scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Daniel Ricciardo doorbreekt hegemonie Mercedes

Gepubliceerd op 08 juni 2014 door Johan Peeters

Daniel Ricciardo beëindigde de hegemonie van het Mercedes team door op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal de zege op te eisen na een enerverende Grote Prijs van Canada. De Red Bull coureur zag twee ronden voor het einde kans aan de met zijn remmen worstelende Nico Rosberg voorbij te steken en hiermee zijn eerste zege in de Formule 1 op te eisen.

Rosberg vergrootte zijn voorsprong in de stand om het wereldkampioenschap door als tweede over de meet te komen, terwijl zijn teamgenoot Lewis Hamilton de strijd met remproblemen moest staken. Wereldkampioen Sebastian Vettel eindigde de race als derde, nadat Sergio Perez (Force India) en Felipe Massa (Williams) door een spectaculaire crash in bocht 1, in de op één na laatste ronde voor een safety car periode zorgden. Beiden streden om plek vier en zorgden er door hun aanvaring voor dat de race onder geel eindigde.

Jenson Button kwam door het tumult voor de Force India van Nico Hülkenberg en de Ferrari van Fernando Alonso als vierde over de finish. De eerste helft van de race leek het erop dat de twee Mercedes coureurs, zoals in eerdere wedstrijden dit seizoen, onderling uit gingen maken wie de race zou gaan winnen. Rosberg had een slechte start, waardoor Hamilton hem in de eerste bocht kon aanvallen. Rosberg gaf echter geen krimp en dwong Hamilton wijd, die daardoor Vettel aan zich voorbij zag komen.

Even later werd de race geneutraliseerd, nadat beide Marussia’s elkaar raakten en Jules Bianchi hard de muur in ging. Max Chilton was de aanstichter van het onheil, nadat hij door een eigen fout zijn teamgenoot niet kon ontwijken. Geen van beide auto’s was in staat de wedstrijd te vervolgen.

Het duurde zeven ronden vooraleer alles opgeruimd was en de race weer vrijgegeven werd. Na de herstart was het Rosberg die een klein gaatje sloeg naar Vettel, voordat Hamilton kans zag aan de Duitser in de Red Bull voorbij te gaan. Hierna ontspon zich een interessant duel tussen de teamgenoten bij Mercedes, dat uiteindelijk eindigde toen Hamilton na 45 ronden met remproblemen op moest geven.

Ook Rosberg had problemen met zijn remmen en kon niet op volle snelheid zijn race uitrijden. Hij werd daarbij geholpen door Perez, die beide Red Bulls lange tijd achter zich kon houden.  Massa was intussen op nieuwe banden onderweg en kon het gat met het viertal koplopers dicht rijden. Nadat ook Perez remproblemen kreeg kon Ricciardo hem passeren en de jacht op Rosberg openen. Met nog drie ronden te gaan, kon de Australiër in de DRS-zone aan Rosberg voorbij en daarmee lag de weg naar zijn eerste zege in de Formule 1 open. Nadat de safety car voor de tweede keer naar buiten kwam, was de zege voor Ricciardo een feit.

De top tien werd uiteindelijk volgemaakt door respectievelijk, Valtteri Bottas, Jean-Eric Vergne, Kevin Magnussen en Kimi Raikkonen. De laatste kon zich na een spin in de hairpin terug vechten naar een plek in de punten.

De uitslag van de Grand Prix van Canada:

   Nr Coureur             Team                     Tijd
 1  3 Daniel Ricciardo    Red Bull Racing-Renault  1h39m12.830s  
 2  6 Nico Rosberg        Mercedes                 +4.2 secs  
 3  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  +5.2 secs  
 4 22 Jenson Button       McLaren-Mercedes         +11.7 secs  
 5 27 Nico Hulkenberg     Force India-Mercedes     +12.8 secs 
 6 14 Fernando Alonso     Ferrari                  +14.8 secs  
 7 77 Valtteri Bottas     Williams-Mercedes        +23.5 secs  
 8 25 Jean-Eric Vergne    STR-Renault              +28.0 secs  
 9 20 Kevin Magnussen     McLaren-Mercedes         +29.2 secs 
10  7 Kimi Räikkönen      Ferrari                  +53.6 secs 
11 11 Sergio Perez        Force India-Mercedes     +1 Lap 
12 19 Felipe Massa        Williams-Mercedes        +1 Lap  
13 99 Adrian Sutil        Sauber-Ferrari           +1 Lap 
14 21 Esteban Gutierrez   Sauber-Ferrari           +6 Lap 
--  8 Romain Grosjean     Lotus-Renault            +11 Lap 
-- 26 Daniil Kvyat        STR-Renault              +23 Laps 
-- 44 Lewis Hamilton      Mercedes                 +24 Laps  
-- 10 Kamui Kobayashi     Caterham-Renault         +47 Laps 
-- 13 Pastor Maldonado    Lotus-Renault            +49 Laps 
--  9 Marcus Ericsson     Caterham-Renault         +63 Laps 
--  4 Max Chilton         Marussia-Ferrari         + secs 
-- 17 Jules Bianchi       Marussia-Ferrari         + secs