scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max wint Zandvoort Masters met overmacht

Gepubliceerd op 06 juli 2014 door Ron Lem

Max Verstappen heeft de Zandvoort Masters 2014 met ruime voorsprong op zijn naam weten te schrijven. Hoewel het er bij de start even naar uitzag dat Sam MacLeod kans zou zien Max aan de binnenzijde te passeren, was het Max die deze kleine schermutseling in zijn voordeel wist te beslissen. De rest van de 25 ronden tellende race heeft het 16-jarige toptalent de concurrentie achter zich weten te houden en kwam de voor Team Motopark uitkomende Verstappen junior onbedreigd als eerste over de finish. Jules Szymkowiak pakte een tweede plaats, terwijl Steijn Schothorst met een fraaie derde plaats het weekeinde af wist te sluiten.

“Het winnen van de Zandvoort Masters is geweldig, ik ben dolblij!”, aldus Max na zijn zegetocht op het duinencircuit. “Het was een goede race en de snelheid zat er heel goed in. Het is schitterend om hier zo te winnen. Een super mooi gevoel om voor al dat thuispubliek als eerste over de streep te komen en iedereen te zien juichen. Fantastisch!”

Vlak voor de race onder toeziend oog van ruim 14.000 bezoekers van start gaat, besluit Pluvius plotseling een duit in het zakje te doen door een kortstondige maar hevige regenbui over het tot dan toe droge circuit uit te storten. Borden met de tekst “wet race” waarschuwen de net op de grid opgestelde rijders voor de natte omstandigheden op de baan, terwijl de omstanders op de grid tot op het hemd natregenen. Het kan de massaal rond Max samengedromde horde fotografen niet deren, de wagen met Max is dan ook vanaf korte afstand al niet meer te zien achter de haag van ruggen en camera's. Even plotseling als de bui begint, houdt deze enkele minuten later ook weer op. De inderhaast tevoorschijn gehaalde regenbanden worden weer weggehaald en de race kan een aanvang nemen.

Bij de start is Max goed weg, maar kan niet verhinderen dat de van de tweede positie gestarte MacLeod zich aan de binnenzijde langszij weet te werken en samen stormen de beide coureurs op de vermaarde Tarzanbocht af, die zich al in vele races gedurende vele jaren de scherprechter toonde in de drukte na de start van de races. Het massaal aanwezige publiek veert van de banken omhoog als Max met een hele late uitremactie toch het voortouw weet te nemen en als eerste de Tarzanbocht inzet. Szymkowiak beleeft intussen ook een hele goede start en sluit vlak achter MacLeod aan en zit net in diens slipstream als MacLeod hard remt voor de Tarzanbocht. Een aanrijding is het gevolg, waarbij MacLeod de wagen niet meer kan houden en vol de grindbak inschiet.

Het voorval in de eerste meters blijkt bepalend voor het verdere verloop van de race die, 25 ronden lang, verder zonder veel spectaculaire inhaalpogingen verloopt. Al na drie ronden weet Max een voorsprong op te bouwen die de verdere race rond de vier seconden zal blijven schommelen.
Intussen is de baan weer volledig droog en zakken de rondetijden op het Noord-Hollandse circuit. Max houdt de voorsprong op ruim vier seconden ten opzichte van Szymkowiak, die zich enkele ronden lang Schothorst van de achterbumper moet zien te houden. Als zo de laatste drie ronden ingaan, loopt Max opnieuw verder uit en als hij als eerste onder het zwartwit geblokt doorgaat, is de vreugde bij publiek, maar vooral ook bij Team Motopark uitzinnig. Met ruim zes seconden voorsprong op Szymkowiak mag Max deze jaargang van de Zandvoort Masters terecht op zijn naam bijschrijven.

“Omdat ik niet veel ervaring heb met dit type Formule 3-auto en deze koppeling, was wegkomen lastig, maar mijn start was redelijk goed. Ik behield de eerste plaats”, vertelt Max. “Op het rechte stuk was het nog even spannend, maar ik kon later remmen in de eerste bocht. Tijdens de eerste ronden op de opdrogende baan was het nog opletten, maar daarna kon ik al snel een voorsprong opbouwen. Tijdens de race heb ik mijn banden gespaard, om in de laatste ronden nog even te kunnen knallen. Ik probeerde mijn voorsprong rond de vier seconden te houden. Tegen het einde van de race had ik betere banden dan Szymkowiak en kon ik de voorsprong weer opbouwen.”

Achteraf kreeg Szymkowiak wegens het incident in de eerste ronde een tijdstraf van twintig seconden, waardoor hij naar de vijfde plek zakte. Zodoende werd Schothorst tweede werd en Nabil Jeffri derde. Omdat deze tijdstraf pas na de race werd toegepast, mocht Szymkowiak nog wel het podium betreden, maar moest de Van Amersfoort Racing rijder achteraf zijn beker en tweede positie dan toch helaas nog doorgeven.

In navolging van zijn vader Jos, die in 1993 de Masters-titel won, wordt de naam Verstappen nu bij de 24e editie van de Zandvoort Masters bijgeschreven. Ook toen ging er een Verstappen in de ereronde het circuit rond met een Nederlandse vlag in zijn hand. “Ja, dat was vooraf afgesproken met alle Nederlandse coureurs. Toen ik die vlag de laatste paar ronden klaar zag staan, moest ik al lachen. Toen ik dit jaar Formule 3 ging rijden, droomde ik al van het winnen van de Zandvoort Masters, dus ik ben dolblij!”
Als jongste Masters-winnaar ooit, de eerste zege met een Volkswagen-motor en de eerste overwinning voor Team Motopark op Zandvoort, is er geschiedenis geschreven. Max: “Volkswagen heeft goed werk geleverd met de motoren en Team Motopark heeft me een geweldige auto gegeven om mee te racen. Beiden heel erg bedankt, want zonder hen was dit nooit gelukt.”

Uitslag (zondag 6 juli) Zandvoort Masters:
Uitslag race