scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Column: We zijn zo bij u terug!

Gepubliceerd op 21 november 2005 door Niels Hendrix

Jazeker, ik ben een mens met geduld, ik wacht in de rij bij de visboer, ik wacht mijn beurt af bij de tandarts, en voor de gemiddelde helpdesk trek ik zonder mokken een half uur uit. Ik ben ook een mens met familie, met een schoonmoeder en met een hond en die drie hobby's gaan absoluut niet samen met het kijken naar RTL7 en ik zal er ook alles aan doen om dat de komende weken te vermijden. Ik heb GEEN interesse voor bejaarden die met crossauto's over bemodderde paadjes racen, ik walg van vrouwspersonen die een Ferrari 360 Challenge verkrachten en ik word moe van een slap aftreksel van Peter R. de Vries die om de 20 minuten z'n programma onder de aandacht probeert te brengen terwijl ik naar A1GP wil kijken.

Als dat race gebeuren dan al in beeld is wordt dit van commentaar voorzien door iemand die werkelijk de hele middag oeverloos over banden zwetst en z'n orgasme hoorbaar aan het onderdrukken is als twee auto's van positie wisselen. Op het moment dat de A1GP auto's in beeld komen wordt de actie steevast na tien minuten onderbroken door schrobteven met wasmiddelen of nepconsumentenmannen die me een lening willen aansmeren. Hun koppen komen me inmiddels bekender voor dan de deelnemers aan de Worldcup of motorsport. Bijna vier uur heb ik het gemor van de familie en een met incontinentie dreigende hond genegeerd om Jos te zien vlammen maar al het moois dat te zien was werd vergald door de actie uit te smeren over de hele middag als een blokje smeerkaas over een stokbrood van een meter. Dan werd ook minimaal de helft van de acties nog gemist door een rampzalige regie en als klap op de vuurpijl werd dit alles vocaal ondersteund door iemand die probeerde elke inhaalmanoeuvre te voorspellen om vervolgens euforisch te worden als het onvermijdelijke zich ook daadwerkelijk voltrok. Ik neig er sterk naar om op maandagavond de samenvatting met een walkman op m'n oren te kijken als dit alles niet verbetert...

 

Foto

Vermoedelijke text: Jos, ik ben tweede geworden tijdens de celebrity-race, kan jij het beter?
(© www.a1teamnedfoto.nl)

Dat ben ik kwijt, nu verder over de deelnemers, wat is die Nelsinho stom! Omaatje zaliger leerde me ooit over een spreekwoord van een ezel en een steen maar 'het zoontje van' heeft van z'n Nederlandstalige moeder waarschijnlijk deze wijsheid niet meegekregen. Hij liet voor de tweede keer kort na elkaar z'n motor afslaan en deze keer kon niet eens een overactieve starter worden beschuldigd, nee deze keer was hij zelf gewoon stom en vergooide zijn race binnen twee seconden. Zou hij uniek zijn in zijn soort of lopen er meer ezels rond in dat veld?

Foto

Voor een niet nader te noemen deelnemer uit de Benelux heeft onze Sint ook aan alleraardigst cadeautje in de zak meegenomen.

Was er dan ook nog wat te genieten vanmiddag? Zeker, want na Eastern Creek, zeg maar een Monaco zonder winkelpromenade eromheen, werd weer een echt racecircuit aangedaan en bleken auto's twee- of driedik door een bocht te kunnen, konden coureurs risico's nemen bij het aanremmen en eindigde niet elke ambitieuze actie met en paar pond grind in de sidepots. Zwitserland, Brazilië, Tsjechië en Frankrijk lieten prachtige acties zien en ook Jos deed het kort na het begin van de eerste race bijzonder goed. Sepang was een prachtig podium voor de vijfde A1GP race en ook de Maleisiërs wisten de weg naar de tribunes te vinden. Kortom, een mooie race, vol met actie en zelfs een top drie notering voor China in de crash van het jaar trofee.

 

Foto

Geen kans voor Jos om in de regen te excelleren, Jos natste en beste race op Sepang was dus tot op heden in de F1
(© www.a1teamnedfoto.nl)

En toch...toch heeft Jos last van het verwachtingspatroon hier in Nederland. Alex Yoong & Co. heeft voor Maleisië evenveel punten als Nederland binnengeharkt en doet het fantastisch in de ogen van zijn landgenoten die op de banken gingen omdat de ex F1-held een vijfde plek wist te scoren. Jos presteert op hetzelfde niveau en doet het in de ogen van zijn fans maar matigjes. Jos reed ooit voor Minardi de allereerste P1 tijdens een vrije training en iedereen was lyrisch en Jos doet hetzelfde in Maleisië en niemand kijkt er van op. Jos heeft een zesde plek in het kampioenschap met uitzicht op plek vier en niemand is tevreden want Jos hoort met twee vingers in de neus dit kampioenschap te winnen zoals hij ook ooit de F3 wist te domineren. In de F3 reed hij echter voor één van de topteams en nu rijdt hij voor een team dat stapsgewijs externe expertise inhuurt om het eigen niveau omhoog te brengen. Een team dat leert, een team dat enthousiast is, een team op weg naar de top, een team dat strijdt met mensen die al jaren aan de top staan in de singleseater racerij. En hebben de fans van Jos geduld om op podia te wachten? Nee, scoren moet gelijk, scoren moet altijd en scoren moet altijd beter dan de rest. Waar zou het prettiger zijn om voor je land te racen, in Maleisië of in Nederland?

 

Foto

Ook op Sepang waren ze er weer bij, de veeleisende Josfans die tijdens het nemen van deze foto kennelijk even een biertje waren halen
(© www.a1teamnedfoto.nl)

Volgende week kan de mid-season balans worden opgemaakt en ondergetekende waagt zich niet meer aan voorspellingen maar laat dat aan de verslaggever van dienst over. Voorlopig lijkt A1GP hard onderweg om de fans te bieden wat er is beloofd, actie, actie en nog eens actie en ook het bijprogramma biedt voldoende spektakel. In Maleisië reed Jan Lammers mee in de celebrity-race waarin hij een tweede plek wist te veroveren.

 

Foto

Het is dat je van een Proton niet zo makkelijk een neus af rijdt maar anders had Jan ook even naar de pit gemoeten.
(© www.a1teamnedfoto.nl)

Bartus(die voor volgende race een gastcolumnist uitnodigt omdat hij een weekendje verstek moet laten gaan)

(Photocredit: A1GP team Netherlands)