scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Tweede testdag op Monza ondanks tegenslagen toch zeer nuttig

Gepubliceerd op 12 juni 2014 door Ron Lem

De tweede testdag op Monza was voor Max Verstappen een dag met meerdere gezichten. Terwijl de debuterende Formule 3-coureur enkele technische tegenslagen te verwerken kreeg, wist hij toch opnieuw de snellere tijden neer te zetten. Hoewel het bij testdagen niet om de snelste tijden gaat, zijn snelle ronden toch belangrijk om zo te kunnen zien wat de rijder en zijn wagen aankunnen, maar vooral ook om te zien waar het beter kan.
Vandaag bleken technische problemen en een regenbui de uitdagingen die voor Max op zijn pad gelegd waren en aan het eind van de dag kon de 16-jarige Limburger tevreden terugkijken op de wijze waarop de samenwerking met het team van Van Amersfoort Racing uiteindelijk toch nog tot een paar fraaie resultaten leidde.

De dag begon voor Max goed, maar al na enkele ronden kwam de bolide met het nummer 30 terug, omdat problemen aan het stuur hem verhinderden de juiste versnellingen te kiezen. 
"Het begon donderdagochtend goed, maar al snel kon ik de uitlezing van de versnelling op het stuur niet meer zien. Die display bleek stuk. Dat kostte me een half uurtje, maar daarna ging de test verder prima", vertelt Max hierover. In de zinderende hitte van de pitlane werd door het team hard gewerkt en al snel kwam Max dan ook weer terug op de baan. 

"We begonnen met wat oudere setjes banden en zijn halverwege de morgen overgegaan op een setje nieuw rubber. Dat gaf goed inzicht in de afstelling van de wagen ten aanzien van de banden." Als Max dan flink op dreef is met de nieuwe bandjes wordt echter plotseling code rood gevlagd. Teamgenoot Gustavo Menezes blijkt zonder benzine te zijn stilgevallen en de test wordt tijdelijk stilgelegd. Als de wagen van de 19-jarige Menezes weggetakeld is, wordt de test hervat. In de uiteindelijk 36 ronden die Max weet te maken, zet hij ook de snelste tijd van 1:44.637 op de klokken. Teamgenoten Jules Szymkowiak en Gustavo Menezes weten de respectievelijk tweede en derde snelste tijden te bemachtigen in het veld dat verder uit Formule Renault 2.0 en Formule 4-auto's bestaat.

De middagsessie geeft echter grotere problemen. Max gaat als een van de eersten de baan op, maar komt er al snel achter dat de wagen niet goed schakelt. 
"De versnellingsbak wilde niet van de vierde naar de vijfde versnelling. We kwamen er snel achter dat het hier om een kapot lager ging, waarvoor de hele bak uit elkaar moest. Dat kostte veel tijd, omdat daarvoor de hele achterkant van de wagen uit elkaar moet en dus heb ik vanmiddag helaas maar weinig kunnen rijden", vertelt Max. Het team zet alles op alles en tegen het einde van de sessie is de F3-bolide weer op de baan te vinden en lijken de problemen voorbij te zijn. Toch kan Max niet meer voluit gaan, want hoewel de zon de testdagen van hoge temperaturen voorzag, besluit moeder natuur toch nog voor een kleine verrassing te zorgen.
"Ik had nog een klein half uurtje, maar doordat het in die periode achter op het circuit flink was gaan regenen, kon ik niet voluit gaan", legt Max de situatie uit. Max zet nog wel acht ronden neer en klokt daarmee de derde tijd achter beide teamgenoten. En terwijl achter op het circuit de regen valt, stappen de coureurs na een tweede testdag tevreden uit in de zinderende pitlane, waar de zon nog altijd de boventoon voert. 

Rondetijden Monza, donderdagochtend:

Max Verstappen     1:44.637 (36 ronden)
Jules Szymkowiak   1:45.248 (28 ronden)
Gustavo Menezes    1:45.256 (42 ronden)

Rondetijden Monza, donderdagmiddag

Gustavo Menezes    1:45.912 (14 ronden)
Jules Szymkowiak   1:46.175 (22 ronden)
Max Verstappen     1:47.301 (08 ronden)