Column: Jos begint oud te worden!

Gepubliceerd op 17 april 2008 door Niels Hendrix

Ja echt... Jos begint oud te worden, en zoals bij velen komt wijsheid met de jaren. Die wijsheid uitte zich een week of twee geleden al door samen met Jan Lammers weer om te schakelen op de drie letterwoorden die door beide ouderparen ooit op de geboortekaartjes werden gedrukt, in plaats van de onfrisse scheldpartijen die koren op de molen waren voor de pers. Veel journalisten worden nou eenmaal blij als er shit gepubliceerd kan worden, omdat zulk leesvoer minder tijd kost dan een goed artikel in elkaar kleien.
Terug naar het oud worden. Als vanouds reed Jos tijdens de eerste LMS race van Barcelona weer tijden die er bij de techneuten achter de schermen in gingen als Allahs woord in een moskee bezoekende ouderling. Nadat Jos in de trainingen al tijden op de klok had gezet die zelfs volgens een computersimulatie niet mogelijk waren, kwamen de nazaten van Ferdinand Porsche zelf even kijken wie nou die oud-F1 coureur was die hun hardware zo snoeihard over het asfalt joeg. Oude tijden herleefden en oud is nog lang niet out.

 

Foto

De tweede keer champagne in vijftien jaar racen... tijd om er weer een verslaving van te maken!

Ook de race verliep ouderwets, want het is heel ouderwets als Jos een race domineert en wint. Scherpe tijden, scherpe inhaalacties en scherpe kritiek toen Jos even niet scherp was en onder geel een auto inhaalde en tegen een stop & go penalty aanliep. Toch liet Jos ook in de race zien dat zelfs hij bijleert als de jaren wat toenemen. De eerste rondes werden risicoloos afgelegd, geen zinloze uitremacties op LMP1 auto's die toch een 'rechtstuk' later weer uit de slipstream knallen, geen duw en trekwerk in de bochten, geen geschreeuw en gevloek over de boordradio, maar pure concentratie, extreem stabiele rondetijden en uiterst strakke lijnen waarbij zelfs de indruk ontstond dat Jos zuinig was op het rubber.
Nadat Jos van plaats had gewisseld met Peter van Merksteijn wist de teameigenaar op bewonderenswaardige wijze de voorsprong vast te houden en uiteindelijk de auto over de meet te brengen. Jos voelt zich duidelijk thuis in de Porsche en gaat rond in de wetenschap dat hij geen 102% hoeft te geven in een poging de tekortkomingen van het materiaal te compenseren. Voor het eerst sinds heel lange tijd zit Jos in een positie waarin 98% van zijn kunnen 100% rendement oplevert en dat geeft de burger niet alleen moed, maar kennelijk ook rust, en die rust zorgde in het eerste raceweekend voor een fantastisch optreden dat werd bekroond met de tweede overwinning in vijftien jaar vol overgave racen...

 

Foto

Geen onbenullig duw- en trekwerk richting eerste bocht, zit Jos wel achter het stuur bij de start?

Dan het LMS gebeuren zelf, een initiatief dat 5 jaar geleden onder de naam Le Mans Endurance Series van start ging om de langeafstandsracerij in Europa nieuw leven in te blazen en het Le Mans gebeuren te voorzien van meer dan één hoogtepunt per jaar. Wedstrijden van 1000km op de mooiste circuits van Europa, waarbij het deelnemersveld voor meer dan 80% bestaat uit de teams die ook in juni op het heilige asfalt rond Le Mans strijd leveren.
De start was stroef met een zeer matige publieke belangstelling maar in Barcelona waren er toch een kleine 30.000 bezoekers die de GP van Bahrein lieten voor wat hij nooit zal worden en een kaartje kochten voor vier dozijn prachtige raceauto's die in vier klasses een soms zeer scherpe strijd uitvochten. Een handjevol geruisloze diesels bevolkt door ex F1-helden die deels moeite hadden om het benzine veld achter zich te houden. Racen met diesels is net zo natuurlijk als een zestiger die zich met zweepjes door vijf geuniformeerde hoeren naar een hoogtepunt laat meppen, maar binnen de autosport is logica allang geen vereiste meer en zo is een makkelijk bruggetje geslagen naar het spannendste F1 evenement met minimaal zes deelnemers uit de laatste decennia. De LMS zal die meneer met die vreemde hobby's echter wel overleven, en daar droeg het racefeest in Barcelona zeker aan bij.

 

Foto

Jos lijkt hier tips te krijgen van Max kort voordat hij in de auto stapt, de eerste prijs was echter voor het onderschrijft "Hé Pa, er staat een klein mannetje voor de pitbox, die met je wil ontbijten"

Afgelopen twee weken leverde ook de onderschriftwedstrijd veel vuurwerk op. Bovenstaande foto waarop Max voorafgaand aan de race aan pa lijkt uit te leggen hoe hij het maximale rendement uit de Purple Predator kan halen inspireerde weer ruim 200 creatievelingen om lollig, scherp en bijdehand te doen. De tekst achter de heren Verstappen werd er door een handige fotoshopper in geplaatst en hij is daarmee derde geworden, tweede werd degene met de tekst "Hé Pa, trek eens aan m'n vinger" en de winnaar liet zich inspireren door de vrede tussen Jan en Jos em kwam met de tekst "Pa, er staat een klein mannetje voor de pitbox die met je wil ontbijten" De winnaar wint een poster naar keuze met de handtekening van Jos en de nummers twee en drie ontvangen net als vorige keer een A4 foto met een Limburgse krabbel erop. Alle bijdrages zijn te lezen op het forum in het draadje "Onderschriftwedstrijd deel 2, Jos wordt bijgespijkerd...".

 

Foto

Deze photoshop-bijdrage was ook uiterst gevat. Max is met de spuitbus bezig geweest, hoewel een deel van de tekst ontbreekt...

Ook voor de komende race, over anderhalve week op Monza, zal er weer een onderschrift wedstrijd worden georganiseerd, en dit keer kan er ook de splinternieuwe merchandise van Jos gewonnen worden. De eerste plaatswinnaar krijgt een shirt, de tweede een cap en de derde prijs blijft een gesigneerde foto naar keuze. Volg het forum en doe mee, een klein beetje creativiteit is voldoende voor leuke prijzen!

 

Foto

 

 

Foto

Deze bijdrage is ook zeker de moeite waard... een toekomstvisioen van Chip in plaats van een cartoon deze keer...

Bartus(die moet toegeven dat de kritische onderschriften soms ook erg vermakelijk zijn)