scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Dubbele zege voor Max in thuisrace Spa-Francorchamps

Gepubliceerd op 21 juni 2014 door Niels Hendrix

Twee maal vertrokken vanaf de eerste startrij heeft Max Verstappen in zijn thuisrace op Spa-Francorchamps beide zeges naar zich toegetrokken. De 16-jarige Van Amersfoort Racing coureur was in de Belgische Ardennen heer en meester en won de eerste twee races op zaterdag. Door de 50 vergaarde punten is Max in de stand van het FIA Formula 3 European Championship opgeklommen naar de vierde plaats.

“Het is geweldig om voor thuispubliek te winnen! Spa-Francorchamps is een mooi circuit om op te racen en ik woon er maar drie kwartier vanaf. Super om dan twee keer de winst te pakken”, aldus Max, die zich een champagnedouche liet welgevallen, nadat het Wilhelmus was weggeëbd.

Esteban Ocon, de leider in het kampioenschap, maakt bij het doven van de lichten een goede start en verschalkt Max in de La Source haarspeldbocht. Maar de Nederlander ziet al na een paar honderd meter zijn kans schoon en herovert zijn tweede positie. Het duo zet daarna snel voet richting Gustavo Menezes, die van pole positie de kop heeft gegrepen.
“Mijn start was niet perfect. Ik liet de koppeling te snel opkomen”, vertelt Max over het begin van race 2. “In de eerst bocht blokkeerden mijn wielen en ging ik te wijd. Daarna had ik wel een goede slipstream door Eau Rouge en kon ik zo Ocon inhalen.” Precies zoals Max eerder op de dag tijdens race 1 weet te presteren.

De Van Amersfoort Racing teamgenoten Menezes en Max wisselen direct daarna van positie. “Bij het aanremmen voor Les Combes schoot Menezes rechtdoor. We raakten elkaar nog bijna, maar gelukkig ging het goed en lag ik op de eerste positie.”
Ook Ocon haalt Menezes in en zo komen Max, Ocon en Menezes na de eerste ronde als top drie over de lijn. Verstappen junior komt onder constante druk van de Fransman te staan en de laatste blijft de hele 35 minuten durende race binnen een seconde van de kopman. Maar gek maken laat Max zich niet. Ook niet als in de negende ronde Lucas Auer en Felix Serralles elkaar raken en de laatstgenoemde bijna over de kop vliegt en met een klap in de bandenstapels beland, hetgeen een safety car situatie oplevert.

“Het was gemakkelijk om de leiding te behouden”, vervolgt Max. “Alleen bij de herstart na de safety car periode was het even opletten. Het is op deze baan namelijk niet gemakkelijk om een herstart te doen, maar gelukkig ging dat net als in de eerste race prima.”
Bij het vrijgeven van de race ligt Max slechts een halve tel voor op Ocon. De Prema Powerteam-coureur waagt nog een inhaalpoging, maar Max verdedigt met verve.
Max: “Ocon was snel op het rechte stuk, omdat hij minder vleugel had staan dan ik. Maar bij Les Combes hield ik hem succesvol achter me.”

Zo komt Max net als in de eerste race ook in de tweede als eerste over de eindstreep. Dit maal voor Ocon en Menezes, die zijn eerste podium in het Europese F3-kampioenschap scoort. Voor Max is het na zijn eerste wint op Hockenheim zijn derde F3-zege. De autosportdebutant is vanzelfsprekend erg verheugd: “Op Spa-Francorchamps kun je bijna niet wegrijden van je achtervolgers, dus dat zorgt voor spannende races. Een dubbele winst hier in België had ik me niet kunnen voorstellen, totaal niet.”

Max vervolgt: “De laatste twee raceweekenden gingen niet lekker, dus we waren vastbesloten om hier goed te gaan presteren. In Monza hebben we een goede test afgewerkt en dat heeft geholpen alles op een rij te zetten. Het hele team is vooruit gegaan, dat is positief. We hebben samen fantastich werk verricht, want de auto was erg goed. Ook wil ik Volkswagen bedanken voor mijn sterke motor. Tot dusver was het een perfect weekend!”
Frits van Amersfoort, die ook een enorme beker ontvangt, beaamt dat gegeven, want met twee van zijn coureurs op het podium staat ook de teambaas tijdens de ceremonie te stralen.

Zondagmorgen om 10.05 uur start de derde en laatste race op Spa-Francorchamps. Max start dan vanaf de vijfde stek. “Het zal moeilijker worden dan starten vanaf P2, maar er zijn kansen. Op deze baan is meer mogelijk dan op andere circuits, dus ik ga mijn uiterste best doen”, besluit Max.

Het programma van dit weekeinde staat op onze circuit pagina.
De live timing is hier te volgen.
De live stream is alleen tijdens de races beschikbaar: http://www.fiaf3europe.com/livestream.html

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende het weekend updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op de Verstappen Info Page.

Vergeet ook niet om een kijkje te nemen in ons exclusieve Spa-Francorchamps fotoalbum, dat we gedurende het weekend zullen blijven aanvullen.

Uitslagen (zaterdag 21 juni) FIA Formula 3 European Championship Spa-Francorchamps:
Uitslag race 1
Uitslag race 2