scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

De regels van het FIA F3 European Championship in het kort

Gepubliceerd op 26 juni 2014 door Johan Peeters

Om een beetje inzicht te geven in de reglementen voor het FIA Formula 3 European Championship, waar Max Verstappen aan deelneemt, hebben we hieronder de belangrijkste regels op een rijtje gezet.

Motor: Iedere coureur mag niet meer dan één motor gebruiken gedurende het hele kampioenschap inclusief alle evenementen en officiële testdagen waaraan zijn team deelneemt. Mocht een motorwissel nodig zijn dan zal de coureur de eerstvolgende drie races waarin hij deelneemt tien plekken op de startopstelling achteruit worden gezet. De atmosferische motor heeft een maximum inhoud van 2.000 cc en ademt door een restrictor met een doorsnede van 28 mm.

Banden: Gedurende de twee vrije trainingen mag elke coureur twee sets gebruikte en één set nieuwe droogweerbanden gebruiken. Een set banden geldt als gebruikt als deze set toegewezen is aan dezelfde auto gedurende een evenement. Of deze set ook werkelijk op het circuit gebruikt is niet van belang. Voor de kwalificaties en de races tezamen mag een coureur drie sets nieuwe droogweerbanden gebruiken. Gedurende het hele evenement mag een coureur maximaal drie sets regenbanden gebruiken. In het kampioenschap moet iedere deelnemer gebruik maken van Hankook banden.

Brandstof: Er mag alleen op het evenement beschikbaar gestelde brandstof van een door de FIA  aangewezen leverancier gebruikt worden. De brandstof heeft een octaangetal van 102. Te allen tijde gedurende het evenement moet het voor de FIA mogelijk zijn om een monster van 1 kilogram brandstof te nemen.

Chassis: Alle teams zijn gedurende dit seizoen met een Dallara chassis onderweg met een 2012 specificatie. Dit chassis is gehomologeerd tot en met het seizoen 2017. Het chassis mag niet gewisseld worden gedurende een evenement. Het minimum gewicht van de auto inclusief de rijder met zijn uitrusting is 565 kilogram exclusief brandstof.

Testen: Er zijn gedurende het seizoen zes officiële gezamenlijke testdagen, waarvan er al vier hebben plaatsgevonden op respectievelijk Budapest (4 en 5 april) en de Red Bull Ring (8 en 9 april). De laatste twee testdagen zullen gehouden worden op Imola (7 en 8 oktober). Verder is het toegestaan om gedurende het seizoen zes privétestdagen af te werken.

Kwalificatie: Tijdens de eerste kwalificatie worden de startposities voor race 1 bepaald. Tijdens de tweede kwalificatie worden de startposities voor race 2 en 3 bepaald, waarbij de snelste tijd van een coureur de startpositie voor race 2, en de tweede snelste tijd de plaats op de startopstelling voor race 3 oplevert.

Schema evenement: Een race evenement bestaat uit:
Vrije training 1 (40 minuten op vrijdag)
Vrije training 2 (40 minuten op vrijdag)
Eerste kwalificatie (20 minuten op vrijdag)
Tweede kwalificatie (20 minuten op zaterdag na race 1)
Race 1 (100 km of 35 minuten op zaterdag)
Race 2 (100 km of 35 minuten op zondag)
Race 3 (100 km of 35 minuten op zondag)

Tijdens sommige evenementen wijkt de organisator van bovengenoemd schema af.

Punten: Tijdens de races zijn er voor de eerste tien coureurs punten te verdienen aflopend van 25 naar 1 punt in de volgorde: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1. De teams krijgen punten volgens hetzelfde systeem. Echter voor maximaal twee coureurs per evenement, die voorafgaand aan dit evenement door het desbetreffende team aangewezen zijn. Mocht er door een rode vlag door de leider in de race niet meer dan 75% van de raceafstand zijn afgelegd, dan worden voor die race halve punten toegekend.