scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Chaotische race brengt Max tweede zege op Norisring

Gepubliceerd op 29 juni 2014 door Ron Lem

Tijdens een chaotisch verlopende race heeft Max Verstappen kans gezien zijn tweede overwinning van dit weekend binnen te halen. Met sterke overmacht vocht de jonge Verstappen zich ondanks regen, enkele safety car situaties en zelfs een stilgelegde race naar een fraaie overwinning. Daarmee won de snelle Limburger niet alleen zijn tweede race op de Norisring, maar prolongeerde tevens zijn zegereeks van inmiddels vijf opeenvolgende overwinningen in het FIA Formula 3 European Championship. Jordan King mocht als tweede over de eindstreep komen, terwijl Lucas Auer als derde wist te finishen.

Eerder op de ochtend doet een flinke regenbui het stratencircuit aan en zet daarmee de toon voor de eerste helft van de tweede race. Hoewel de bui al verdwenen is, laat deze een gladde baan achter. Als de tweede race van dit weekend van start gaat, komt Max, die van pole start, goed weg. 

Terwijl Max met voorsprong de leiding weet te behouden, weet Tom Blomqvist meteen de van de tweede positie startende Esteban Ocon te verschalken en zet de achtervolging op Max in, terwijl het in de eerste ronde meteen misgaat achter in het veld. In de Grundig-kehre raken Alexander Toril, Jules Szymkowiak, Michele Beretta, Richard Goddard en Felipe Guimaraes betrokken bij een aanrijding, waarbij Szymkowiak nog de pitlane weet te halen. De andere wagens worden afgevoerd en daartoe wordt voor de eerste maal de safety car ingezet. Voor Szymkowiak is het echter ook einde race.
“Ik had gewoon een goede start en dat gaf me voldoende ruimte. Ook de natte baan was geen probleem, het ging gewoon goed”, vertelt Max.

Als na vijf ronden de race wordt herstart, is Max opnieuw goed weg. Blomqvist weet zich Ocon van de staart te houden en zet de achtervolging op de van Amerfoort bolide met nummer 30 in, maar kan niet voorkomen dat Max uitloopt en al snel een gat van ruim 1,6 seconden weet te slaan. Intussen is het vooral Rosenqvist die moeite heeft met de natte omstandigheden en regelmatig de bochten mist.
Als de race achttien ronden op weg is, begint het tot overmaat van ramp opnieuw te regenen. Hoewel het eerst lijkt mee te vallen, gaat het allengs harder regenen en als Tatiana Calderon van de baan raakt, besluit de wedstrijdleiding opnieuw een safety car in te zetten. Voor Max niet gunstig, want zijn  voorsprong van inmiddels ruim drie seconden is hiermee weer weg.

Enkele ronden later gaat de wedstrijdleiding over tot een algehele stop van de race. Teams krijgen tien minuten om de banden te wisselen en kleine reparaties uit te voeren. Ook Max komt op regenbanden. Als na de stop de race weer van start gaat van achter de safety car is het opnieuw Max die goed weg is. Achter hem probeert Ocon voorbij te steken aan Blomqvist, maar geeft de laatstgenoemde geen enkele ruimte en duwt hem de muur in, waarbij de wielophanging van Blomqvist afbreekt. Opnieuw is een safety car situatie het geval.

Max: "De omstandigheden waren vanmorgen tijdens de tweede race alles behalve makkelijk. Mijn start was goed en mijn snelheid op de droge baan was niet verkeerd. In de regen ging het zelfs beter, vergelijkbaar met de kwalificatie op zaterdag. De balans hier op de Norisring was vanaf het begin goed en dat was ook het geval tijdens race 2.”

Als de wagen van Blomqvist op eigen kracht van de baan is verdwenen, maakt Max opnieuw een enorm goede start. King, die na de schermutseling tussen Ocon en Blomqvist de tweede positie wist te veroveren, ziet de snelle Limburger in een wolk van spray verdwijnen. Terwijl Ocon een drive-through krijgt toegewezen besluit de wedstrijdleiding tot het inkorten van de race. Met een gestelde tijd van nog vijf minuten op de klok kunnen nog zeven ronden worden verreden. Max weet de leiding in de strijd met gemak te behouden, loopt een seconde per ronde uit en zet met 8.827 seconden voorsprong op King zijn wagen als eerste over de eindstreep. Auer, die profiteert van de uitval van Blomqvist en de straf van Ocon, weet de derde plaats te bemachtigen. Van Amersfoort Racing coureur Gustavo Menezes eindigt als tiende.

Om 15.30 uur zal Max aantreden voor race 3.

Het programma van dit weekeinde staat op onze circuit pagina.
De live timing is hier te volgen.
De live stream is alleen tijdens de races beschikbaar: http://www.fiaf3europe.com/livestream.html

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende het weekend updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op de Verstappen Info Page.

Uitslagen (zondag 29 juni) FIA Formula 3 European Championship Norisring:
Uitslag race 2