scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Snaarstrakke overwinning op Spa voor Max in race 1

Gepubliceerd op 21 juni 2014 door Johan Peeters

Op een zonnig circuit van Spa-Francorchamps heeft Max Verstappen knap de eerste wedstrijd van het weekend voor de vijfde ronde van het FIA Formula 3 European Championship gewonnen. “Het is geweldig dat ik in mijn thuisrace op Spa-Francorchamps heb kunnen winnen. Ik ben dolblij! Vooraf twijfelde ik er geen moment aan dat ik deze race niet zou kunnen winnen", aldus Max net na de wedstrijd.

Als de startlichten doven, komt Max goed van zijn plek, evenals Esteban Ocon en Antonio Fuoco. Het drietal stormt richting La Source en Max wordt gedwongen een wijde lijn te kiezen, waardoor hij een plekje verliest aan Fuoco. Op het rechte stuk na Eau Rouge ziet Max kans om het tweetal door een slipstream voorbij te steken. Max gaat als leider Les Combes in, terwijl achter hem klassementsleider Ocon in aanraking komt met Fuoco waardoor de Fransman voor de eerste keer dit seizoen uitvalt.

Max kan in het begin van de wedstrijd weglopen van Lucas Auer, die na de aanvaring tussen Ocon en Fuoco de tweede plek in handen heeft gekregen. In ronde vijf zet Max met een tijd van 2:11.111 de snelste ronde van de wedstrijd neer en een ronde later is de voorsprong opgelopen tot meer dan twee seconden. In ronde nummer zeven crashen Antonio Giovinazzi en Santino Ferrucci hard in Les Combes waardoor de safety car naar buiten komt.

Na de herstart bouwt Max binnen enkele ronden weer een kleine voorsprong op en lijkt het erop dat Max met twee vingers in de neus de wedstrijd uit kan rijden. Niks is echter minder waar, want in de voorlaatste ronde slinkt de voorsprong op Auer ineens tot een paar tienden. Max heeft door de slijtage van de banden veel last van overstuur. Auer zet, in een ultieme poging om de leiding in de wedstrijd te pakken, een manoeuvre in op het rechte stuk door uit de slipstream van Max te komen. De snelle Limburger pareert door naar rechts te sturen en Auer kiest eieren voor zijn geld. Max ziet kans om in de laatste ronde uit het schootsveld van Auer te blijven en wint erg knap de eerste race van het weekend voor Auer en Jake Dennis.

Max: “Mijn start was prima. Na de eerste bocht werd ik gedwongen wijd te gaan, maar dat leverde eigenlijk een perfecte situatie op. Bij het uitkomen van Eau Rouge lag ik derde en had ik namelijk een hele goede slipstream naar Les Combes, dus zo kon ik de eerste positie pakken. Het was krap op het rechte stuk, maar uiteindelijk lag ik op kop, daar was ik echt blij mee."

"Daarna had ik een hele goede snelheid. Op een gegeven moment kon ik een voorsprong van twee seconden opbouwen, maar toen kwam de safety car de baan op, dat was jammer. Ook na de safety car was mijn snelheid goed, maar met twee ronden te gaan kreeg ik last van overstuur. Het werd steeds moeilijker, omdat de banden afbouwden. De laatste ronde was echt zwaar en het werd nog spannend, maar ik wilde me niet voorbij laten rijden in de laatste ronde na de hele race op kop te hebben gelegen. Ik ben echt heel blij met deze winst voor thuispubliek!”

“Tegen het einde van de race zat Auer dicht op me, maar ook dat is Spa-Francorchamps. Het is door de twee lange rechte stukken heel moeilijk om weg te lopen. Dat kan alleen in de tweede sector. We hebben een mooi resultaat behaald en ik wil het Van Amersfoort Racing team bedanken voor het harde werk. We hebben een sterk pakket en ik kijk dan ook uit naar de andere twee races hier in België.”

Later vandaag staat er voor Max de tweede wedstrijd van het weekend op het programma, waarna op zondagmorgen race 3 verreden zal worden.

Het programma van dit weekeinde staat op onze circuit pagina.
De live timing is hier te volgen.
De live stream is alleen tijdens de races beschikbaar: http://www.fiaf3europe.com/livestream.html

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende het weekend updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op de Verstappen Info Page.

Vergeet ook niet om een kijkje te nemen in ons exclusieve Spa-Francorchamps fotoalbum, dat we gedurende het weekend zullen blijven aanvullen.

Uitslagen (zaterdag 21 juni) FIA Formula 3 European Championship Spa:
Uitslag race 1