scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Nieuwe regelgeving F1 in 2015

Gepubliceerd op 26 juni 2014 door Johan Peeters

De World Motor Sport Council (WMSC) van de FIA heeft enkele regelwijzigingen voor komend seizoen bekendgemaakt. De staande herstart na een safety car-situatie, in plaats van een rollende herstart, is de meest opvallende aanpassing aan het reglement.

Herstarts na een safety car-situatie zullen staand en vanaf de grid aanvangen. Dit zal echter niet het geval zijn wanneer de safety car binnen twee ronden na de start wordt ingezet of wanneer er nog minder dan vijf ronden te gaan zijn. Naast deze wijziging heeft de WMSC ook een besluit genomen het aantal te gebruiken motoren terug te dringen naar vier per seizoen. Mochten er meer dan twintig races op het programma staan, dan mogen de teams net als in 2014 vijf motoren inzetten.

In het kader van kostenbesparing mogen teams vanaf volgend jaar alleen in Europa testen. Vanaf 2016 wordt het testen verder beperkt naar twee keer vier dagen, dit in tegenstelling tot drie keer vier dagen nu. Tijdens het seizoen mag er vanaf volgend jaar nog twee keer twee dagen getest worden, waarvan er twee gereserveerd zijn voor jonge coureurs.

Andere regelwijzigingen:

  • Het verbod op bandenwarmers gaat niet door.
  • De neuzen worden veiliger en mooier qua vorm.
  • Het wisselen van een power unit wordt vanaf volgend jaar bestraft met een verplichte start achteraan de grid. Nu start men in zo’n geval uit de pitstraat.
  • Windtunnelgebruik wordt aan banden gelegd: Van de huidige 80 uur per week is in de toekomst nog 65 uur per week toegestaan.
  • De auto's moeten na de derde training direct naar het parc fermé en mogen er alleen uit voor de kwalificatie. Dit seizoen mag er na de derde training nog wel gesleuteld worden.
  • De tijd dat monteurs niet aan de auto mogen sleutelen wordt uitgebreid van zes naar zeven uur volgend jaar, en naar acht in 2016.
  • Remschijven moeten op hetzelfde toerental draaien als de wielen.