Achtergrond: Jos Verstappen op het lijf geschreven

Gepubliceerd op 14 augustus 2006 door Niels Hendrix

Sommige mensen hebben een hartje op hun bovenarm, anderen weer het woord 'mama' of de naam van hun geliefde. Anderen gaan nog wat verder, met kunstzinnige illustraties waarmee ze hun rug of hele lijf bedekken. Tattoos, daar hebben we het over. Jaren geleden haalde een man nog de nationale pers met een tattoo op zijn rug van het gezicht van de toen erg populaire Feyenoord voetballer John de Wolff. En vorige week, tijdens de Masters op Zandvoort, kwamen we Ronald de Boer tegen. Nee, niet die voetballer, maar gewoon Ronald de Boer. De klusjesman uit Zaandam. Gek van racen, van Formule 1. En idolaat van Michael Schumacher én Jos Verstappen.

Verdeeld over zijn hele lijf ("maar er zijn nog plekjes vrij") kom je de getatoeëerde beeltenissen van Jos en Michael en een aantal van hun auto's tegen. "Ik kijk al jaren naar de Formule 1", zegt de 35-jarige De Boer, sinds een paar maanden zelfstandig ondernemer. "Vanaf het tijdperk Senna-Prost, zeg maar. Maar sinds het moment dat Michael en Jos hun opwachting maakten volg ik de F1 nauwgezet." Zowel het debuut van Michael als dat van Jos gingen niet ongemerkt aan hem voorbij. "Ik zag direct dat ze iets speciaals hadden."

 

Foto

Jos Verstappen en Michael Schumacher: samen 'De Boer' op...

Toch duurde het nog een paar jaar voordat hij zijn eerste 'race'-tattoo aan zijn huid toevertrouwde. Tatoeages had hij overigens al langer. "Het begon ooit met een hartje". We schrijven 1996 wanneer De Boer de helm van Schumacher links op zijn schouder laat tatoeëren. En daarmee was de toon gezet. Twee jaar later kwam de Schumacher Ferrari uit 1998 én het logo van de zevenvoudig wereldkampioen erbij te staan. We hebben het nog over de rug, tússen de schouderbladen, welteverstaan. Nog plek genoeg dus, op die rug, maar De Boer vond dat zijn rechterbovenbeen ook wel wat kleur kon gebruiken dus werd het ledemaat verfraaid met de Benetton auto uit 1995.

Twee jaar later, in 2000, was Jos Verstappen aan de beurt, één van zijn auto's althans. Broederlijk verenigd met een Schumacher bolide op het linker onderbeen. De Verstappen Arrows 2000 aan de binnenkant en de Jordan uit 1991 aan de buitenzijde. Hé, zien we daar niet een 'kaal' linkerbovenbeen? Dan zetten we daar de Ferrari uit 2000 op, besloot De Boer, wéér een stukje van zijn huid prijsgevend. Het was per slot van rekening het jaar 2000 en dat zullen we weten óók.

 

Foto

De 1996 Arrows op het linker onderbeen. Mét handtekening...

Een jaar later, in 2001, vond De Boer dat hij de gezichten van zijn idolen ook een prominente plaats behoorde te geven. En naast elkaar, waarom ook niet? Het werd de rug, met aan de linkerzijde Michael en rechts Jos. De Boer: "vorige week bij de Masters heb ik mijn kans afgewacht en ontmoette ik Jos. Hij wist niet wat hij zag, maar hij vond het prachtig. Hij zette met een stift direct een handtekening onder zijn beeltenis. Terug naar huis, in de auto, heb ik de tatoeëerder gebeld of ik 's avonds terecht kon. Dat kon en nog dezelfde avond stond de handtekening van Jos getatoeëerd op mijn rug." Een foto van Peter van Egmond van Jos tijdens de GP van Maleisië voor het team van Arrows diende als voorbeeld voor Jos' gezicht op de rug van De Boer.

 

Foto

Jos Verstappen signeert het been.

De (voorlopig) laatste tatoeage van De Boer dateert alweer uit 2002, de Ferrari uit datzelfde jaar op de buitenzijde van zijn rechteronderbeen. En de binnenkant dan Ronald? "Die is gereserveerd voor de A1GP auto van Jos", zegt hij stellig. De tatoeëerder kan binnenkort dus weer aan de slag.

 

Foto

En ook nog eentje voor bij je gezicht Jos. En kun je meteen even krabben?

Op de vraag waarom hij Jos Verstappen en Michael Schumacher zijn leven lang met zich wil meedragen hoeft De Boer niet lang na te denken. "Ze zijn speciaal en ze stijgen in hun vak boven iedereen uit, vind ik. Het zijn fantastische coureurs, allebei. Daarnaast zijn ze technisch perfect, ik ken geen coureurs die zoveel verstand van de techniek hebben als die twee. Ze hebben allebei dezelfde stijl van rijden, het zijn knokkers, ze halen méér uit hun auto dan wie ook. Hun karakter spreekt me bijzonder aan. Geen woorden maar daden."

 

Foto

Er zijn nog wel wat plekken vrij Ronald!

Aan belangstelling heeft-ie niet te klagen, zegt De Boer. "Ik word veel gefotografeerd." Zal hij nooit spijt krijgen van zijn tattoos, vragen we hem tenslotte. "Nee", zegt hij beslist. "De meeste mensen laten hartjes, schedels, bloemen en figuren zetten. En ik Jos Verstappen en Michael Schumacher. Dit vind ik nou mooi. Deze twee kerels zijn speciaal voor mij, mijn hele leven. Ze hebben allebei letterlijk een speciale plaats bij mij en dat zal altijd zo blijven!"

John ter Meer