer als een beer gereden. Vergeet niet dat dit een heel zwaar kampioenschap is, waaraan grote fabrieksteam meedoen waar wij het dan, weliswaar met ondersteuning van CRG, tegen op moeten nemen. De meeste jongens die meerijden, zijn bovendien tussen de twintig en dertig, terwijl Max vijftien is. Ben Hanley, bijvoorbeeld, is 28 jaar en heeft in het verleden nog GP2 gereden. Wat wij op dit moment aan het doen zijn, is eigenlijk ongekend. Iedereen in de kartwereld heeft het ook over ons.

Giedo van der Garde is ook goed bezig. Het belangrijkste is dat hij races uitrijdt en dat doet hij op dit moment. Hij moet alleen nog wel het verschil zien te maken met zijn teamgenoot. Ik heb van Giedo nog de vraag gekregen wat de grote verschillen zijn tussen Max en mij. Op de eerste plaats rijdt Max vloeiendere lijnen dan ik. Mijn stijl is iets hoekiger. Hij kan zich ook beter beheersen tijdens het racen. Als er iets op het circuit gebeurt, heeft hij zijn emoties beter onder controle. Ik denk dat Max nu verder is dan Giedo toen hij vijftien was. Dit komt vooral doordat de kartsport de afgelopen tien tot vijftien jaar veel professioneler is geworden. Daarnaast heeft Max ook meteen vanaf het eerste begin goede input gekregen. Veel rijders krijgen als ze beginnen met karten verkeerde dingen aangeleerd en dat is Max bespaard gebleven.

Tot slot nog een vraag voor Giedo: wat had jij gedaan als jij Vettel was geweest en aan het einde van de Maleisische Grand Prix achter Webber had gezeten? Had je naar het team geluisterd, of was je je teamgenoot ook voorbij gegaan?

Tot de volgende keer!"
Jos Verstappen

Copyright: GPupdate.net