scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max tweede na bloedstollend gevecht met Ocon in Moskou

Gepubliceerd op 13 juli 2014 door Johan Peeters

Max Verstappen heeft op de Moscow Raceway een weekend van ups en downs, na een bloedstollend gevecht met Esteban Ocon, met een tweede plek in race 3 afgesloten. Nadat hij zich op zaterdagmorgen van een podiumplek verzekerde door als derde de eerste race af te sluiten, viel het 16-jarige autosporttalent op zondagmorgen uit met een kapotte dynamo in race 2.

Nadat hij de eerste twee races van ronde zeven van het Europse Formule 3-kampioenschap op erg overtuigende wijze als winnaar wist af te sluiten, zag Ocon ook kans om in de laatste race de winst naar zich toe te trekken en daarmee zijn eerste hattrick van het seizoen te scoren. Iets wat Max dit seizoen al twee keer eerder presteerde. Max werd de laatste race in Rusland tweede, gevolg door Antonio Fuoco die op de laatste trede van het podium plaats mocht nemen.

Als ook de derde race onder een stralend zonnetje van start gaat, komt net als in de eerste twee races het veld goed weg. Achter in het veld komt Felix Serralles in aanraking met Jules Szymkowiak en komt op de baan tot stilstand. De safety car komt naar buiten om de marshalls de ruimte te geven de gestrande auto te bergen.

Bij de herstart komt het veld wederom goed weg en aan de kop van het veld zijn er geen positiewisselingen. Drie rijders blijken echter een valse start gemaakt te hebben, waaronder Tom Blomqvist die op dat moment voor Max op een tweede plek rijdt. Als Blomqvist zijn drive through penalty inlost, krijgt Max P2 in de schoot geworpen. Zijn achterstand op de leider in de wedstrijd Ocon bedraagt op dat moment al meer dan twee seconden en de jonge Limburger start een offensief om zijn rivaal binnen te hengelen.

Tegen het einde van de race is Max een tik sneller dan Ocon en een serie snelle ronden brengt hem aan de staart van de Fransman. Het lijkt een kwestie van tijd vooraleer Max een aanval in gaat zetten. Zo ver komt het echter niet, want Lucas Auer en Jordan King rijden elkaar in de wielen, waardoor de safety car nogmaals naar buiten komt en Max moet wachten met zijn aanval.

Nadat de safety car de pits heeft opgezocht, is er nog maar één ronde te rijden. Voordat het veld het rechte stuk op rijdt, geeft Ocon gas om zodoende aan de greep van het veld te ontsnappen. Max anticipeert echter perfect en zet al voor de laatste bocht een aanval in die succesvol lijkt. Max gaat echter iets wijd en Ocon ziet kans om op het rechte stuk binnendoor langszij te komen. De auto’s raken elkaar zelfs en als beide kemphanen richting eerste bocht gaan, is het Ocon die zijn neus nipt voor heeft. In de laatste meters van de wedstrijd krijgt Max geen mogelijkheid meer een aanval te wagen. Ocon behaalt een zwaarbevochten zege voor Verstappen junior en Fuoco.

In de uitloopronde valt Ocon stil, waarna hij naar de pits gesleept moet worden. De reden is onbekend, maar het lijkt erop dat de leider in het kampioenschap zonder benzine is komen te staan. Dit voorval en het gevecht tussen Max en Ocon wordt door de wedstrijdleiding onderzocht. De wedstrijdleiding besluit dat er geen actie ondernomen wordt, waardoor de uitslag onveranderd blijft.

“Het was een mooi gevecht in de laatste ronde met Ocon. Ik remde jammer genoeg net iets te laat voor de laatste bocht, waardoor ik iets te wijd het rechte stuk opkwam en Ocon weer naast me kon komen. We raakten elkaar twee keer, maar er ontstond gelukkig geen schade”, aldus Max, die in tegenstelling tot eerder op de dag opgewekt klinkt. De Van Amersfoort Racing coureur vervolgt: “Ik heb in ieder geval geprobeerd  de winst te pakken in de laatste race, wat helaas net mislukte. Met een tweede plek hier in Moskou ben ik toch tevreden, want dit was niet ons sterkste weekend.”

Over drie weken rijdt Max zijn volgende wedstrijden. Van 1 tot en met 3 augustus zal de Red Bull Ring in Oostenrijk het hele Formule 3-veld verwelkomen voor alweer de achtste ronde van het FIA Formula 3 European Championship.
“Na dit lastige weekend in Moskou wil ik in Oostenrijk weer winnen. Op de Red Bull Ring wordt met medium downforce gereden, wat ons wel zou moeten passen. Tijdens de testdagen eerder dit jaar ging het ook goed en ik denk dat we een goede kans hebben.”

Uitslagen (zondag 13 juli) FIA Formula 3 European Championship Moscow Raceway:
Uitslag race 2
Uitslag race 3
Stand in het kampioenschap
Stand in het kampioenschap voor rookies
Stand in het kampioenschap voor teams