scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: Meer dan onder- of overstuur

Gepubliceerd op 01 juni 2011 door Niels Hendrix

Aan mijn eigen website besteed ik nauwelijks tijd, maar ondertussen zit ik hier vrolijk een column te tikken voor de Verstappen site. Ik ben lekker bezig... Nou ja, het zal ongetwijfeld weer ergens goed voor zijn. Al was het maar om m'n oude vrienden en vijanden van de Verstappen fans weer eens toe te spreken.

Om met de deur in huis te vallen, heb ik niets dan goeds te melden over mijn relatie en ervaring met Jos. We hebben even samen over straat gerold maar "so be it". Dat gebeurt nu eenmaal, dat zijn de schouderduwtjes en het gestrekte been van de autoracerij. Wel heb ik spijt van sommige uitlatingen, want ook kinderen lezen dat en nemen dat onder andere mee naar school. Dat was slecht en daar heb ik van geleerd. Zowel Jos als ik hebben altijd hetzelfde nagestreefd en daarbij heeft hij meer bereikt dan ik. Of wellicht was hij gewoon beter, mij ook goed.

Wie was beter? Fangio of Schumacher, Beckenbauer of Bergkamp, Messi of Maradona? Het zijn andere generaties en omstandigheden, dus altijd moeilijk te vergelijken. De "bottom line" is dat we samen met onze andere kleurrijke en saaie collega's de Nederlandse fans bezig hebben kunnen houden op onze eigen manier in onze eigen discipline. Enfin, dat was toen. Gelukkig zijn zowel Jos als ik alle twee inmiddels zover dat we beseffen dat er belangrijkere zaken zijn dan alleen een beetje onder- of overstuur.

 

Foto

In april op Barcelona werden met een ontbijtje de resterende plooien glad gestreken

Mijn 22e Le Mans deelname staat binnenkort te gebeuren en dat is weer super om naar toe te leven. Vorige week heb ik met mijn team Hope Racing getest in Magny-Cours en toegegeven, ik vroeg me even af hoe ik het er vanaf zou gaan brengen. Met toerwagens was ik ooit de koning van Zandvoort, maar daar word ik inmiddels ook regelmatig om de oren gereden, dus ik vroeg me af hoe dat in de Sportscars zou verlopen. Gelukkig, na twee bochten voelde ik me als een vis in het water. Heerlijk! En eindelijk weer veel grip, goede remmen en flink vermogen. Het is ook weer ouderwets even diep inademen, de knokkels wit maken en de hoek om met serieuze g-krachten en snelheid. Tjonge, wat is het toch gaaf wat we doen! Toen ik uitstapte en m'n helm afdeed, zaten er weer vliegen op... Heerlijk, weer echt racen!

Mijn teamgenoten in de Oreca 01 HyTech Hybride LMP1 zijn Steve Zacchia en Casper Elgaard. Dat zijn ook snelle mannen, dus ik verwacht dat we alle drie vergelijkbaar hard zullen gaan tijdens de 24 Uur van Le Mans. Dat zit dus goed, hoewel je maar één achterblijver over het hoofd hoeft te zien om het op huilen uit te laten draaien. Het cliché van Le Mans staat als een huis: "Je kunt hem niet alleen winnen, maar wel alleen verliezen..." Toch maar even opletten dus.

 

Foto

Jan aan het werk in zijn groene auto

Ook leuk is dat ik half augustus tijdens het Masters of Formula 3 weekend in Zandvoort samen met Frits van Eerd meerijd in de Boss GP Series in een ex-Formule 1 Toranosuke Takagi 1998 Tyrrell 026 Ford V10. Afgelopen weekend heb ik in Spa een stoel gemaakt en ik verlang er al naar om op mijn vertrouwde circuit met een aantal goede vrienden weer even flink gas te geven.

Mijn hoofdprogramma voor dit jaar is de deelname aan het Dutch GT4 Championship samen met Phil Bastiaans. Het team waar ik voor rijd, is van Paul van Splunteren en komt uit onder de naam van Porsche Centrum Eindhoven. De Porsche 911 is goed competitief en ik denk dat we dit jaar hier en daar nog het nodige succes gaan boeken. Phil is al regerend kampioen en zelf begin ik gelukkig ook weer beter te rijden, nu de meeste sores van m'n schouders zijn. Voor de minder ingewijden: Ik had een eigen team en werkplaats met personeel, met name om ons Le Mans team te runnen. Ik kwam er achter dat het heel moeilijk is om je passie en ambitie zodanig te disciplineren, dat je ook nog geld overhoudt. Hetgeen een vrijwel onmogelijke opgave blijkt. Nu is dus alles van de hand gedaan en ben ik alleen nog maar als autocoureur actief met alle netwerkmogelijkheden en activiteiten die goed passen bij m'n leeftijd.

 

Foto

Jan Lammers rijdt op Le Mans in een hybride LMP1 auto

Ook doe ik eind oktober weer mee aan de Carrera Panamericana rally in Mexico. Samen met mijn goede vriend Chris Zegers rijden we voor State Racing om ook de nieuwe gelijknamige collectie te promoten. "Last but not least", aan het einde van het jaar sta ik weer met een truck aan de start voor Le Dakar om vanuit Argentinië ditmaal via Chili naar de finish in Peru te rijden.

Dat was het weer even. Alle Jos Verstappen fans wens ik dit jaar heel veel plezier met de Formule 1 "nieuwe spectaculaire stijl" en vooral ook met de snelle Verstappen junior. "Max attack" onder leiding van "The Boss" lijkt me een succesformule!

Beste groet,
Jan Lammers