scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Achtergrond: F1 2007: nieuwe regels

Gepubliceerd op 15 maart 2007 door Niels Hendrix

Dit jaar zijn er een aantal nieuwe regels ingevoerd bij de Formule 1, die we in het kort hier even de revue laten passeren:

Safety Car

In het verleden was het mogelijk om tijdens een safety car situatie meteen de pitstraat in te rijden. Dat mag sinds dit seizoen niet meer. Voordat iemand de pit in mag moet het hele veld achter de safety car rijden, waarbij mensen met één of meerdere ronden achterstand als laatste gedirigeerd zullen worden. Pas daarna wordt de pitstraat weer geopend.

Motoren

De regel dat een motor twee raceweekeinden mee moet is gewijzigd. De vrijdag is hier vanaf dit jaar uitgesloten. Mocht een team op vrijdag met dezelfde motor rijden als tijdens de race, telt de regel weer wél. Dus er bestaat enkel de vrijheid om op vrijdag een andere motor in de bolide te monteren, zodat er wat meer testkilometers gereden kunnen worden zonder risico op strafplaatsen. Tijdens het raceweekend blijft de regel gelijk: tien plaatsen terug op de startgrid indien de motor gewisseld moet worden.

Versnellingsbak

De versnellingsbak valt dit jaar ten dele onder dezelfde eisen als de motor. De bak moet twee weekeinden mee gaan. De straf op het vervangen hiervan is vijf plaatsen terug op de startgrid. Kleine reparaties zijn toegestaan, maar enkel onder toezicht van de FIA.

Training

De trainingen op vrijdag worden met een half uur verlengd. Van 60 minuten naar 90 minuten. Er mogen maar twee auto's worden gebruikt en een derde coureur is toegestaan. Dit houdt dus automatisch in dat één van de racerijders op vrijdag niet mag trainen zodra een derde coureur ingezet wordt.

Banden

Zoals al uitvoerig over bericht, levert Bridgestone alle banden. De bandenleverancier mag geen verschil maken tussen de teams onderling. Elk team moet dezelfde banden krijgen. Per circuit kunnen twee bandenspecificaties worden gebruikt. De teams krijgen vier sets voor de vrijdag en tien sets (drie meer dan vorige jaren) voor de zaterdag en zondag. De regenbanden komen daar nog bij. Tussen de droogweerbanden mogen de teams vrij wisselen.

Jo Vleugels