scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Achtergrond: A1GP 1 oktober Zandvoort

Gepubliceerd op 31 maart 2006 door Niels Hendrix

De kogel is door de kerk! Nederland krijgt definitief zijn A1GP en wel op 1 oktober a.s.
Na een afwezigheid van 21 jaar komt een Grand Prix terug in Zandvoort. Het tweede seizoen van de 'World Cup of Motorsport' wordt daarmee geopend. Het evenement wordt georganiseerd door A1 Grand Prix in hechte samenwerking met Circuit Park Zandvoort en A1 Team Nederland.

Autosportkenners en coureurs beschouwen Zandvoort als een echt 'rijderscircuit'. Met de vloeiende bochten en natuurlijke hoogteverschillen door de duinen wordt het circuit aan de kust gezien als een van de meest technische en uitdagende ter wereld. Coureurs scharen bochten als de Tarzanbocht en het Scheivlak onder de meest interessante in de autosport.

 

Foto


Het circuit werd ontworpen door Hans Hugenholtz sr., die ook het Suzuka F1 circuit in Japan ontwierp. De baan heeft een lengte van 4307 meter (2,6 mijl). Circuit Park Zandvoort organiseerde 29 Grand Prix, de laatste in 1985, de Nederlandse ronde van de DTM en is ook de thuisbasis voor de BP Ultimate Masters of Formula 3, het officieuze wereldkampioenschap F3.

Hans Ernst, directeur van Circuit Park Zandvoort, verwelkomt de kans om gastheer te zijn voor een A1 Grand Prix. "Het is heel speciaal dat A1 Grand Prix naar Zandvoort komt. We verwachten grote aantallen toeschouwers en het is ook een enorme impuls voor de lokale economie van Zandvoort in een periode dat het reguliere toeristenseizoen afgelopen is. De race zal wereldwijd miljoenen tv-kijkers trekken en het is een perfecte promotie voor het circuit, Zandvoort en Nederland."

A1 Team Nederland seat holder Jan Lammers is vol enthousiasme over de bevestiging van een thuisrace voor zijn team. Voor Lammers is A1 Grand Prix het beste dat de autosport ooit overkomen is. "Het A1 Grand Prix of Nations concept is zo populair vanwege de simpele formule; 25 coureurs uit 25 landen rijden met dezelfde auto's, motoren en banden. In tegenstelling tot alle andere vormen van autosport staat bij A1 Grand Prix niet de individuele rijder centraal, maar teamwerk en de eer van het vertegenwoordigen van je land. Het is ook een echt familie-evenement en het geeft alle fans, jong en oud, het beste vermaak en waar voor het geld."

A1 Grand Prix president, Sheikh Maktoum is opgetogen dat A1 Grand Prix in Nederland gaat racen. "Het enthousiasme van de Nederlandse fans is een van de hoofdredenen om naar Zandvoort te komen. We hadden het plezier om ze bij bijna elke race dit jaar te zien en ze belichamen de patriottistische geest van A1 Grand Prix. In hun fel oranje outfits zijn ze moeilijk over het hoofd te zien. Tijdens een race zag ik zelfs twee fans met grote opblaasbare oranje klompen als hoed."

Het 'oranje gevoel' zal in oktober een absoluut hoogtepunt bereiken in de geschiedenis van de Nederlandse autosport als tienduizenden fans, de meeste gehuld in oranje, hun weg zullen vinden naar Zandvoort. Zowel fans als autosportkenners kijken uit naar het evenement. De kaartverkoop begint op maandag 3 april om 11.00 GMT (12.00 uur Nederlandse tijd). Voor iedereen die een weekendkaart koopt voor 1 juni 2006 is er ook nog een gratis verrassing.

Toegangsprijzen voor het hele weekend (er zijn ook goedkopere dagkaarten te koop) zijn Euro 40,- voor een algemene kaart (duinen), Euro 100,- voor een familiekaart, Euro 60,- voor een tribunekaart brons, Euro 90,- tribunekaart zilver en Euro 150,- voor een gouden tribunekaart.
Zilver en goud geeft ook recht op paddocktoegang op zaterdag en zondag. De overige kaarten geven enkel paddocktoegang op vrijdag.

Jo Vleugels