scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Onderbroken en verregende eerste kwalificatie brengt Max P2

Gepubliceerd op 05 juli 2014 door Niels Hendrix

In een zeer listige eerste kwalificatie voor de Zandvoort Masters heeft Max Verstappen de tweede plek gepakt achter zijn landgenoot Jules Szymkowiak. De mede-Limburger was Verstappen junior in de regen zeven tienden te snel af. De twintig minuten durende sessie werd bovendien tot viermaal toe onderbroken doordat evenzoveel coureurs in de verraderlijke omstandigheden in het grind belandden.

Enkele uren voordat de eerste kwalificatie even na het middaguur van start gaat, zet de regen in op het Noord-Hollandse circuit. Max maakt zich daar echter niet druk om: “Dat vind ik alleen maar mooi. Rijden op een droge of natte baan maakt mij echt niet uit.”
Met de regenbanden gemonteerd is iedereen erop gebrand vlug een rondetijd te laten noteren. Maar na de eerste vliegende ronde belandt Steijn Schothorst in de grindbak en volgt de eerste code rood. Dat gebeurt eveneens na de uitstapjes van Sam MacLeod, Martin Cao en Nikita Zlobin. De Tarzanbocht blijkt de scherprechter die vier maal voor oponthoud zorgt.

Met nog dik vijf minuten op de klok gaat het licht weer op groen en eindelijk kunnen er weer enkele vliegende ronden afgelegd worden. Daarin heeft de voor Van Amersfoort Racing uitkomende Szymkowiak zijn zaakjes het beste voor elkaar en pakt hij de voorlopige pole positie (1:47.495). Max zoekt in de licht verbeterde baanomstandigheden naar grip en volgt met 1:48.219. Zijn gelegenheidsteamgenoot bij Team Motopark, Indy Dontje, eindigt als derde.

“Ondanks dat de eerste kwalificatie vier keer door een rode vlag werd onderbroken, kwam ik nog wel in mijn ritme, dat was geen probleem”, vertelt Max. “Maar het ging niet helemaal top. De auto was teveel afgesteld op flinke regen, maar de baan droogde snel op. Daardoor waren de bandendruk en de afstelling van de auto niet ideaal. Ik had daardoor minder grip, wat onderstuur en gleed over vier wielen. Jammer dat er niet meer in zat.”

De tweede kwalificatie is om 16.15 uur. Het ziet ernaar uit dat het dan droog zal zijn op Circuit Park Zandvoort. Uiteindelijk telt de snelste rondetijd per coureur, of die tijd in de eerste of tweede kwalificatie is neergezet, maakt daarbij niet uit.
“Hopelijk is de tweede kwalificatie een droge, zodat ik voor pole positie kan gaan”, besluit Max.

Het programma van dit weekeinde staat op onze circuit pagina.
De live timing is hier te volgen.

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende het weekend updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op de Verstappen Info Page.

Vergeet ook niet om een kijkje te nemen in ons exclusieve Zandvoort Masters fotoalbum, dat we gedurende het weekend zullen blijven aanvullen.

Uitslagen (zaterdag 5 juli) Zandvoort Masters:
Uitslag eerste kwalificatie